Ζουμερό σοκολατένιο κέικ μπανάνας με γλάσο καραμέλας
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 16
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 1¾ κούπας ζάχαρη (350g)
  • 2 κούπες αλεύρι (250g)
  • ¾ κούπας άγλυκο κακάο (65g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1½ κ.γλ. σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 2 αυγά, μεγάλα
  • 1 κούπα πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες (2 μέτριες ή 3 μικρές μπανάνες)
  • 1 κούπα νερό, ζεστό (240ml)
  • ½ κούπα γάλα (120ml)
  • ½ κούπα σπορέλαιο (120ml)
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • ⅓ κούπας σκούρη καστανή ζάχαρη (75g)
  • 1½ κ.σ. βούτυρο (20g)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γλ. χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς μία φόρμα για κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα ταψάκι με διαστάσεις 23x33cm αλλά θα χρειαστεί να το ψήσουμε λιγότερο, περίπου 40 λεπτά.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα αυγά, τον πολτό μπανάνας, το νερό, το σπορέλαιο και το γάλα. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν (το μείγμα που θα προκύψει θα είναι αραιό). Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει.
  3. Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν προσθέσουμε το γλάσο.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
  1. Όταν έχει σχεδόν κρυώσει το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σ΄ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά ενώ ανακατεύουμε κατά διαστήματα (όσο περισσότερο πήζει το μείγμα, τόσο συχνότερα φροντίζουμε να το ανακατεύουμε). Μόλις το μείγμα γίνει παχύρευστο, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το κέικ με το ζεστό γλάσο.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2013/10/30/%ce%ba%ce%ad%ce%b9%ce%ba-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bd%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bb%ce%b1/