Παγωτό dulce de leche με σως πραλίνας φουντουκιού
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Παγωτά, Σορμπέ & Smoothies
Ποσότητα/μερίδες: 1.2 λίτρα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
  • 500ml γάλα
  • 200ml κρέμα γάλακτος
  • 400g dulce de leche
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΠΡΑΛΙΝΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  • ½ κούπα νερό (120ml)
  • 2½ κ.σ. κακάο (15g)
  • 1 κ.σ. μέλι (20g)*
  • 1½ κ.γλ. κορν φλάουρ (5g)
  • 3 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού (55g)
  • ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ
  1. Σε μία κατσαρόλα 3 λίτρων ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, το γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει, απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη dulce de leche και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να διαλυθεί και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο, έως ότου κρυώσει. Εναλλακτικά, γεμίζουμε ένα μεγαλύτερο μπολ με παγάκια και λίγο κρύο νερό, και ακουμπάμε μέσα το μπολ με το ζεστό μείγμα του παγωτού. Ανακατεύουμε το μείγμα τακτικά, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
  2. Αφού κρυώσει καλά το μείγμα, το αδειάζουμε στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης της για την παρασκευή παγωτού. Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε κατάλληλο δοχείο, κατά προτίμηση μεταλλικό, το βάζουμε στην κατάψυξη και το αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον, πριν το σερβίρουμε. Στην περίπτωση που δεν έχουμε παγωτομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα του παγωτού σε κατάλληλο δοχείο και το βάζουμε σκεπασμένο στην κατάψυξη. Όταν αρχίσει να παγώνει, το βγάζουμε, το ανακατεύουμε με το σύρμα ή με το μίξερ για να αφρατέψει και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά ακόμη, έτσι ώστε να παγώσει ομοιόμορφα. Το διατηρούμε στην κατάψυξη.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΠΡΑΛΙΝΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, τα 4 πρώτα υλικά για τη σως (το νερό, το κακάο, το μέλι και το κορν φλάουρ). Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει και να πήζει, για 2-3 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και τη βανίλια και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε τη σως σε ένα μικρό βαζάκι και τη διατηρούμε στο ψυγείο.
Σημειώσεις
* Δοκιμάζουμε όσο είναι ζεστή και προσθέτουμε περισσότερο μέλι, αν θέλουμε να γίνει πιο γλυκιά.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/04/30/dulce-de-leche-ice-cream/