Ζουμερό κέικ με βατόμουρα
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 14-16
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 1½ κούπα βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, αποψυγμένα & καλά στραγγισμένα (210g)
  • ½ κούπα αμύγδαλα ή καρύδια, καβουρδισμένα & χοντροαλεσμένα (45g)
  • 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (37g)
  • 1½ κ.γλ. κανέλα
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 2⅓ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (290g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 230g Βιτάμ Κλασικό, κομμένο σε κύβους, μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1¼ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (250g)
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 1 κούπα κεφίρ ή ξινόγαλο
ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ (προαιρετικά)
  • 1 κούπα βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα & αποψυγμένα (140g)
  • 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (25g)
λίγα αμύγδαλα ή καρύδια, καβουρδισμένα & χοντροαλεσμένα, για το γαρνίσισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Αλείφουμε με μαργαρίνη μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τα τοιχώματα, τινάζοντας να πέσει το περίσσιο.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε ένα μεσαίο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, με το εξάρτημα "φτερό" (ή το μίξερ χειρός), τη μαργαρίνη, με τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια για 2 λεπτά, καθαρίζοντας συχνά τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού με το κεφίρ (ή το ξινόγαλο) και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Απλώνουμε το ⅓ της ζύμης μέσα στη φόρμα και σκορπάμε τη μισή ποσότητα της γέμισης στην επιφάνεια, αφήνοντας περίπου 1cm περιθώριο από τα τοιχώματα της φόρμας. Καλύπτουμε με άλλο ⅓ της ζύμης και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τη ζύμη που έχει απομείνει και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  5. Σβήνουμε την πάνω αντίσταση του φούρνου και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 30 λεπτά. Στην συνέχεια ψήνουμε για άλλα 25−35 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα.
  6. Για τη σως βατόμουρου. Αλέθουμε τα βατόμουρα στο μπλέντερ ή στο multi. Σουρώνουμε τον πολτό τους σε ψιλό συρµάτινο σουρωτήρι, για να αποµακρύνουµε τα σπόρια. Αδειάζουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Περιχύνουμε το κέικ με τη σως και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
• Φροντίζουμε να βγάλουμε τη μαργαρίνη και τα αυγά νωρίτερα από το ψυγείο, για να προλάβουν να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα βατόμουρα ή κατεψυγμένα. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα, τα αφήνετε να ξεπαγώσουν σε ένα τρυπητό για να στραγγίζουν τα υγρά τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα σμέουρα, που μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/11/20/blackberry-bundt-cake/