Αρωματική μαρμελάδα σαγκουίνι
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μαρμελάδες & Κρέμες
Ποσότητα/μερίδες: 1 λίτρο
Υλικά
  • 1kg σαγκουίνια (σάρκα & φλούδες, χωρίς το λευκό υπόστρωμα)
  • 1 λεμόνι (σάρκα & φλούδα, χωρίς το λευκό υπόστρωμα)
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 λοβός βανίλιας
  • νερό
  • ζάχαρη, όση σηκώσει
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε πολύ καλά και σκουπίζουμε τα σαγκουίνια και το λεμόνι. Με τον αποφλοιωτή αφαιρούμε μόνο το χρωματιστό μέρος της φλούδας τους (χωρίς το λευκό υπόστρωμα, γιατί πικρίζει) και το ψιλοκόβουμε σε μπαστουνάκια. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το λευκό υπόστρωμα που έχει απομείνει μέχρι να φανεί η σάρκα τους. Κόβουμε κάθε σαγκουίνι κάθετα στη μέση και αφαιρούμε τις κεντρικές ίνες και τυχόν κουκούτσια. Κόβουμε κάθε μισό πρώτα σε φετάκια των 2mm και κατόπιν σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε την κομμένη σάρκα μαζί με το χυμό στο μπολ με τις ψιλοκομμένες φλούδες. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για το λεμόνι.
  2. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σκίζουμε κατά μήκος το λοβό της βανίλιας και αφαιρούμε τα σποράκια. Ρίχνουμε τα σποράκια και το λοβό της βανίλιας στο μπολ με τα σαγκουίνια. Προσθέτουμε το αλάτι και κρύο νερό, ίσα που να τα σκεπάζει. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε για μια νύχτα στο ψυγείο.
  3. Την επομένη ζυγίζουμε το περιεχόμενο του μπολ και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης απ' όσο ήταν το ζύγισμα (π.χ. εάν ζυγίσαμε 1000g το περιεχόμενο του μπολ, τότε προσθέτουμε 500g ζάχαρη). Αδειάζουμε το μείγμα σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η μαρμελάδα (θερμοκρασία βρασμού 105°C), ανακατεύοντας κατά διαστήματα και ξαφρίζοντας την επιφάνεια όποτε χρειάζεται. Μόλις διαπιστώσουμε πως έχει δέσει, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Για να ελέγξουμε αν έδεσε η μαρμελάδα, βάζουμε 1 κ.γλ. καυτή μαρμελάδα σε ένα πιατάκι που έχουμε φροντίσει να βάλουμε νωρίτερα στην κατάψυξη. Βάζουμε το πιατάκι ξανά στην κατάψυξη για ένα λεπτό, το βγάζουμε και κάνουμε μια γραμμή στη μαρμελάδα με το δάχτυλό μας. Αν η γραμμή παραμείνει χωρίς η μαρμελάδα να προσπαθεί να ξαναενωθεί, τότε είναι έτοιμη!
  4. Στο μεταξύ, πλένουμε με καυτό νερό και σαπούνι τα βάζα και τα καπάκια. Τα βάζουμε, όπως είναι υγρά, ανάποδα πάνω σε μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα που έχουμε στρώσει μέσα σε ένα ταψί και τα βάζουμε στο φούρνο στους 105°C για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, σβήνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε εκεί μέχρι να τα χρειαστούμε. Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα, αφαιρούμε προσεκτικά το λοβό της βανίλιας και γεμίζουμε τα ζεστά βάζα με την καυτή μαρμελάδα μέχρι πάνω και σφραγίζουμε με τα καπάκια. Τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα διατηρούμε εκτός ψυγείου, σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος, μέχρι να τα ανοίξουμε.
Σημειώσεις
• Για το ανακάτεμα της μαρμελάδας δεν χρησιμοποιούμε την ίδια ξύλινη κουτάλα που χρησιμοποιούμε στα φαγητά γιατί μπορεί να αφήσει δυσάρεστη μυρωδιά στη μαρμελάδα. Φροντίζουμε να έχουμε μια ξύλινη κουτάλα που να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά στις μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού.
• Να θυμάστε ότι η μαρμελάδα θα πήξει κι άλλο όσο κρυώνει. Μην τη βράσετε υπερβολικά γιατί θα καραμελώσει η ζάχαρη και θα αλλοιώσει τη γεύση της μαρμελάδας.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/03/17/%ce%b1%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%cf%83%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%af%ce%bd%ce%b9/