Kέικ μήλου & τα μυστικά του
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 14-16
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ & ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΦΟΡΜΑΣ
  • ¼ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (50g)
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 2 μεγάλα μήλα, κομμένα σε κυβάκια (καθαρό βάρος 300g)
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
  • ¼ κούπας κορν φλάουρ (35g)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¾ κούπας Βιτάμ Κλασικό, κομμένο σε κύβους, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου (170g)
  • 200g τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1¾ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΡΛΑΝΤΑ ΑΠΟ CHIPS ΜΗΛΟΥ
  • 1 μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το ¼ κούπας ζάχαρη με την κανέλα. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από το μείγμα στα κομμένα μήλα και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να πασπαλίσουμε τη φόρμα του κέικ.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Αλείφουμε με λιωμένη μαργαρίνη μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και τη βάζουμε στο ψυγείο, ώστε να παγώσει το στρώμα της μαργαρίνης.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε δύο φορές το αλεύρι, μαζί με το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  4. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα, με το εξάρτημα σύρμα (ή το μίξερ χειρός), τη μαργαρίνη, με το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, περίπου 8 λεπτά. Ενδιάμεσα καθαρίζουμε, μία ή δύο φορές, τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαργαρίνη. Προσθέτουμε ένα−ένα τα αυγά, χτυπώντας για ένα λεπτό μετά από κάθε προσθήκη και καθαρίζοντας τα τοιχώματα του μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια και ομογενοποιούμε. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε σταδιακά τα κοσκινισμένα υλικά και χτυπάμε μέχρι μόλις να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  5. Βγάζουμε τη φόρμα του κέικ από το ψυγείο και πασπαλίζουμε τα τοιχώματα με την κανελοζάχαρη που έχουμε κρατήσει, ανακινώντας τη φόρμα για να πάει παντού.
  6. Αδειάζουμε το μισό μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα και απλώνουμε τα κομμένα μήλα στην επιφάνεια, αφήνοντας περίπου 1cm περιθώριο από τα τοιχώματα. Καλύπτουμε τα μήλα με το υπόλοιπα μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  7. Σβήνουμε την πάνω αντίσταση και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 30 λεπτά. Στην συνέχεια ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΡΛΑΝΤΑ ΑΠΟ CHIPS ΜΗΛΟΥ για τη διακόσμηση του κέικ
  1. Κόβουμε ένα μήλο σε πολύ λεπτές φέτες. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα πιάτο κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων και απλώνουμε όσες φέτες μήλου χωράνε σε μία στρώση. Ζεσταίνουμε για 2 λεπτά στη μέγιστη ισχύ του φούρνου και ανοίγουμε την πόρτα για να φύγουν οι υδρατμοί. Ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά ακόμη ή μέχρι οι άκρες των μήλων να αρχίσουν να γίνονται κυματιστές. Βγάζουμε το πιάτο και αναποδογυρίζουμε τα μήλα. Ζεσταίνουμε για διαστήματα των 30 δευτερολέπτων, μέχρι να γίνουν τραγανά στις άκρες, προσέχοντας, όμως, να μην καούν (ο απαιτούμενος χρόνος εξαρτάται από την ποσότητα και το πάχος των μήλων καθώς και την ισχύ του φούρνου). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να ξεραθούν. Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τις υπόλοιπες φέτες.
Σημειώσεις
• Αν προτιμάτε το κέικ σας πιο άγλυκο, μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη κατά ¼ της κούπας.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/10/31/cream-cheese-apple-cake/