Το μήλο είναι ένα παιχνιδιάρικο φρούτο που αγαπάει να μπερδεύεται με τη ζάχαρη και την κανέλα, να κρύβεται μέσα σε αφράτα κέικ, να τυλίγεται σε λεπτά φύλλα, να ξαπλώνει νωχελικά σε βουτυρένιες ζύμες. Είναι τραγανό και νόστιμο ωμό και ακαταμάχητα ζουμερό και αρωματικό όταν ψήνεται.
Στη συγκεκριμένη συνταγή εκτός από τα μήλα που πρωταγωνιστούν, χρησιμοποιούμε και σάλτσα μήλου ή applesauce που αφ’ ενός αντικαθιστά μέρος των λιπαρών και αφ΄ετέρου χαρίζει επιπλέον άρωμα και γεύση στη ζύμη καθώς και μοναδική υφή. Πρόκειται για μια υγρή και τριφτή ζύμη με μια υπέροχη τραγανή κρούστα από ζάχαρη και κανέλα.
Είναι υπέροχο για πρωινό ή σνακ ή για να συνοδεύσει μια κούπα αχνιστού καφέ ή τσαγιού. Για τη συνταγή επιλέγουμε ξινόμηλα (Granny Smith) ή αν δεν μας βρίσκονται, χρησιμοποιούμε χωρίς δισταγμό ότι μήλα έχουμε. ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ όμως τα μπαγιάτικα, πατατιασμένα μήλα που θέλουμε να ξεφορτωθούμε.
Η συγκεκριμένη συνταγή χαρακτηρίζεται ως ψωμί ή σωστότερα quick bread. Η διαφορά από ένα κλασσικό κέικ είναι τα λιγότερα λιπαρά, η μικρότερη ποσότητα ζάχαρης κι ο τρόπος ανάμειξης των υλικών. Αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά χωριστά από τα στεγνά και κατόπιν τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, ίσα ίσα να ενσωματωθούν τα στεγνά με τα υγρά υλικά. Αντίθετα στα κέικ χτυπάμε τη λιπαρή ουσία με τη ζάχαρη μέχρι ν’ αφρατέψουν παγιδεύοντας φυσαλίδες αέρα.
Όσον αφορά τη σάλτσα μήλου δε χρειάζεται να αγχώνεστε. Εγώ την παρασκεύασα ως εξής: πολτοποίησα στο multi ένα μήλο με ελάχιστο νερό, λίγες σταγόνες λεμόνι και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Κατόπιν έβαλα το μείγμα στα μικροκύματα στη μεσαία θερμοκρασία μέχρι να πήξει, να δέσει και να λιώσει η ζάχαρη. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσα να πετύχω και σ΄ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο στο μάτι της κουζίνας αλλά επειδή η ποσότητα που χρειάζεται είναι πολύ μικρή, προτίμησα τα μικροκύματα.
- 1½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
- + 1 κ.σ. αλεύρι για τα κομματάκια του μήλου
- 2 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. μπέϊκιν παόυντερ
- ½ κ.γλ. σόδα
- ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 2 αυγά
- ¼ κούπας σπορέλαιο ή ελαιόλαδο (55g)
- ¼ κούπας σάλτσα μήλου
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κούπα ζάχαρη (200g)
- 2 κούπες μήλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
- (περίπου 1½ με 2 μήλα)
- 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 μήλο
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- λίγο νερό
- λίγες σταγόνες λεμόνι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα (10x20cm) και καλύπτουμε τον πάτο με μια λαδόκολλα, την οποία εν συνεχεία βουτυρώνουμε.
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μήλου έτσι ώστε να προλάβει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τη χρειαστούμε. Αν έχουμε έτοιμη σάλτσα μήλου, συνεχίζουμε παρακάτω.
- Κοσκινίζουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
- Σ' ένα δεύτερο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά στη μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το λάδι, τη σάλτσα μήλου, τη βανίλλια και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
- Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν. Με μία σπάτουλα διπλώνουμε προσεκτικά τα κομμάτια του μήλου μέσα στη ζύμη, αφού προηγουμένως τα έχουμε αλευρώσει.
- Ετοιμάζουμε την επικάλυψη ανακατεύοντας τη λευκή με την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την κανελοζάχαρη.
- Ψήνουμε περίπου για 50 με 55 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και βουτώντας μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.
- Αφήνουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε ξανά. Περιμένουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Βασισμένη στη συνταγή: Two Peas & Their Pod
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση