Μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κρέας & Πουλερικά
Ποσότητα/μερίδες: 2-3
Υλικά
  • 6 μπουτάκια (κοπανάκια) κοτόπουλου (περίπου 650g)
  • 3 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα απαλή ή πικάντικη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3-4 βερίκοκα, ώριμα & σφιχτά, κομμένα στη μέση
  • 1½ κ.γλ. ζάχαρη
  • λίγα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση. Στρώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψάκι που να χωράει με άνεση τα μπουτάκια.
  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Κρατάμε 1 κουταλιά από το μείγμα για να αλείψουμε τα βερίκοκα. Αραδιάζουμε τα μπουτάκια στο ταψί και τα αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα, ώστε να καλυφθούν καλά και παντού. Πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε τα μπουτάκια εκτός ψυγείου, μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος μας.
  4. Ψήνουμε τα μπουτάκια για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα βερίκοκα στο ταψί, τα αλείφουμε με το μείγμα που έχουμε κρατήσει και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελωσουν. Αν θέλουμε, τα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου ψησίματος γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ (στην υψηλότερη θερμοκρασία), για να γίνει πιο τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου και να καψαλιστούν τα βερίκοκα.
  5. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε τα μπουτάκια ζεστά μαζί με τα ψημένα βερίκοκα. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με αρωματικό ρύζι μπασμάτι.
Σημειώσεις
• Φροντίζουμε να διαλέξουμε εύγευστα, ώριμα αλλά σφιχτά βερίκοκα και να τα προσθέτουμε προς το τέλος του μαγειρέματος, ώστε να κρατήσουν το σχήμα τους και να μη λιώσουν.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2016/06/30/apricot-mustard-roasted-drumstics/