Δροσερή σαλάτα με καρότα και μήλα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Σαλάτες
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • 2 κούπες καρότα, τριμμένα ή κομμένα σε λεπτάμπαστουνάκια (4-6 καρότα)
  • 1 μέτριο κόκκινο μήλο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια (Fuji)
  • 1 μέτριο πράσινο μήλο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια (Granny Smith)
  • ¼ κούπας φρέσκο δυόσμο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. σουσάμι, καβουρδισμένο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε και κόβουμε τα μήλα με το μαχαίρι ή για ευκολία με το μαντολίνο σε λεπτά μπαστουνάκια (σαν σπίρτα), χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Αν δεν διαθέτουμε ούτε υπομονή ούτε μαντολίνο, τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τα ραντίζουμε με μια κουταλιά της σούπας λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε ομοίως σε λεπτά μπαστουνάκια ή τα τρίβουμε. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το δυόσμο (ή το μαϊντανό).
  2. Ανακατεύουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα τα μήλα, τα καρότα, το δυόσμο και το σουσάμι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, επιπλέον λεμόνι. Σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
• Αν αλατίσουμε ελαφρά τα κομμένα καρότα και τα αφήσουμε για μισή ώρα, θα βγάλουν τα υγρά τους και θα μαλακώσουν.
• Για να καβουρδίσουμε το σουσάμι, το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει χρώμα.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/02/01/%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b5%cf%81%ce%ae-%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%ae%ce%bb%ce%b1/