Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Παγωτά, Σορμπέ & Smoothies
Ποσότητα/μερίδες: περίπου 1.5kg
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΤΑÏΦΙ
  • 450g κανταΐφι
  • 100g βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 1 κούπα νερό (240ml)
  • 1¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
  • 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
  • 200g τυρί κρέμα, κρύο από το ψυγείο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα, κρύο από το ψυγείο
  • 500ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • 1-2 κ.γλ. σαλέπι
  • ½ κ.γλ. μαστίχα
  • 100g φυστίκια Αιγίνης (ή καρύδια ή αμύγδαλα), χοντροκομμένα
Εκτέλεση
  1. Βγάζουμε το κανταΐφι από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει εντελώς.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140ºC στον αέρα ή 160ºC στις αντιστάσεις. Βάζουμε το κανταΐφι σε ένα βουτυρωμένο ορθογώνιο ταψί, με διαστάσεις 25x35cm ή λίγο μεγαλύτερο, και το ανοίγουμε καλά με τα δάχτυλά μας, ώστε να διαχωριστούν οι ίνες και να αφρατέψει. Το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύοντας με τα δάχτυλα μας για να πάει παντού. Στρώνουμε το κανταΐφι ομοιόμορφα στο ταψί, φροντίζοντας να έχει παντού το ίδιο πάχος. Ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα ή στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα για περίπου 80 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να χρυσίσει.
  3. Όσο ψήνεται το κανταΐφι, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 3 λεπτά (από το σημείο βρασμού) τη ζάχαρη με το νερό, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι της κανέλας, ανακατεύοντας μόνο στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και το περιχύνουμε κουταλιά κουταλιά με το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι.
  5. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μπολ) χτυπάμε με εξάρτημα σύρμα (ή το μίξερ χειρός) το τυρί κρέμα για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο και χτυπάμε 2-3 λεπτά ακόμη, φροντίζοντας να καθαρίσουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σαλέπι και τη μαστίχα και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, καθαρίζοντας ενδιάμεσα μια φορά ακόμη τα τοιχώματα του μπολ, μέχρι το μείγμα να πήξει, να αφρατέψει και σχηματιστούν απαλές κορυφές. Εξαιτίας των τριών υλικών θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, περίπου 15-20 λεπτά, αλλά τελικά το μείγμα θα πήξει και θα μεταμορφωθεί σε αφράτη σαντιγί.
  6. Αδειάζουμε ⅓ το μείγματος σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, προσθέτουμε τούφες από το σιροπιασμένο κανταΐφι και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς. Συνεχίζουμε, εναλλάσσοντας τις στρώσεις παγωτού με κανταΐφι και ξηρούς καρπούς. (Θα χρησιμοποιήσουμε περίπου το μισή ποσότητα από το κανταΐφι. Το υπόλοιπο είτε το φυλάμε στην κατάψυξη για επόμενη χρήση είτε στο ψυγείο και το σερβίρουμε μαζί με το παγωτό). Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του παγωτού και το βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10−15 λεπτά.Εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος: Απλώνουμε το παγωτό ομοιόμορφα πάνω στο ψημένο κανταΐφι και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του παγωτού και βάζουμε το ταψί στην κατάψυξη. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 10−15 λεπτά και κόβουμε σε κομμάτια.
Σημειώσεις
Φροντίζουμε να βάλουμε αρκετές ώρες νωρίτερα το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος στο πιο κρύο ράφι του ψυγείου.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2016/07/08/no-churn-kataifi-ice-cream/
503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.