Μπάρες βρώμης με μαρμελάδα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Μπράουνις, Blondies & Μπάρες
Ποσότητα/μερίδες: 16
Υλικά
  • ½ κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (115g)
  • ½ κούπα καστανή ζάχαρη (110g)
  • ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • ¾ κούπας αλεύρι ολικής
  • ¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • ½ κ.γλ. σόδα
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1¾ κούπας βρώμη (155g) για τη ζύμη
  • +¼ κούπας βρώμη (25g) επιπλέον για την επικάλυψη
  • ¼ κούπας σουσάμι (30g)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 1 κούπα μαρμελάδα (240g)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΕΦΙΡ
  • ¾ κούπας κεφίρ (150g)
  • ½ κούπα ζάχαρη κρυσταλλική (100g)
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο
  • 1 βανίλια
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε μια τετράγωνη φόρμα 23x23cm. (Αν δεν έχουμε τετράγωνη φόρμα, χρησιμοποιούμε μια ορθογώνια με ανάλογο εμβαδό.)
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
  3. Σ' ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 και ¾ της κούπας βρώμη (155g) και ανακατεύουμε καλά.
  4. Για την κρέμα κεφίρ, αναμειγνύουμε σ' ένα δεύτερο μπολ το κεφίρ, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το ασπράδι και τη βανίλια. (Μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα κεφίρ στη γέμιση.)
  5. Απλώνουμε τα ⅔ της ζύμης στη φόρμα και καλύπτουμε με μια στρώση μαρμελάδας. Κατόπιν απλώνουμε την κρέμα κεφίρ πάνω στην μαρμελάδα.
  6. Προσθέτουμε στην ζύμη που έχουμε κρατήσει την υπόλοιπη βρώμη, δηλαδή το ¼ της κούπας (25g) και το σουσάμι. Τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μας για να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα και τα σκορπάμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση (τη μαρμελάδα ή τη μαρμελάδα-κεφίρ).
  7. Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν οι άκρες. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2013/04/27/%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%81%ce%b5%cf%82-%ce%b2%cf%81%cf%8e%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b1/