Γρήγορο κέικ με κεράσια
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 8-10
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΑΝΗ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • ¼ κούπας ζάχαρη (50g)
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 3 κ.σ. λιωμένο βούτυρο (45g)
  • ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (65g)
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 1¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (155g)
  • ¾ κούπας ζάχαρη (150g)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ κούπα γάλα ή κεφίρ (120ml)
  • ¼ κούπας στραγγιστό γιαούρτι (50g)
  • 3 κ.σ. σπορέλαιο (45g)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 2 κούπες κεράσια, ζυγισμένα χωρίς τα κουκούτσια (300g)
  • ή 1¾ – 2 κούπες φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με διάμετρο 22cm περίπου ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
  3. Ετοιμάζουμε την τραγανή επικάλυψη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  4. Συνεχίζουμε με τη ζύμη του κέικ. Προσθέτουμε σε ένα μπολ τα πρώτα 5 υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα (το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι). Σε ένα μικρότερο μπολ αναμειγνύουμε τα επόμενα 5 υλικά (το αυγό, το γάλα, το γιαούρτι, το σπορέλαιο και τη βανίλια). Προσθέτουμε στο μπολ με τα στεγνά υλικά το μείγμα των υγρών ενώ ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι και να αναμειχθούν τα υλικά μας (δεν προσπαθούμε να πετύχουμε ένα λείο, χωρίς σβώλους, μείγμα).
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και αραδιάζουμε τα κεράσια στην επιφάνεια. Σκορπάμε το ψιχουλιαστό μείγμα της επικάλυψης πάνω στα κεράσια προσέχοντας να καλύψει καλά τις άκρες. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα (αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέικ, αυτή πρέπει να βγαίνει με λίγα υγρά ψίχουλα κολλημένα πάνω της). Αν η επιφάνεια του κέικ πάρει νωρίς χρώμα, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  6. Μεταφέρουμε τη φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 30 λεπτά. Το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σημειώσεις
• Αντί για κεράσια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βατόμουρα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα ή μήλα (κομμένα σε μικρά κομμάτια) ή και συνδυασμό τους.
• Για να γίνει αφράτο το κέικ, αποφεύγουμε το επίμονο ανακάτεμα. Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στεγνά υλικά με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2014/08/04/fresh-cherry-cake/