Τέλεια ψημένο κοτόπουλο "πεταλούδα"... στο άψε - σβήσε!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κρέας & Πουλερικά
Ποσότητα/μερίδες: 4−6
Υλικά
  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (1800 - 2000g)
  • 1½ κ.σ. πάπρικα, γλυκιά
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • ¼ κ.γλ. κύμινο
  • ¼ κ.γλ. τσίλι (προαιρετικά)
  • ¼ κούπας μαγιoνέζα (55g)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή ή πικάντικη
  • 6 μέτριες πατάτες, κομμένες μακρόστενες,
  • με πάχος 1.5cm περίπου (700g)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες,
  • με πάχος 1cm περίπου
  • 1 κ.γλ. ελαιόλαδο, για τις πατάτες
  • ½ κ.γλ. αλάτι, για τις πατάτες
  • 2 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά, όπως ρίγανη,
  • ματζουράνα, θυμάρι, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
  1. Αφαιρούμε ή καψαλίζουμε τις τριχούλες από το κοτόπουλο. Το πλένουμε και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια σταθερή επιφάνεια με το στήθος προς τα κάτω. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δεξιά και αριστερά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, από την ουρά προς το λαιμό. Αφαιρούμε τη σπονδυλική στήλη και αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο (στήθος προς τα επάνω). Ασκούμε πίεση με την παλάμη μας στο κόκκαλο του στήθους, έως ότου σπάσει (θα ακουστεί το χαρακτηριστικό «κρακ») και ανοίξει διάπλατα το κοτόπουλο σαν "πεταλούδα".
  2. Ετοιμάζουμε το μείγμα για το άλειμμα ανακατεύοντας σε ένα μπολ την πάπρικα, το αλάτι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το κύμινο και το τσίλι. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Κρατάμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας από το παραπάνω μείγμα στην άκρη για τις πατάτες. Με τα δάχτυλά μας ανασηκώνουμε προσεκτικά την πέτσα του κοτόπουλου στο στήθος και τα μπούτια και αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα ανάμεσα στο δέρμα και στη σάρκα. Με το υπόλοιπο μείγμα πασαλείβουμε ομοιόμορφα το κοτόπουλο γύρω γύρω, κάνοντάς του μασάζ για να πάει παντού.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στον αέρα και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Κόβουμε τις πατάτες λεπτές για να προλάβουν να ψηθούν ταυτόχρονα. Σε ένα σουρωτήρι κάτω από την βρύση τις πλένουμε για να βγάλουν το άμυλο τους και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας για να μην έχουν υγρά. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες. Βάζουμε τις κομμένες πατάτες και τα κρεμμύδια σε ένα βαθύ μπολ και ραντίζουμε με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλάτι (1/2 κ.γλ.) και το μείγμα που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε.
  5. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο ταψί με το δέρμα προς τα επάνω και απλώνουμε περιμετρικά τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45−50 λεπτά (λιγότερο αν είναι μικρότερο κοτόπουλο). Αν το κοτόπουλο αρχίσει να παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C. Αν θέλουμε, τα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου ψησίματος γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, για να ροδίσουν οι πατάτες και να γίνει πιο τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου. Αποσύρουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και αφήνουνε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε μαζί με τις ψητές πατάτες και τα κρεμμύδια.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/09/25/perfect-butterflied-roast-chicken/