Όσον αφορά τα κέικ σοκολάτας, δε συνηθίζω να κολλάω σε μία συνταγή. Ως αμετανόητη σοκολατομανής συνεχίζω να αναζητώ την επόμενη καλύτερη. Έχοντας ήδη δοκιμάσει διάφορες συνταγές και παραλλαγές που μοιάζουν να περιστρέφονται γύρω απ’ την ίδια βασική συνταγή, κάποια στιγμή δοκίμασα και τη συγκεκριμένη. Το αποτέλεσμα είναι αλήθεια ότι με ικανοποίησε με το παραπάνω. Το κέικ είναι πολύ σοκολατένιο αλλά ισορροπημένα γλυκό, ελαφρύ, αφράτο και τόσο υγρό που μοιάζει σιροπιασμένο. Επιπλέον, παραμένει μαλακό και ζουμερό για μέρες. Θα τολμήσω να πω ότι τη δεύτερη μέρα, αν περισσέψει, γίνεται ακόμη καλύτερο! Η συνταγή είναι πολύ απλή, γρήγορη και χρειάζεται να λερώσουμε μόνο ένα μπολ για την ανάμειξη των υλικών. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Η πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί buttermilk. Ως υποκατάστατα έχω να σας προτείνω τα εξής (τα έχω δοκιμάσει όλα, χωρίς να παρατηρήσω σημαντικές διαφορές).
1. Σε 1 κούπα γάλα προσθέτουμε 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Ανακατεύουμε, περιμένουμε 5 με 10 λεπτά για να «κόψει» το γάλα και είναι έτοιμο για χρήση.
2. Σε ¾ κούπας γιαούρτι προσθέτουμε ¼ κούπας γάλα. Ανακατεύουμε και το χρησιμοποιούμε.
3. Διαλύουμε 1¾ κ.γλ. κρεμόριο σε 2 κ.σ. γάλα. Προσθέτουμε 1 κούπα γάλα και το ανακατεύουμε. Έτοιμο!
4. Χρησιμοποιούμε 1 κούπα κεφίρ! Το σπιτικό κεφίρ περιέχει ανθρακικό, το οποίο λειτουργεί σαν φυσικό διογκωτικό και κάνει το κέικ ακόμη πιο αφράτο.
5. Χρησιμοποιούμε 1 κούπα ξινόγαλα.
- 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
- 2 κούπες ζάχαρη (400g)
- ¾ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (65g)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 2 αυγά, μεγάλα
- 1 κούπα σπορέλαιο (220g)
- 1 κούπα buttermilk (220g) ή οτιδήποτε από όσα προανέφερα
- 1 κούπα βραστό νερό ή δυνατό καφέ φίλτρου ή διαλύουμε 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ σε 1 κούπα βραστό νερό
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και τοποθετούμε την σχάρα του φούρνου στην δεύτερη θέση από κάτω. Το κέικ χρειάζεται να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρσία, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα γιατί η ζύμη είναι πολύ υγρή.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ (με τρύπα στο κέντρο) ή ένα ορθογώνιο ταψί 23x33cm. Μπορούμε, αν θέλουμε, να μοιράσουμε το μείγμα σε δύο στρόγγυλες φόρμες με διάμετρο 20cm και ύψος 5cm και να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για τούρτες.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βραστό νερό: τη ζάχαρη, τα αυγά, το σπορέλαιο και το buttermilk. Ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν, περίπου για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βραστό νερό, ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Προσοχή, όσο το μείγμα αραιώνει, αρχίζει να πιτσιλάει!
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα γεμίζοντας την μέχρι τα ⅔, όχι παραπάνω.
- Ψήνουμε για 60−65 λεπτά στη φόρμα του κέικ, 45−50 λεπτά σε ορθογώνιο ταψί ή 40−45 λεπτά σε στρόγγυλες φόρμες. Ελέγχουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά.
- Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή γλασάρουμε με γκανάς (ganache) σοκολάτας.
Βασισμένη στη συνταγή: Best moist chocolate cake
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Θέλω να σας πω, πως πραγματικά δεν νομίζω να έχω φάει πιο νόστιμο σοκολατένιο κέικ!!! Είπα θα είναι νόστιμο αλλά πόσο πια…..τόσο και άλλο τόσο και ακόμα πιο τόσο νόστιμο!!!! Και ο καφές μέσα….τι να πω…. τοσο όσο για να κάνει την διαφορά στην γεύση!!!
