Νηστίσιμο γάλα από… σουσάμι!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Ποσότητα/μερίδες: 1 λίτρο
Υλικά
  • 1 μέρος σουσάμι ή οτιδήποτε από όσα προανέφερα (π.χ. 1 κούπα)
  • 4 μέρη εμφιαλωμένο νερό, για να φτιάξουμε γάλα (π.χ. 4 κούπες)
  • ή 2 μέρη εμφιαλωμένο νερό, για να φτιάξουμε κρέμα (π.χ. 2 κούπες)
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε το σουσάμι να μουλιάσει στο νερό αποβραδίς ή για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες. Στη συνέχεια το σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και το ξεπλένουμε καλά.
  2. Ρίχνουμε το σουσάμι στο μπλέντερ μαζί με φρέσκο νερό και χτυπάμε καλά, μέχρι να πολτοποιηθεί το σουσάμι και να ασπρίσει το νερό.
  3. Βάζουμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και μέσα του στρώνουμε γάζα, τουλπάνι ή πυκνό τούλι για πιο αποτελεσματικό φιλτράρισμα. Σουρώνουμε το περιεχόμενο του blender, μέχρι να απομείνει στο ύφασμα μόνο ο πολτός. Μαζεύουμε τις άκρες από το ύφασμα και το στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, έτσι ώστε να στραγγίσουν όλα τα υγρά.
  4. Αδειάζουμε το γάλα σε ένα γυάλινο μπουκάλι ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το διατηρούμε στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.
Σημειώσεις
• Κατά την παραμονή στο ψυγείο σχηματίζεται ίζημα στον πάτο του μπουκαλιού, γι' αυτό θα πρέπει να το ανακινήσουμε ελαφρά, πριν το πιούμε.
• Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον πολτό σουσαμιού που θα περισσέψει για να εμπλουτίσουμε τη ζύμη του ψωμιού, τα μπισκότα ή τα κέικ μας. Διατηρείται σκεπασμένος στο ψυγείο για λίγες μέρες.
• Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τις ίδιες αναλογίες μπορούμε να φτιάξουμε φυτικό γάλα (ή φυτική κρέμα) από ωμούς ξηρούς καρπούς (π.χ.αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κάσιους, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους).
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/03/27/%ce%bd%ce%b7%cf%83%cf%84%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%83%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%ac%ce%bc%ce%b9/
503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.