Τάρτα σοκολάτας με γυαλιστερό γλάσο
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Πίτες & Τάρτες
Ποσότητα/μερίδες: 8-10
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
  • 2 συσκευασίες μπισκότα βρώμης χωρίς ζάχαρη "Ιkea Κakor Havre"ή μπισκότα τύπου Digestive, τριμμένα (320g)
  • ½ κούπα βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένη (115g)
  • ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
  • 2 κ.σ. κακάο, άγλυκο (18g)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 1¼ κούπας κρέμα γάλακτος (300ml)
  • 250g σοκολάτα γάλακτος, τεμαχισμένη (χρησιμοποίησα σοκολάτα γάλακτος με καραμελωμένα αμύγδαλα "Marabou Daim", μπορείτε να τη βρείτε στα Ikea)
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟ ΓΛΑΣΟ
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος (45ml)
  • 1 κ.σ. γλυκόζη
  • 55g μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο, τεμαχισμένη (χρησιμοποίησα "Ikea Choklad Mörk", μπορείτε να τη βρείτε στα Ikea)
  • 1 κ.σ. νερό, χλιαρό (15ml)
Εκτέλεση
  1. Για τη βάση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη μέση. Τρίβουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ ή στο multi, μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα με τη ζάχαρη και το κακάο. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να υγρανθεί το μείγμα και να ενωθούν όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταρτιέρα με διάμετρο 30cm περίπου και το απλώνουμε, ώστε να καλύψει ομοιόμορφα τη βάση και τα τοιχώματα. Ψήνουμε τη βάση για 10 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Για τη γέμιση: Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα γάλακτος σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε λίγο πριν βράσει. Την αδειάζουμε πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα και αφήνουμε 5 λεπτά να μαλακώσει. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα και να προκύψει ένα λείο μείγμα. Σε διαφορετικό μπολ χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα χειρός τα αυγά, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα στη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά για να μην πάρει αέρα το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης μέσα στην κρύα βάση της τάρτας και ψήνουμε για 25−30 λεπτά, μέχρι η γέμιση να σταθεροποιηθεί στις άκρες (στο κέντρο θα είναι ακόμη μαλακή αλλά θα σταθεροποιηθεί όσο κρυώνει η τάρτα). Τη βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 1 ώρα τουλάχιστον. Αν σκοπεύουμε να τη σερβίρουμε την ίδια μέρα, ετοιμάζουμε το γλάσο. Διαφορετικά τη βάζουμε στο ψυγείο και τη βγάζουμε μισή ώρα πριν τη γλασάρουμε, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Για το γλάσο: Τεμαχίζουμε τη μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τη γλυκόζη, ανακατεύοντας μια δυο φορές για να διαλυθεί η γλυκόζη. Λίγο πριν βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα στην τεμαχισμένη σοκολάτα. Αφήνουμε 5 λεπτά να μαλακώσει και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο. Με γρήγορες κινήσεις ρίχνουμε το γλάσο στο κέντρο της τάρτας και γέρνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα, ώστε να κυλήσει το γλάσο και να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια της. Αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί, περίπου 1 ώρα.
  5. Αφαιρούµε το δαχτυλίδι της ταρτιέρας και με μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα ξεκολλάμε τη βάση της τάρτας από τον πάτο της φόρμας. Γλιστράμε την τάρτα με προσοχή σε μια πιατέλα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε (σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία δωματίου).
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/11/14/chocolate-glazed-chocolate-tart/