Λαχταριστά μπράουνις με λίγες θερμίδες
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Ποσότητα/μερίδες: 16
Υλικά
  • 1 κούπα λεπτές νιφάδες βρώμης (quick oats),αλεσμένες σε πούδρα (85g)
  • 2½ κ.σ. κορν φλάουρ (25g)
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (45g)
  • ¼ κούπας βραστό νερό (60ml)
  • 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι 10% ή 2% (200g)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 2 μεγάλα αυγά, χωρισμένα
  • ¾ κούπας ζάχαρη (150g)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις. Σε μια τετράγωνη φόρμα για μπράουνις, με διαστάσεις 20x20cm, τοποθετούμε σταυρωτά δύο κομμάτια λαδόκολλας, αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν περιμετρικά για να μας διευκολύνουν στο ξεφορμάρισμα. Βουτυρώνουμε ελαφρά τη λαδόκολλα.
  2. Στον επεξεργαστή τροφίμων αλέθουμε σε δόσεις τη βρώμη, μέχρι να γίνει πούδρα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί την αλεσμένη βρώμη, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε διαφορετικό μπολ βάζουμε το κακάο και προσθέτουμε το βραστό νερό ενώ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Μόλις το μείγμα κρυώσει ελαφρά, προσθέτουμε το γιαούρτι, τη βανίλια και τους κρόκους. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα μόνο όσο χρειάζεται για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  3. Σε ένα καθαρό μπολ ή στο κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρίσουν και να φουσκώσουν. Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτουμε τη ζάχαρη κουταλιά-κουταλιά, μέχρι η μαρέγκα να σφίξει, να γυαλίσει και να σχηματίσει κορυφές που να στέκονται.
  4. Παίρνουμε περίπου το ⅓ της μαρέγκας και την ανακατεύουμε με το μείγμα των κρόκων με απαλές, κυκλικές κινήσεις. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύοντας με τον ίδιο τρόπο, την ενσωματώνουμε στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 25 με 26 λεπτά περίπου.
  5. Βγάζουμε τα μπράουνις από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα. Μεταφέρουμε τα μπράουνις με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε ένα ξύλο κοπής και κόβουμε σε 16 τετράγωνα κομμάτια. Τα διατηρούμε σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες.
Σημειώσεις
• Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη βρώμη με ½ κούπα αλεύρι αλεύρι ολικής αλέσεως (65g). Σε αυτήν την περίπτωση δε θα προσθέσετε μπέικιν πάουντερ παρά μόνο σόδα.
• Αν προτιμάτε τις πιο γλυκές γεύσεις, προσθέστε επιπλέον ¼ έως ½ κούπα ζάχαρη.
• Αν αντικαταστήσετε ένα μέρος της ζάχαρης με κάποια γλυκαντική ουσία, αυτήν θα την διαλύσετε στο ζεστό νερό μαζί με το κακάο και θα προσθέστε την υπόλοιπη ζάχαρη στη μαρέγκα.
• Μετά τα 20 λεπτά, ελέγχουμε αν ψήθηκαν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα όχι στο κέντρο τους, ούτε στις άκρες αλλά κάπου στο ενδιάμεσο. Η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει με κολλημένα υγρά ψιχουλάκια πάνω της όχι, όμως, καλυμμένη με άψητη, ρευστή ζύμη.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/02/08/%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%ac%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%b9%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%b5%cf%82-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%af%ce%b4%ce%b5%cf%82/