Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Έθνικ κουζίνα / Ζυμαρικά
Ποσότητα/μερίδες: 4-6
Υλικά
  • 1 συσκευασία λιγκουίνι (500g)
  • ½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας (soy sauce)
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 150g μπουκετάκια μπρόκολου (από ένα μεσαίο σε μέγεθος μπρόκολο, χωρίς τα κοτσάνια)
  • 1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε μπαστουνάκια
  • ½ κούπα φιστίκια (70g)
  • 3−4 σκελίδες σκόρδο, στην πρέσα
  • 3 κ.σ. σπορέλαιο ή σησαμέλαιο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
  • ½ κούπα σάλτσα σόγιας (soy sauce)
  • ½ κούπα ζωμό κότας
  • ½ κούπα λευκό ξηρό κρασί ή ξηρό σέρρυ
  • ¼ κούπας ζάχαρη (50g)
  • 1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 2 κ.γλ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • ¼ κ.γλ. μπούκοβο ή όσο μας αρέσει
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα (τη σάλτσα σόγιας, το ζωμό κότας, το κρασί, τη ζάχαρη, το ξύδι, το κορν φλάουρ, το σησαμέλαιο, το τζίντζερ και το μπούκοβο) και ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί το κορν φλάουρ. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ζεματάμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  3. Σε ένα πλαστικό σακουλάκι για τρόφιμα βάζουμε το κοτόπουλο, τη σάλτσα σόγιας, το κορν φλάουρ, αλάτι και πιπέρι. Την κλείνουμε και κουνάμε το σακουλάκι, ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
  4. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λίγο σπορέλαιο και σοτάρουμε τις λωρίδες του κοτόπουλου (καλύτερα σε 2 δόσεις), μέχρι να πάρουν χρώμα, 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σοτάρουμε χωριστά το ζεματισμένο μπρόκολο, το καρότο και τα φιστίκια, προσθέτοντας κάθε φορά λίγο λάδι (θέλουμε να πάρουν χρώμα αλλά να παραμείνουν τραγανά). Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Στο μεταξύ, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα λιγκουίνι για 1 λεπτό λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Όση ώρα βράζουν, εμείς ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  6. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε λίγο ακόμα λάδι και σοτάρουμε, σε πολύ χαμηλή φωτιά, το σκόρδο, για 1 λεπτό, προσέχοντας να μη καεί. Προσθέτουμε το μείγμα της σάλτσας και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει, περίπου 3 με 4 λεπτά. Μόλις βράσουν τα λιγκουίνι, τα στραγγίζουμε, κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν, και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με το κοτόπουλο, τα λαχανικά, τα φιστίκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για 1 λεπτό ακόμη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Σημειώσεις
• Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να προσθέσετε ό,τι λαχανικό σας αρέσει, όπως πιπεριές, μανιτάρια ή μωρά καλαμπόκια. Για μια χορτοφαγική ή νηστίσιμη εκδοχή του πιάτου, μπορείτε να αντικαταστήστε το κρέας με τόφου.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/02/20/asian-chicken-linguine/
503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.