Σοκολατένια cookies χωρίς αλεύρι και βούτυρο!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Cookies, Μπισκότα & Κουλουράκια
Ποσότητα/μερίδες: 18 cookies
Υλικά
  • 3 κούπες ζάχαρη άχνη (375g)
  • ½ κούπα+3 κ.σ. άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας (55g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 3-4 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου (≈120g)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • 2 κούπες καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα (250g)
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Απλώνουμε τα καρύδια σε μια λαμαρίνα και τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο για 8 με 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε ή τα αλέθουμε σε χοντρά κομμάτια.
  2. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, την άχνη, το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε τα ασπράδια και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα (ή με το σύρμα χειρός) για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη και γυαλιστερή ζύμη. Ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
  4. Βάζουμε 6 ισομεγέθεις κουταλιές ζύμης σε κάθε λαμαρίνα, φροντίζοντας να απέχουν τουλάχιστον 5cm μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν αρκετά όσο ψήνονται. Τοποθετούμε τις λαμαρίνες στην πρώτη και την τελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 14 με 16 λεπτά αλλάζοντας θέση στις λαμαρίνες στα 8 λεπτά (βάζουμε την πάνω κάτω και το μπροστά πίσω), ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα cookies είναι έτοιμα όταν αρχίσει να σπάει η γυαλιστερή τους κρούστα στην επιφάνεια και γεμίσει λεπτές ρωγμές.
  5. Τα βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη, αφού πρώτα στρώσουμε καθαρή λαδόκολλα στη λαμαρίνα. Τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο, για 3 μέρες.
Σημειώσεις
• Η ζύμη πρέπει να είναι παχύρευστη, όχι νερουλή (λίγο πιο πυκνή από μια κλασική ζύμη κέικ). Βάζοντας κουταλιές ζύμης πάνω στη λαδόκολλα, αυτές πρέπει να διατηρούν για λίγο το σχήμα τους και να μην απλώνουν αμέσως.
• Αν δεν μπορούμε να ζυγίσουμε τα ασπράδια, προσθέτουμε πρώτα τα τρία, ανακατεύουμε, προσθέσουμε και τα καρύδια και στη συνέχεια, αν μας φανεί πολύ σφιχτή η ζύμη, προσθέτουμε και το τέταρτο ασπράδι.
• Τα cookies όταν βγουν από το φούρνο θα πρέπει η κάτω τους πλευρά να είναι ακόμη μαλακή αλλά θα σφίξει όσο κρυώνουν. Γι' αυτό είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να κρυώσουν για 10 περίπου λεπτά πάνω στη λαδόκολλα, πριν προσπαθήσουμε να τα ξεκολλήσουμε.
• Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια αντί για καρύδια.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/03/08/cookies-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%cf%8d%cf%81%ce%b9-%ce%ae-%ce%b2%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%85%cf%81/
503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.