Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε την σχάρα στην δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με έλασμα ή ένα στρογγυλό ταψάκι, με διάμετρο 20-22cm, και πασπαλίζουμε με κακάο, τινάζοντας να πέσει όσο περισσεύει.
Σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με το σύρμα για να μη «πιάσει» η ζάχαρη στον πάτο. Ζεσταίνουμε, μέχρι να λιώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης, χωρίς να αφήσουμε να κοχλάσει (όσο να αντέχει το δάχτυλο τη θερμοκρασία, περίπου 40-50°C). Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα αυγά, το κακάο, τον καφέ, τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, ενσωµατώνουµε το μείγμα βουτύρου-σοκολάτας στο μείγμα των αυγών. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι και ομογενοποιούμε.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου, ανάλογα το φούρνο. Στο διάστημα αυτό το κέικ θα πρέπει να έχει ψηθεί εξωτερικά και να έχει αποκτήσει κρούστα στην επιφάνεια, ενώ στο εσωτερικό του θα είναι μαλακό και σχεδόν ημίρρευστο (το καταλαβαίνουμε με την αφή). Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, πριν το κόψουμε ή το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και το βάζουμε στο ψυγείο. Το σερβίρουμε χλιαρό, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύο, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή το καλύπτουμε με γλάσο σοκολάτας και πασπαλίζουμε με κακάο. Συνοδεύεται εξαιρετικά με άγλυκη σαντιγί κι ένα φλιτζάνι αρωματικού καφέ.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Σε μπεν μαρί (δηλαδή σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό, όχι βραστό, νερό) λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο και τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα. Απλώνουμε το γλάσο, όσο είναι ζεστό, πάνω στο κέικ.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/01/23/swedish-chocolate-cake/