Τάρτα με μπρόκολο και μανιτάρια
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Πίτες & Τάρτες / Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 8
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ (για μια ταρτιέρα 28cm)
  • 1½ κούπα αλεύρι αλεύρι ολικής αλέσεως (200g)
  • ⅔ κούπας λεπτές νιφάδες βρώμης ή quick oats (60g)
  • 50g καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ξερό θυμάρι ή ρίγανη
  • ¼ κούπας ελαιόλαδο (60ml)
  • περίπου ½ κούπα νερό, κρύο (100-120ml)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (15ml)
  • 250g μανιτάρια πλευρώτους
  • 250g μπρόκολο, χωρισμένο σε μικρές φουντίτσες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
  • 2 αυγά, χτυπημένα
  • 1 μικρό κουτί εβαπορέ, αδιάλυτο (170g)
  • 100g τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια), μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μπάλα μοτσαρέλα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας (125g)*
  • αλάτι
  • μαύρο & άσπρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένα
  • μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τα καρύδια, το αλάτι και τα μυρωδικά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το πιρούνι, μέχρι να απορροφηθεί και να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα. Προσθέτουμε το νερό σε δόσεις (μπορεί να μην χρειαστούμε όλη την ποσότητα) και δουλεύουμε τη ζύμη με το πιρούνι, μέχρι να υγρανθεί καλά το μείγμα και να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Συνεχίζουμε ζυμώνοντας ελάχιστα τη ζύμη με το χέρι.
  2. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο στο μέγεθος της ταρτιέρας. Μεταφέρουμε τη ζύμη προσεκτικά στην ταρτιέρα και τη στρώνουμε με τα χέρια ώστε να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά. Τρυπάμε τη βάση της ζύμης με το πιρούνι, καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλας και σκορπίζουμε ξερά όσπρια στην επιφάνεια. Ψήνουμε για 20 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε και πετάµε τη λαδόκολλα με τα όσπρια. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  1. Όσο ψήνεται η βάση της τάρτας, ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε αλατισμένο νερό που βράζει, ζεματάμε τις φουντίτσες του μπρόκολου για 3-4 λεπτά και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και τα κόβουμε σε φετάκια. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια, μέχρι να πάρουν χρώμα και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε το μπρόκολο, αλάτι, άσπρο και μαύρο πιπέρι και το σκόρδο περασμένο από την πρέσα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα και το τυρί κρέμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ & ΨΗΣΙΜΟ
  1. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στη βάση της μισοψημένης τάρτας και σκορπάμε στην επιφάνεια τη μοτσαρέλα κομμένη με το χέρι σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να πήξει και να ροδίσει η γέμιση, για 40 με 45 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
• Αντί για μοτσαρέλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο τυρί της αρεσκείας μας, όπως μπλε τυρί για πιο έντονη γεύση, τριμμένη γραβιέρα ή ρεγκάτο για πιο πικάντικη γεύση.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/01/11/%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1/