Φαλάφελ… ή αλλιώς ρεβιθοκεφτέδες
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Έθνικ κουζίνα
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • ½ πακέτο ρεβίθια, μουλιασμένα για 24 ώρες (250g)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα
  • ½ κούπα μαϊντανό, μόνο τα φύλλα
  • 1 κ.γλ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • ½ κ.γλ. κύμινο, τριμμένο
  • ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ¼ κ.γλ. πιπέρι καγιέν ή πάπρικα
  • ¼ κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ή για το ταψί
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
  • 200g στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένο στην πρέσα
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. λεμόνι
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΩΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
  • 200g ταχίνι
  • 2 μικρές σκελίδες σκόρδο, περασμένες στην πρέσα
  • ¼ κούπας χυμό λεμονιού
  • ¼ με ½ κούπα χλιαρό νερό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  • 4 αραβικές ή κυπριακές πίτες
  • 1 ντομάτα, κομμένη σε ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες
  • μερικά φύλλα σγουρό μαρούλι
  • λίγα φύλλα ρόκας
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και τα μουλιάζουμε για 24 ώρες. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Δεν χρειάζεται να τα βράσουμε.
  2. Αλέθουμε τα ωμά ρεβίθια μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το πιπέρι, το πιπέρι καγιέν, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι) στον επεξεργαστή τροφίμων, μέχρι να προκύψει ένα μείγμα αρκετά δεμένο, ώστε να πλάθεται χωρίς να σκορπάει (όχι λείος πολτός). Αν η χωρητικότητα του κάδου είναι μικρή, τα αλέθουμε σε λίγα-λίγα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα για να σφίξει και να δέσουν οι γεύσεις.
  3. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά κεφτεδάκια και είτε τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ομοιόμορφο, χρυσαφένιο χρώμα (2-3 λεπτά από κάθε πλευρά) είτε τα βάζουμε σε καλά λαδωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 15 λεπτά, γυρνώντας τα ενδιάμεσα. Αν τα τηγανίσουμε, τα αφήνουμε να στραγγίσουν το περίσσιο λάδι πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
  1. Bάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι ή λεμόνι, αν χρειάζεται. Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΣΩΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ταχίνι με το χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι η σως να αποκτήσει την επιθυμητή υφή. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ομογενοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση προσθέτοντας αλάτι ή λεμόνι, αν χρειάζεται. Τη διατηρούμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
  1. Για να τα σερβίρουμε, ζεσταίνουμε λίγο τις πίτες και τις ανοίγουμε στη μέση σαν τσεπούλες. Γεμίζουμε κάθε πίτα με 3-4 φαλάφελ (ανάλογα το μέγεθος), προσθέτουμε τη σως της επιλογής μας, μερικές ροδέλες ντομάτας, κρεμμύδι, λίγο σγουρό μαρούλι και μερικά φυλλαράκια ρόκας. Διαφορετικά, αν χρησιμοποιήσουμε αραβικές πίτες, μπορούμε αντί να τις κόψουμε στη μέση, να απλώσουμε πάνω τους τα υλικά και να τις τυλίξουμε σε ρολό.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/02/24/%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%86%ce%b5%ce%bb-%ce%ae-%cf%81%ce%b5%ce%b2%ce%b9%ce%b8%ce%bf%ce%ba%ce%b5%cf%86%cf%84%ce%ad%ce%b4%ce%b5%cf%82/