Muffins μπανάνας με σοκολατένια γέμιση σε 2 γεύσεις
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
(+αναμονή:
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 10-12 muffins
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ MUFFINS ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 85g κρέμα σοκολάτας με καραμελωμένα αμύγδαλα ΙΚΕΑ Chokladkrokant Bredbar ή πραλίνα φουντουκιού
  • ⅓ κούπας γάλα, πλήρες (80ml)
  • 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
  • 1½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 μεγάλη πολύ ώριμη μπανάνα ή 1½ μικρή
  • ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. σπορέλαιο (45ml)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 100g σταγόνες σοκολάτας
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ MUFFINS ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 85g κρέμα σοκολάτας με καραμελωμένα αμύγδαλα ΙΚΕΑ Chokladkrokant Bredbar ή πραλίνα φουντουκιού
  • ⅓ κούπας γάλα, πλήρες (80ml)
  • 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
  • 1⅓ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (170g)
  • 2½ κ.σ.κακάο σκόνη, άγλυκo (18g)
  • 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 μεγάλη πολύ ώριμη μπανάνα ή 1½ μικρή
  • ½ κούπα + 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (125g)
  • 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 κ.σ. σπορέλαιο (45ml)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 100g σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ MUFFINS ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  1. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα πιάτο και βάζουμε 12 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού κρέμα σοκολάτας (ή πραλίνας φουντουκιού) σε απόσταση μεταξύ τους. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσουν καλά.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, και βουτυρώνουμε ελαφρά τις θήκες σιλικόνης ή τις υποδοχές μιας φόρμας για muffins (ή τοποθετούμε στις υποδοχές χάρτινες θήκες).
  3. Σε μία κούπα ανακατεύουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας (κρατάμε λίγες στην άκρη για να πασπαλίσουμε τα muffins) και ανακατεύουμε. Σε διαφορετικό μπολ κόβουμε τη μπανάνα σε φετούλες και τις λιώνουμε, πατώντας τες με το σύρμα χειρός ή ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το γάλα, που στο μεταξύ έχει «κόψει», και ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μη μείνει αδιάλυτο αλεύρι στον πάτο του μπολ.
  5. Γεμίζουμε τις θήκες των muffins μέχρι τα ⅔. Βγάζουμε τη γέμιση από την κατάψυξη και τη μοιράζουμε στις θήκες. Καλύπτουμε τη γέμιση με μια κουταλιά ζύμης, γεμίζοντας τις θήκες μέχρι τα ¾. Πασπαλίζουμε τα muffins με τις σταγόνες σοκολάτας που έχουμε κρατήσει. Τοποθετούμε τις θήκες σιλικόνης σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, στους 220°C για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά, πριν τα ξεφορμάρουμε.
ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ MUFFINS ΜΠΑΝΑΝΑΣ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  1. Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα πιάτο και βάζουμε 12 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού κρέμα σοκολάτας (ή πραλίνας φουντουκιού) σε απόσταση μεταξύ τους. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσουν καλά.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, και βουτυρώνουμε ελαφρά τις θήκες σιλικόνης ή τις υποδοχές μιας φόρμας για muffins (ή τοποθετούμε στις υποδοχές χάρτινες θήκες).
  3. Σε μία κούπα ανακατεύουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας (κρατάμε λίγες στην άκρη για να πασπαλίσουμε τα muffins) και ανακατεύουμε. Σε διαφορετικό μπολ κόβουμε τη μπανάνα σε φετούλες και τις λιώνουμε, πατώντας τες με το σύρμα χειρός ή ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το γάλα, που στο μεταξύ έχει «κόψει», και ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μη μείνει αδιάλυτο αλεύρι στον πάτο του μπολ.
  5. Γεμίζουμε τις θήκες των muffins μέχρι τα ⅔. Βγάζουμε τη γέμιση από την κατάψυξη και τη μοιράζουμε στις θήκες. Καλύπτουμε τη γέμιση με μια κουταλιά ζύμης, γεμίζοντας τις θήκες μέχρι τα ¾. Πασπαλίζουμε τα muffins με τις σταγόνες σοκολάτας που έχουμε κρατήσει. Τοποθετούμε τις θήκες σιλικόνης σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, στους 220°C για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά, πριν τα ξεφορμάρουμε.
Σημειώσεις
• Μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση για τα muffins μία μέρα πριν ή αρκετές μέρες νωρίτερα και να την αφήσουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τη χρειαστούμε. Η παραμονή στην κατάψυξη είναι απαραίτητη για να παραμείνει ρευστή μετά το ψήσιμο.
• Προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο γάλα γιατί αυτό θα αντιδράσει με τη μαγειρική σόδα, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα που θα βοηθήσει τα muffins να φουσκώσουν περισσότερο και να γίνουν πιο αφράτα.
• Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε τα στεγνά υλικά στη ζύμη δεν παραχτυπάμε το μείγμα, για να μη γίνουν σφιχτά τα muffins.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2015/12/11/chocolate-filled-choc-chip-banana-muffins/