Σοκολατένιο κέικ στιγμής μόνο για έναν!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 1 κούπα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 3 κ.σ. γάλα, αγελαδινό ή φυτικό (15g)
  • 3 κ.σ. νερό (15g)
  • 1½ κ.σ. σπορέλαιο (20g)
  • ½ κ.γλ. λευκό ξύδι
  • ¼ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ⅛ κ.γλ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (38g)
  • 1 κ.σ. κακάο σκόνη, άγλυκο (7g)
  • ⅓ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (42g)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΩΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 5 κ.σ. ζάχαρη άχνη (40g)
  • 1½ κ.γλ. κακάο σκόνη, άγλυκο (3.5g)
  • 1 κ.σ. νερό
  • ¼ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή λικέρ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σε μια μεγάλη κούπα, κατάλληλη για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, προσθέτουμε τα 8 πρώτα υλικά (το γάλα, το νερό, το σπορέλαιο, το ξύδι, τη βανίλια, τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη). Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι (ή χτυπάμε με το μιξεράκι του φραπέ), μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας λίγο, όσο χρειάζεται για να ομογενοποιηθεί.
  2. Βάζουμε το φλιτζάνι στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 3 λεπτά, στη μέγιστη ένταση, για φούρνο ισχύος 700W (όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς του φούρνου, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθεί και το αντίστροφο). Το κέικ πρέπει να φουσκώσει, να στεγνώσει στην επιφάνεια και να ψηθεί μέχρι μέσα. Ελέγχουμε το εσωτερικό του κέικ βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, αν μένουν υπολείμματα μείγματος στην επιφάνεια, ψήνουμε λίγο ακόμη. Αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή περιχύνουμε με τη σως σοκολάτας και σερβίρουμε.
  3. Όσο κρυώνει το κέικ, ετοιμάζουμε τη σως σοκολάτας. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε την άχνη με το κακάο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να αποκτήσει υφή σαν σιρόπι. Αν θέλουμε, αρωματίζουμε τη σως με βανίλια ή λικέρ.
Σημειώσεις
• Αν αντικαταστήσετε το γάλα με φυτικό ή με νερό, η υφή του κέικ θα διαφοροποιηθεί λίγο, αλλά θα έχετε ένα νόστιμο νηστίσιμο κέικ στη στιγμή!
• Το κέικ θα φουσκώσει καλύτερα, αν χρησιμοποιήσετε μια κούπα με κάθετα τοιχώματα. Το μείγμα είναι καλό να τη γεμίζει ως τα ⅔ του ύψους της, όχι περισσότερο. Αν ανησυχείτε μήπως ξεχειλίσει το μείγμα, τοποθετήστε καλού κακού ένα πιατάκι κάτω από την κούπα.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/01/30/chocolate-mug-cake/