Ντόνατ+Μάφιν=Ντάφιν!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 12 ντάφινς
Υλικά
  • ½ κούπα γάλα, χλιαρό (120ml)
  • 1 κ.γλ. ξηρή μαγιά (3g)
  • 1½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
  • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ⅔ κούπας+1 κ.γλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (140g)
  • 3 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο ή μαργαρίνη, παγωμένο και
  • κομμένο σε κυβάκια (45g)
  • ¼ κούπας αγελαδινό γιαούρτι, πλήρες (60g)
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΜΕ NUTELLA
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
  • 1½−2 κ.σ. γάλα (25−30g)
  • 2½ κ.σ. nutella (50g)χρωματιστή τρούφα, για διακόσμηση
Εκτέλεση
  1. Zεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό (να αντέχει το δάχτυλο μας) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με 1 κουταλάκι ζάχαρη. Περιμένουμε 10 λεπτά να αφρίσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας, τρίβοντάς το προκειμένου να κατανεμηθεί το βούτυρο ομοιόμορφα μέσα στο μείγμα και να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα. Αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε διαφορετικό μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και ομογενοποιούμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών υλικών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, ίσα–ίσα μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα για να μην γίνουν σφιχτά τα ντάφινς. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, ή έως και 1 ώρα.
  4. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
  5. Bουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για μάφιν με 12 υποδοχές και τις γεμίζουμε προσεκτικά με το μείγμα μέχρι τη μέση. Ψήνουμε για 13 με 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα (αν βυθίσουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους, αυτή πρέπει να βγαίνει καθαρή). Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν μερικά λεπτά πριν τα ξεφορμάρουμε. Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
  1. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη, τη nutella και το γάλα, χτυπώντας με το σύρμα μέχρι να πετύχουμε ένα λείο, παχύρρευστο γλάσο. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο γάλα για να γίνει πιο ρευστό. Βουτάμε την κορυφή των ντάφινς στο γλάσο και τα πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το γλάσο και σερβίρουμε. Τα διατηρούμε σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 2 με 3 ημέρες.
Σημειώσεις
• Για να κολλήσει η ζάχαρη στα ντάφινς, τα αλείφουμε πρώτα με λίγο λιωμένο βούτυρο.
• Για να γεμίσουμε τα ντάφινς με μαρμελάδα, τα τρυπάμε στην κορυφή, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ με μυτερή μύτη και πιέζουμε σταθερά, μέχρι να βγει μαρμελάδα από την τρύπα.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/04/24/nutella-glazed-doughnut-muffins/
503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.