Επίσης όπως γράψατε μπορείς να την χρησιμοποιήσεις άνετα και ως βάση για τούρτα.
Φανταστική!!!! Συγχαρητήρια
Aναστασία, σε ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου και άφησες τις εντυπώσεις σου! Χαίρομαι που σου άρεσε! Να ‘σαι καλά!
Το τέλειο κέικ! συγχαρητήρια!!
Μόνο που βρε αγάπη μου έχω ένα πρόβλημα,την πρώτη φορά που το έκανα,όλα πήγαν τέλεια.τις επόμενες φορές , τραγωδία,στο ξεφορμαρισμα.χαλια,αναγκαστικα να το κάνω κάτι άλλο.τι μπορεί να πήγε στραβά??δεν το άφησα αρκετά να κρυώσει,πριν το ξεφορμαρω?????τι?? ευχαριστώ πάντως για την υπέροχη συνταγή σου!!πάντα τέτοια!!!!
Δύσκολο να μαντέψω τι πήγε στραβά. ‘Εμοιαζε σωστά ψημένο; Aν ναι, δοκίμασε την επόμενη φορά να βουτυρώσεις και να αλευρώσεις καλύτερα τη φόρμα και να το αφήσεις να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρεις. Ένα κόλπο είναι να αλείψεις τη φόρμα με λιωμένη μαργαρίνη, να τη βάλεις στο ψυγείο, ώστε να παγώσει το στρώμα της μαργαρίνης και στη συνέχεια να πασπαλίσεις τα τοιχώματα με αλεύρι.
Καλησπέρα, εμενα που δεν μου αρεσει η γευση του καφέ στα κέικ, υπαρχει κατι άλλο σαν εναλλακτική?
Ντίνα, μπορείς να αντικαταστήσεις τον καφέ με 1 κούπα βραστό νερό.
Μακράν το οικονομικοτερο, ευκολοτερο και καλυτερο υγρο κεικ!!! Συγχαρητηρια
Σε ευχαριστώ πολύ, Σοφία!!!
Καλημέρα ψήνουμε σε αντιστάσεις ή αέρα;
Καλημέρα! Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις. Καλή σου επιτυχία!
Καλημέρα,ευχαριστώ για την απάντησή σας.
Συγχαρητήρια για το υπέροχο blog.
Καλημέρα σας, το κέικ μπορούμε να το αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη μετά την παρασκευή του;
Μπορείς να το αποθηκεύσεις κομμένο σε φέτες που θα τυλίξεις σε μεμβράνη αλλά δεν ξέρω αν αυτό θα επηρεάσει την υφή του. Το έχω δοκιμάσει με άλλα κέικ, όχι, όμως, με το συγκεκριμένο.
Πόσα χρόνια πίσω με πηγαίνεις! Όταν είχα ανακαλύψει το The Best Moist Chocolate Cake και είχα εντυπωσιαστεί από την προσθήκη του βραστού νερού στο τέλος και της «σουφλεδένιας» του, θεσπέσιας υφής! Τότε, που δεν υπήρχε pinterest και εκτυπώναμε τις συνταγές και τις κατηγοριοποιούμαστε σε φακέλους.
Έχω φτιάξει άπειρα κέικ.Το κέικ αυτό είναι το ωραιότερο σοκολατένιο υγρό κέικ που έχω δοκιμάσει, όχι μόνο εγώ αλλά και οι δικοί μου.Τέλειες αναλογίες των υλικών μας δίνει ένα απίστευτο κέικ με τέλεια υφή και γεύση, απαλό, ζουμερό γλυκό όσο πρέπει και κυρίως όσες μέρες και να περάσουν(που δεν περνούν έτσι και αλλιώς) παραμένει ολόιδιο όπως την πρώτη μέρα.Πολλά πολλά συγχαρητήρια για την συνταγή και για όλη τη απίστευτη δουλειά που κάνεις στο blog.
Αγγελική, καλώς όρισες! Χαίρομαι πολύ που το κέικ άρεσε σε όλους! Σε ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες συνταγή μου και για τα καλά σου λόγια!
Θεϊκό ειναι φοβερό γλυκό εγω έβαλα γκαναζ σοκολάτα πανω.Να ρωτήσω αν θελει ψυγείο ώσπου να φαγωθεί η οχι;
Γιάννα, χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!
