Καραμελένια blondies
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Ποσότητα/μερίδες: 12-16
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ BLONDIES
1η στρώση (βάση)
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125g)
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κούπα βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (110g)
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη (105g)
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2η στρώση (γέμιση καραμέλας)
  • 20 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες!)
  • ¼ κούπας κρέμα γάλακτος (60ml)
  • ελάχιστο αλάτι
3η στρώση (επικάλυψη)
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)
  • ¼ κούπας καστανή ζάχαρη (55g)
  • ¼ κούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια (55g)
  • 1 μικρό αυγό
  • χοντρό αλάτι, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
  • 10 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες!)
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (30ml)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι με διαστάσεις 18x28cm περίπου και στρώνουμε τον πάτο του με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε 1 κούπα αλεύρι μαζί με τη σόδα. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα καθαρό μπολ χτυπάμε ½ κούπα βούτυρο με ½ κούπα ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα αυγό και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά, καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε ελάχιστα, μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί.
  3. Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψάκι και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά. Στο μεταξύ, όσο ψήνεται η βάση, ετοιμάζουμε τη γέμιση και την επικάλυψη.
  4. Στα 8 λεπτά βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε. Απλώνουμε την καραμέλα πάνω στη μισοψημένη βάση. Ρίχνουμε διάσπαρτες κουταλιές από το μείγμα στην επιφάνεια της καραμέλας και ξαναβάζουμε το ταψί στο ζεστό φούρνο.
  5. Ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, την επιφάνεια με ελάχιστο χοντρό αλάτι. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, πριν το κόψουμε σε τετράγωνα κομμάτια. Σερβίρουμε με τη σως καραμέλας.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τις καραμέλες και το αλάτι στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέτρια ισχύ για 1 λεπτό (ή σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά). Βγάζουμε το μπολ από το φούρνο, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου (30, 20, 10 δευτερολέπτων), ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσουν εντελώς οι καραμέλες και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  1. Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (multi) το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο και το αυγό και χτυπάμε για 1 λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
  1. Ομοίως με τη γέμιση, ετοιμάζουμε και τη σως καραμέλας.
Σημειώσεις
• Αν προτιμάμε πιο ρευστή τη σως καραμέλας, προσθέτουμε περισσότερη κρέμα γάλακτος.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2013/07/21/%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b9%ce%b1-blondies/