Tacos με ψάρι σε κρούστα μπαχαρικών
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Έθνικ κουζίνα
Ποσότητα/μερίδες: 4-6
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ (slaw)
  • ½ κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. χυμό lime
  • ½ κ.σ. ζάχαρη (5g)
  • ¼ κ.γλ. σκόρδο, σκόνη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κούπες λάχανο, ψιλοκομμένο (200g)
  • 1 μεσαία πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • ½ μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
ΓΙΑ ΤΗ SALSA FRESCA
  • 2 μεσαίες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα jalapeño ή 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
  • 1 κ.σ. χυμό lime
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό (200g)
  • ¼ κούπας μαγιονέζα (60g)
  • 2 κ.σ. χυμό lime
  • ½ κ.γλ. αλάτι (2g)
  • ¼ κ.γλ. ζάχαρη (1g)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ή κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα
  • ξύσμα από ½ lime
ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ
  • 850g φιλέτο ψαριού (γλώσσας, τιλάπιας,
  • πέρκας, παγκάσιους ή μπακαλιάρου)
  • 1 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά (7g)
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (10g)
  • 2 κ.γλ. θυμάρι (3g)
  • 1½ κ.γλ. σκόρδο, σκόνη (4g)
  • 1½ κ.γλ. πιπέρι (3g)
  • 1 κ.γλ. ρίγανη (2g)
  • 1 κ.γλ. αλάτι (5g)
  • ¾ κ.γλ. κύμινο (2g)
  • ½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν (1g)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
8 μικρές τορτίγιας από αλεύρι καλαμποκιού ή σίτου, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ (slaw)
  1. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ (το ελαιόλαδο, το χυμό lime, τη ζάχαρη, το σκόρδο και το αλάτι). Σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά (το λάχανο, την πιπεριά Φλωρίνης, το κρεμμύδι και την πιπερίτσα), τον μαϊντανό (ή τον κόλιανδρο) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη. Λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε, περιχύνουμε τα λαχανικά με το ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
ΓΙΑ ΤΗ SALSA FRESCA
  1. Κόβουμε στη μέση τις ντομάτες, αφαιρούμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κυβάκια. Κόβουμε την πιπερίτσα στα τέσσερα, αφαιρούμε τους σπόρους και τα νεύρα και την ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το μαϊντανό (ή τον κόλιανδρο). Σ’ ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε το σκόρδο περασμένο από την πρέσα, το χυμό lime, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να νοστιμίσει.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΟΣΕΡΗ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σως και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε, αν χρειάζεται, επιπλέον αλάτι ή χυμό lime.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΙ
  1. Σε ένα βαζάκι βάζουμε την πάπρικα, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το σκόρδο, το πιπέρι, τη ρίγανη, το αλάτι, το κύμινο και το πιπέρι καγιέν. Κλείνουμε το καπάκι και ανακατεύουμε.
  2. Στεγνώνουμε καλά τα φιλέτα του ψαριού με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα πασπαλίζουμε γενναιόδωρα και στις δύο πλευρές με το μείγμα μπαχαρικών που φτιάξαμε, πατώντας καλά με το χέρι μας ώστε να κολλήσει και να πάει παντού.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το μισό λάδι και προσθέτουμε όσα φιλέτα χωράνε άνετα στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2−5 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το πάχος τους), γυρίζοντας τα μόνο μία φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα, να καραμελώσει η κρούστα και να χωρίζει εύκολα η σάρκα τους με ένα πιρούνι. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε μια πιατέλα, προσθέτουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φιλέτα.
  4. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε, σε μέτρια φωτιά, τις τορτίγιας, ψήνοντας τες 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά ή περισσότερο αν θέλουμε να γίνουν τραγανές.
  5. Συναρμολογούμε τα tacos, προσθέτοντας σε κάθε τορτίγια λίγη λαχανοσαλάτα, ένα κομμάτι φιλέτο ψαριού, μία γεμάτη κουταλιά salsa και μια κουταλιά σως γιαουρτιού. Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες lime και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι φιλέτο ψαριού προτιμάτε (όπως γλώσσα, τιλάπια, πέρκα, παγκάσιους ή μπακαλιάρο).
• Η ποσότητα του μείγματος μπαχαρικών, μπορεί να μοιάζει υπερβολική αλλά −πιστέψτε με− δεν είναι.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/05/08/blackened-fish-tacos/