Αγγλικά «ψωμάκια» με γραβιέρα (scones)
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (250g)
  • ή 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις+2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. σόδα
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κούπας βούτυρο παγωμένο, σε κομματάκια (55g)
  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • ½ κούπα γάλα (120ml)
  • 100g τριμμένη γραβιέρα Νάξου (ή άλλο είδος τυριού, όπως cheddar ή φέτα)
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ή άλλο φρέσκο μυρωδικό)
  • 1 κ.γλ. παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)
  • ½ κ.γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο γάλα για το άλειμμα
  • σουσάμι & χοντρό αλάτι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομματάκια του βουτύρου και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα, μέχρι να θυμίζει ψίχουλα ψωμιού. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μερικές φορές τα ψίχουλα που σχηματίστηκαν για να παγιδευτεί αέρας στο μείγμα. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τη ρίγανη, τον παπαρουνόσπορο, το πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
  3. Αναμειγνύουμε το γάλα με το χτυπημένο αυγό. Σχηματίζουμε μια λακούβα στο κέντρο του μείγματος με το αλεύρι και προσθέτουμε το μείγμα γάλα/αυγό. Με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε με φορά από έξω προς το κέντρο, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
  4. Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και της δίνουμε στρογγυλό σχήμα με τα χέρια. Την πατάμε με την παλάμη μας να πλατύνει ομοιόμορφα και να σχηματιστεί ένα χοντρό φύλλο με διάμετρο 20cm περίπου. Αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο κουπ πατ ή ένα ποτήρι και κόβουμε τη ζύμη χωρίς να το περιστρέφουμε. Πλάθουμε τα υπολείμματα της ζύμης και κόβουμε όσα scones επιπλέον μπορούμε. Θα σχηματιστούν συνολικά 12 scones.
  5. Μεταφέρουμε τα scones σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με ελάχιστο χοντρό αλάτι και σουσάμι.
  6. Τα ψήνουμε για 12 με 18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα, αν τα προτιμάμε τραγανά, ή τα τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα, αν μας αρέσουν πιο μαλακά.
Σημειώσεις
Τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα, αν τα προτιμάμε τραγανά, ή τα τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα, αν μας αρέσουν πιο μαλακά.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2013/06/08/scones-%ce%bc%ce%b5-%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b9%ce%ad%cf%81%ce%b1/
503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.