Το παγωτό με τα 2 υλικά (χωρίς παγωτομηχανή)
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Παγωτά, Σορμπέ & Smoothies
Ποσότητα/μερίδες: 1-1,2 λίτρα
Υλικά
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
  • 500g κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά), καλά παγωμένη από το ψυγείο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397g ή 304ml)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
ΠΑΓΩΤΟ LEMON PIE
Για την εύκολη κρέμα λεμονιού
  • ¼ κούπας φρέσκο χυμό λεμόνι, στραγγισμένο (60ml)
  • ¼ κούπας φρέσκο χυμό πορτοκάλι, στραγγισμένο (60ml)
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ (10g)
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • ¼ κούπας γάλα (60ml)
Για το παγωτό
  • 500g κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά), καλά παγωμένη από το ψυγείο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397g ή 304ml)
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 10 μπισκότα γεμιστά με λεμόνι, σπασμένα σε κομμάτια
ΠΑΓΩΤΟ SNICKERS
Για την καραμέλα
  • 25 καραμέλες γάλακτος (αγελαδίτσες)
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ (120ml)
Για το παγωτό
  • 500g κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά), καλά παγωμένη από το ψυγείο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (397g ή 304ml)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100g φυστίκια, πίνατς
Εκτέλεση
ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
  1. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, έως ότου σφίξει, αφρατέψει και σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  2. Ανακατεύουμε τη βανίλια με το ζαχαρούχο και προσθέτουμε το μείγμα στη σαντιγί. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διπλώνουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα και να παραμείνει αφράτο.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να παγώσει, χωρίς να το ανακατέψουμε ενδιάμεσα, για τουλάχιστον 6 ώρες. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 5−10 λεπτά.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ
Κρέμα−Μπισκότο (Cookies & cream): Προσθέτουμε στο μείγμα του παγωτού 10 μπισκότα Oreo, σπασμένα σε μικρά κομμάτια.
Στρατσιατέλλα (Stracciatella): Προσθέτουμε στο μείγμα του παγωτού 100g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομμάτια.
Σοκολάτα−Κακάο: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ζαχαρούχο γάλα με 100g σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη (σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα) και 2 κ.σ. κακάο. Προσθέτουμε το ⅓ της σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να ελαφρύνει το μείγμα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει.
Μόκα: Προσθέτουμε 3 κ.σ. στιγμιαίο καφέ espresso στο ζαχαρούχο και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το μείγμα του ζαχαρούχου στη σαντιγί.
Κανέλα: Προσθέτουμε 1½ κ.γλ. κανέλα στο ζαχαρούχο και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Προσθέτουμε το μείγμα του ζαχαρούχου στη σαντιγί.
ΠΑΓΩΤΟ LEMON PIE
  1. Για την κρέμα λεμονιού: Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε το μείγμα, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αρχίσει να βράζει (να εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες) και να πήξει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γάλα και ομογενοποιούμε. Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Για το παγωτό: Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, έως ότου σφίξει, αφρατέψει και σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα με το ζαχαρούχο. Προσθέτουμε το ⅓ της σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να ελαφρύνει το μείγμα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει και να παραμείνει αφράτο.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να παγώσει ελαφρά, περίπου για 2−3 ώρες. Το βγάζουμε από την κατάψυξη, προσθέτουμε την κρέμα λεμονιού και τα σπασμένα μπισκότα (αν θέλουμε, κρατάμε λίγα μπισκότα για το σερβίρισμα) και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα. Σκοπός είναι η κρέμα λεμονιού να μην πάει παντού αλλά να κάνει «κύματα» μέσα στο παγωτό. Το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 5−10 λεπτά και πασπαλίζουμε με τα μπισκότα που κρατήσαμε.
ΠΑΓΩΤΟ SNICKERS
  1. Για την καραμέλα: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τις καραμέλες στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέτρια ισχύ για 1 λεπτό. Βγάζουμε το μπολ από το φούρνο, ανακατεύουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για διαστήματα όλο και μικρότερου χρόνου (30, 20, 10 δευτερολέπτων), ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσουν εντελώς οι καραμέλες και να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει. Αν πήξει αρκετά, την αραιώνουμε με λίγη κρέμα γάλακτος.
  2. Για το παγωτό: Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μπολ χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, έως ότου σφίξει, αφρατέψει και σχηματιστούν απαλές κορυφές.
  3. Ανακατεύουμε τη βανίλια με το ζαχαρούχο και προσθέτουμε το μείγμα στη σαντιγί. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, διπλώνουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην ξεφουσκώσει το μείγμα και να παραμείνει αφράτο.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, κατά προτίμηση μεταλλικό, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη. Το αφήνουμε να παγώσει ελαφρά, περίπου για 2−3 ώρες. Το βγάζουμε από την κατάψυξη, προσθέτουμε τη σάλτσα καραμέλας και τα φυστίκια και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα. Σκοπός είναι η σάλτσα καραμέλας να μην πάει παντού αλλά να κάνει «κύματα» μέσα στο παγωτό. Το βάζουμε ξανά στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για 5−10 λεπτά.
Σημειώσεις
• Για να πετύχει η σαντιγί πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι πλήρης σε λιπαρά κι όχι light και πολύ καλά παγωμένη. Αρχικά τη χτυπάμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ (γιατί πιτσιλάει πολύ) και δυναμώνουμε την ταχύτητα σταδιακά. Σταματάμε το χτύπημα όταν σχηματιστούν απαλές κορυφές που να στέκονται.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/05/23/no-churn-2-ingredient-ice-cream/