Σπαγγέτι με πέστο από σπανάκι
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ζυμαρικά
Ποσότητα/μερίδες: 4
Υλικά
  • 500g σπαγγέτι ή λιγκουίνι
  • 200g φρέσκο σπανάκι, πλυμένο & καλά στεγνωμένο
  • ¼ κούπας φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
  • 4-5 λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με το πόσο έντονη γεύση θέλουμε)
  • ¼ κούπας καρύδια, καβουρδισμένα (25g)
  • ⅓ κούπας φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα (35g) + επιπλέον για το σερβίρισμα
  • ¼ κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50ml)
  • ¼ κ.γλ. μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Για να καβουρδίσουμε τα καρύδια, τα απλώνουμε σ' ένα ταψάκι και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8 με 10 λεπτά.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε, φροντίζοντας να τα διατηρήσουμε ζεστά, και κρατάμε στην άκρη 1 κούπα από το νερό τους.
  3. Ενώ βράζουν τα ζυμαρικά, τοποθετούμε στο multi το σπανάκι, το βασιλικό (αν χρησιμοποιήσουμε), τις λιαστές ντομάτες, το σκόρδο, τα καρύδια και την παρμεζάνα. Τα πολτοποιούμε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τμηματικά το ελαιόλαδο. Νοστιμίζουμε το πέστο μας με αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο. Αν μας φανεί πολύ πυκνό, το αραιώνουμε με 2-3 κουταλιές νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών.
  4. Ανακατεύουμε το πέστο με τα ζυμαρικά προσθέτοντας λίγο από το νερό τους, μέχρι να απλωθεί η σάλτσα ομοιόμορφα παντού. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο για επιπλέον γεύση.
Σημειώσεις
Το καβούρδισμα των καρυδιών, αν και μπορούμε να το παραλείψουμε, αναδεικνύει τη γλυκιά και βουτυρένια γεύση των καρυδιών.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2013/05/17/%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%b3%ce%b3%ce%ad%cf%84%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%ba%ce%b9/