Το κέικ διατηρείται σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου, για 4-5 μέρες. Διατηρείται περισσότερες μέρες στο ψυγείο αλλά σφίγγει.
καλησπερα, στο λαδι και στο κεφιρ ειναι σε γραμμαρια ή σε ml η συνταγη? ειναι 220 γρμ δηλαδη ή ml? ευχαριστω
Οι ποσότητες είναι σε γραμμάρια.
Καλή επιτυχία!
έχω γυρίσει όλο το διαδύκτιο να βρώ μια τέτοια συνταγή για σοκολατένιο κέικ και μάλιστα επειδή έχω σπιτικό κεφίρ και θέλω να το δοκιμάσω και κόλησα εδώ! είμαι σίγουρη ότι είναι αυτό ακριβώς που ψάχνω….φαίνεται υπέροχο! Θα το χρησιμοποιήσω σαν βάση για τούρτα και θα σου πω τα αποτελέσματα! σ ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σου!
Ελένη, καλώς όρισες στην κουζίνα μου! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι να σου αρέσει το κέικ. Το χρησιμοποιώ κι εγώ σαν βάση για τούρτα. Γίνεται υγρό και αφράτο και δεν χρειάζεται επιπλέον σιρόπιασμα! Το κεφίρ μπορείς να το προσθέσεις σε οποιαδήποτε συνταγή για κέικ αντικαθιστώντας το γάλα. Χαρίζει ανάλαφρη υφή και υγρασία στη ζύμη και λειτουργεί ως φυσικό διογκωτικό επειδή περιέχει ανθρακικό. Καλή σου επιτυχία!
ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΥΦΕΣ ΣΤΑ ΚΕΙΚ ΕΙΠΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ Σ ΜΙΑΣ Κ ΨΑΧΝΩ ΧΡΟΟΟΝΙΑ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ.ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ Κ ΔΕΝ ΞΑΝΑΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Π Ο Τ Ε!!!!ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΤΟΙΜΟ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ,ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ.ΕΒΑΛΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ Κ GANACHE ΓΙΑ ΝΑΝΑΙ ΜΑΛΑΚΗ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ Κ ΤΕΛΕΙΟ!!!!ΑΠΛΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ.
Σε ευχαριστώ τόσο που δοκίμασες τη συνταγή μου όσο και για τα καλά σου λόγια! Να ‘σαι καλά!
Η κούπα καφέ που λέτε ή βραστό νερό, να βάλω ελληνικό σκόνη μια κουπα δλδ αν όχι νερό ?
Σε μία κούπα βραστό νερό διαλύουμε 2 κ.γλ. στιγμιαίο καφέ espresso ή nescafe. Καλή επιτυχία!
Ηθελα να σου πω οτι δοκιμασα τη συνταγη σου και ήταν απολυτα επιτυχημένη. Αυτό που με ενθουσίασε ήταν οτι το κεικ είχε απόλυτα «επαγγελματικη» τελεια υφή (εκτός απο γεύση). Ηταν σαν να τρώω κεικ απο αγαπημένο πολυ γνωστό ζαχαροπλαστείο. Στγχαρητήρια και ευχαριστω πολυ για την υπέροχη αυτη συνταγη!
Kαλώς όρισες! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! 🙂
Θα το κάνω κι εγώ.
Ελπίζω να σου αρέσει! Θα περιμένω εντυπώσεις!
Από τα πιο ωραία κέικ που έχω κάνει σπίτι μου!
Χαίρομαι που σου άρεσε! Είναι από τις αγαπημένες μου συνταγές γιατί γίνεται πολύ εύκολα και πετυχαίνει πάντα. Επιπλέον όσο μένει, όχι μόνο δε μπαγιατεύει, αλλά γίνεται καλύτερο!
Την επόμενη μέρα είναι θεϊκό!!! Τώρα αυτό φτιάχνω πάλι!
Είναι πολύ ωραίο και σαν βάση για τούρτες. Μοίρασε το μείγμα σε δύο ταψάκια και προσάρμοσε ανάλογα το χρόνο ψησίματος. Δοκίμασε το κάποια φορά.
Καλημέρα Νανά!
Τώρα πέτυχες φλέβα γιατί με τη σοκολάτα και τα κέικ έχω μια λατρεία!
Το ξινόγαλα πράγματι δίνει ωραία υγρή υφή στο κέικ που διατηρείται για μέρες!
Εύκολο και σοκολατένιο, ότι πρέπει για πρωινό.
Φιλιά!