Μπράουνις με κακάο
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Ποσότητα/μερίδες: 12-16
Υλικά
  • 10 κ.σ. ανάλατο βούτυρο (140g)
  • 1¼ κούπας ζάχαρη (250g)
  • ¾ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (65g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια σε σκόνη
  • 2 μεγάλα αυγά, κρύα
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)
  • ⅔ κούπας καρύδια ή φουντούκια, προαιρετικά (75g)
Εκτέλεση
  1. Τοποθετούμε τη σχάρα στην τρίτη σκάλα του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 170°C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα μια τετράγωνη φόρμα με διαστάσεις 20x20cm αφήνοντας την να προεξέχει στις δύο πλευρές, για να μας διευκολύνει στο ξεφορμάρισμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λαδόκολλα.
  2. Σε ένα πυρίμαχο μπολ αναμειγνύουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι και τοποθετούμε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που μόλις σιγοβράζει. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να ζεσταθεί τόσο ώστε βυθίζοντας μέσα το δάχτυλό μας να μην αντέχει για περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα. Απομακρύνουμε το μπολ από την κατσαρόλα και περιμένουμε μέχρι το μείγμα να γίνει χλιαρό. Σ' αυτή τη φάση το μείγμα είναι παχύρευστο και κοκκώδες αλλά κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό.
  3. Ρίχνουμε και ανακατεύουμε τη βανίλια χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά να ομογενοποιηθεί το πρώτο πριν ρίξουμε το επόμενο. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας έντονα, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στο μείγμα. Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρούς καρπούς, τους προσθέτουμε και αυτούς και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Ψήνουμε για περίπου 25 με 30 λεπτά. Αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο πρέπει να βγαίνει ελαφρώς υγρή. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα. Μεταφέρουμε τα μπράουνις με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε σε 16 ή 25 τετράγωνα κομμάτια. Αν θέλουμε να τα κόψουμε χωρίς να θρυμματίζονται μπορούμε να τα τοποθετήσουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο.
  6. Ψήνουμε για περίπου 25 με 30 λεπτά. Αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο πρέπει να βγαίνει ελαφρώς υγρή. Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα. Μεταφέρουμε τα μπράουνις με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε σε 16 ή 25 τετράγωνα κομμάτια. Αν θέλουμε να τα κόψουμε χωρίς να θρυμματίζονται μπορούμε να τα τοποθετήσουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2013/03/24/%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bf/