Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας με αβοκάντο & πορτοκάλι
 
Προετοιμασία
Ψήσιμο/μαγείρεμα
Συνολικός χρόνος
 
Κατηγορία: Επιδόρπια
Ποσότητα/μερίδες: 12-16 κομμάτια
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
  • 6 κ.σ. κακάο σε σκόνη, άγλυκο (45g)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • ¼ κούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο (60ml)
  • 1 μέτριο, ώριμο αβοκάντο, καλά πολτοποιημένο (½ κούπα)
  • 1 κούπα γάλα, φυτικό ή ζωικό ή νερό (240ml)
  • ½ κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού (120ml)
  • ½ κούπα νερό (120ml)
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • 2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (400g)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (προαιρετικά)
  • ½ κούπα νερό (120ml)
  • ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
  • ½ ακέρωτο πορτοκάλι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • 2 μέτρια, ώριμα αβοκάντο, καλά πολτοποιημένα (1 κούπα)
  • 4 κ.σ. κακάο σε σκόνη, άγλυκο, κοσκινισμένο (30g)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι
  • 3½ κούπες ζάχαρη άχνη ή δοκιμάστε και προσαρμόστε
  • την ποσότητα της ζάχαρης κατά βούληση (437g)
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
  • 2 μικρά ακέρωτα πορτοκάλια
  • ⅓ κούπας νερό (80ml)
  • ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g)
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε δύο στρογγυλές φόρμες για κέικ, με διάμετρο 20cm, και στρώνουμε τον πάτο τους με λαδόκολλα.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Πολτοποιούμε καλά τη σάρκα του αβοκάντο στο multi, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το λάδι, το πολτοποιημένο αβοκάντο, το γάλα, το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το ξύδι, τη βανίλια και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες ισομερώς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 με 45 λεπτά ή έως ότου να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο των κέικ. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά. Κατόπιν τα ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  1. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι για 3 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  1. Πολτοποιούμε καλά τη σάρκα του αβοκάντο στο multi, μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Αδειάζουμε τον πολτό σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κοσκινισμένο κακάο, τη βανίλια και το ξύσμα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, δοκιμάζοντας και ρυθμίζοντας τη γλυκύτητα κατά βούληση. Χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί η ζάχαρη, χωρίς να προσθέσουμε κάποιο υγρό, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και γυαλιστερό, περίπου 5 λεπτά. Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο, μέχρι να τη χρειαστούμε.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
  1. Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε την τούρτα, βάζουμε 4 λωρίδες λαδόκολλα, σχηματίζοντας ένα τετράγωνο περίγραμμα. Αν χρειάζεται, κόβουμε τις κορυφές των κέικ με ένα οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού, ώστε να γίνουν επίπεδα. Τοποθετούμε το πρώτο κέικ στην πιατέλα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Με ένα πινέλο ή κουτάλι βρέχουμε τη βάση με το σιρόπι και απλώνουμε περίπου το ⅓ της κρέμας στην επιφάνεια. Βάζουμε το δεύτερο κέικ πάνω στον πάγκο, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, και το βρέχουμε με το σιρόπι. Το αναποδογυρίζουμε και το τοποθετούμε με τη βρεγμένη πλευρά πάνω στη γέμιση, προσέχοντας η πάνω επιφάνεια της τούρτας μας να είναι εντελώς οριζόντια. Βρέχουμε την επιφάνεια του κέικ με το υπόλοιπο σιρόπι. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη κρέμα, καλύπτοντας το πάνω μέρος της τούρτας και τα πλαϊνά. Αφαιρούμε προσεκτικά τα κομμάτια της λαδόκολλας και γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα πορτοκάλια. Διατηρούμε την τούρτα για 4−5 μέρες στο ψυγείο. Πριν σερβίρουμε, την αφήνουμε για 10 λεπτά εκτός ψυγείου.
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
  1. Πλένουμε και κόβουμε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες, με πάχος 3 με 4 χιλιοστά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέτουμε όσες φέτες πορτοκαλιού χωράνε σε μία στρώση στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε για 10 λεπτά τα πορτοκάλια στο σιρόπι και κατόπιν τα μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Συνεχίζουμε, βράζοντας στο σιρόπι τις υπόλοιπες φέτες. Τοποθετούμε τη λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C στις αντιστάσεις ή 120°C στον αέρα και ψήνουμε μέχρι να στεγνώσουν και να καραμελώσουν, περίπου 40 με 50 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τες μετά από 25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε την τούρτα.
Σημειώσεις
• Mπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτικό ή ζωικό γάλα ή να αντικαταστήσουμε το γάλα με νερό.
• Αντί να μοιράσουμε το μείγμα σε δύο στρόγγυλες φόρμες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία μεγαλύτερη σε διάμετρο φόρμα ή μία φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο. Ο χρόνος ψησίματος παρατείνεται και προσαρμόζεται ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του σκεύους. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά.
Recipe by Kouzinista at https://kouzinista.gr/2016/01/15/vegan-chocolate-avocado-cake/