Κολασμένα pancakes με γέμιση πραλίνας φουντουκιού
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Ζύμες χωρίς μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 6-7 pancakes
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 10−12 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού με κακάο (200−240g)
  • (nutella, merenda ή ό,τι άλλη μάρκα προτιμάτε)
ΓΙΑ ΤΑ PANCAKES
  • 1¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (220g)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη (15g)
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 μεγάλο αυγό, χωρισμένο
  • 1¼ κούπας γάλα (300ml)
  • 2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο & χλιαρό (30ml)
  • + 1 κ.γλ. βούτυρο ή λάδι για το τηγάνι
1 μπανάνα κομμένη σε φέτες ή φράουλες (προαιρετικά)
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  1. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι (ή ένα πλαστικό δίσκο) που να χωράει στην κατάψυξη. Βάζουμε 1½ κουταλιά της σούπας πραλίνα φουντουκιού και την απλώνουμε με το πίσω μέρος του κουταλιού, ώστε να σχηματιστεί ένας δίσκος με διάμετρο 6cm και πάχος 4−5mm, Ομοίως φτιάχνουμε άλλους 6 δίσκους. Τοποθετούμε το ταψάκι στην κατάψυξη για 1 ώρα περίπου (πρέπει να παγώσουν καλά) ή μέχρι να το χρειαστούμε.
ΓΙΑ ΤΑ PANCAKES
  1. Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ προσθέτουμε τα στεγνά υλικά (το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι) και αναμειγνύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  2. Σε ένα μικρότερο μπολ προσθέτουμε τον κρόκο (όχι το ασπράδι!) και το γάλα και χτυπάμε με το σύρμα να αναμειχθούν. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να μην υπάρχει αδιάλυτο αλεύρι. Ρίχνουμε το ασπράδι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, πριν την χρησιμοποιήσουμε. Η ζύμη θα πρέπει να είναι παχύρρευστη, σχεδόν σαν ζύμη του κέικ.
  4. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Με χαρτί κουζίνας ή ένα πινέλο αλείφουμε το τηγάνι με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο.
  5. Βγάζουμε 3 παγωμένους δίσκους πραλίνας φουντουκιού από την κατάψυξη, ξεκολλώντας τους προσεκτικά από το χαρτί (δεν τους βγάζουμε όλους για να μη λιώσουν).
  6. Ρίχνουμε ¼ κούπας από τη ζύμη στο τηγάνι. Η ζύμη πρέπει να έχει τέτοια πυκνότητα, ώστε να απλώσει μόνη της και να σχηματίσει ένα κύκλο 7−8cm περίπου. Τοποθετούμε, χωρίς καθυστέρηση, ένα δίσκο πραλίνας φουντουκιού στο κέντρο της ζύμης. Αμέσως ρίχνουμε λίγο λιγότερο από ¼ κούπας ζύμη και σκεπάζουμε το δίσκο της πραλίνας, απλώνοντας τη ζύμη με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Δεν καθυστερούμε γιατί αν η πραλίνα αρχίσει να λιώνει, είναι σχεδόν αδύνατον να απλώσεις τη ζύμη. Αφήνουμε να ψηθεί από τη μία πλευρά για 2−3 λεπτά ή μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στις άκρες και να πάρει χρυσαφί χρώμα η κάτω πλευρά. Αναποδογυρίζουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  7. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε ακόμη δύο pancakes. Βουτυρώνουμε ξανά το τηγάνι και βγάζουμε τους υπόλοιπους δίσκους πραλίνας φουντουκιού από την κατάψυξη. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  8. Διατηρούμε τα pancakes ζεστά και τα σερβίρουμε με κομμένες φέτες μπανάνας ή φράουλας.
Σημειώσεις
• Αν η ζύμη είναι πολύ πυκνή και απλώνει με δυσκολία στο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο επιπλέον γάλα. Στην αντίθετη περίπτωση που είναι πολύ ρευστή, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/09/18/nutella-stuffed-pancakes/