Tο μωσαϊκό της μαμάς... αλλιώς!
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Επιδόρπια
Ποσότητα/μερίδες: 12-14
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 120g λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 75g Βιτάμ με βούτυρο (πλάκα, όχι soft), κομμένο σε κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ κούπας ζάχαρη άχνη (30g)
  • ⅓ κούπας κρέμα γάλακτος (80ml)
  • 120g μπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμένα σε μικρά κομμάτια
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 200g κουβερτούρα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 150g Βιτάμ με βούτυρο (πλάκα, όχι soft), κομμένο σε κύβους, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ κούπας ζάχαρη άχνη (95g)
  • 2 κ.σ. κακάο (15g)
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος (30ml)
  • 200g μπισκότα (Μιράντα ή πτι-μπερ), σπασμέν σε μικρά κομμάτια
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ (προαιρετικά):
  • 50g λευκή σοκολάτα, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος (15ml)
  • ½ κ.γλ. κακάο (για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Ξεκινάμε με τη γέμιση. Σε ένα μικρό μπολ, κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε για 1 λεπτό στο 50% της ισχύος του φούρνου και ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο και μικρότερο χρόνο, ανακατεύοντας κάθε φορά, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. (Εναλλακτικά, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Τοποθετούμε, δηλαδή, τη σοκολάτα σε ένα μπολ πάνω από μία κατσαρόλα με ζεστό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει, προσέχοντας να μην πέσουν σταγόνες νερού στη σοκολάτα.) Αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη, λευκή σοκολάτα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ για μισή ώρα στην κατάψυξη, μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, ώστε να πλάθεται.
  3. Αφού παγώσει, κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζουμε το μείγμα κατά μήκος στο κέντρο της λαδόκολλας και τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, με μήκος 30cm και διάμετρο περίπου 4,5cm. Στρίβουμε τις άκρες της λαδόκολλας σαν καραμέλα και βάζουμε το ρολό στην κατάψυξη, μέχρι να σκληρύνει.
  4. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε με το μείγμα της μαύρης σοκολάτας. Με τον ίδιο τρόπο, όπως παραπάνω, λιώνουμε την κουβερτούρα και αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη άχνη και το κακάο και χτυπάμε καλά με το σύρμα ή το μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε. Ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε τα σπασμένα μπισκότα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο (όχι στην κατάψυξη, γιατί θα σκληρύνει πολύ), μέχρι να σφίξει ελαφρά το μείγμα, περίπου 20 λεπτά.
  5. Μετά που θα σφίξει, τοποθετούμε το μείγμα ανάμεσα σε δυο κομμάτια λαδόκολλας. Με τη βοήθεια του πλάστη, πιέζοντας και ρολάροντας, του δίνουμε ορθογώνιο σχήμα, με διαστάσεις 20x30cm. (Δεν το βάζουμε ξανά στο ψυγείο, για να μπορεί να τυλιχτεί χωρίς να σπάσει). Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα, ξετυλίγουμε και τοποθετούμε στο κέντρο το παγωμένο ρολό της λευκής σοκολάτας. Σηκώνοντας τα δυο άκρα μαζί με τη λαδόκολλα, τα φέρνουμε πάνω από τη λευκή γέμιση και πιέζουμε να ενωθούν, κλείνοντας στο κέντρο τη γέμιση, ώστε να σχηματιστεί ένα μεγαλύτερο ρολό. Τυλίγουμε τον κορμό με λαδόκολλα και ρολάρουμε με μικρές κινήσεις μπρος πίσω για να πάρει καλύτερο σχήμα και να σφίξει. Τον βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να παγώσει καλά, ιδανικά όλο το βράδυ.
  6. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξετυλίγουμε τον κορμό και τον μεταφέρουμε σε πιατέλα. Kόβουμε τις άκρες για να τον ισιώσουμε. Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί. Περιχύνουμε τον κορμό με τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με κακάο. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Τρώγεται ακόμη καλύτερα όταν δεν είναι πολύ παγωμένος.
Σημειώσεις
• Δεν αφήνουμε το σκούρο μείγμα για πολλή ώρα στο ψυγείο γιατί θέλουμε να παραμείνει εύπλαστο. Αν σκληρύνει πολύ, το αφήνουμε λίγη ώρα εκτός ψυγείου, ώστε να μαλακώσει. Αντίθετα, το λευκό μείγμα είναι πιο ρευστό και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να παγώσει, γι' αυτό είναι προτιμότερο να το βάλουμε στην κατάψυξη.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/10/23/white-and-dark-chocolate-fridge-cake/