• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Τσουρέκι από… σπίτι

30.04.2013

Αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι από… σπίτι / Greek Easter Bread (Tsoureki)Τα τσουρέκια είναι μία από αυτές τις συνταγές που έχουν πολλά «μυστικά» που λίγοι «εκλεκτοί» φαίνεται να κατέχουν. Οι νοικοκυρές που κάνουν πετυχημένα, αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια ίσως γνωρίζουν κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν. Τελικά τα τσουρέκια έχουν καταφέρει να εκφοβίσουν κάθε άπειρο και πρωτάρη στην κουζίνα, σαν κάτι δύσκολο ως ακατόρθωτο για να πετύχει. Με αμέτρητες συνταγές να υπόσχονται σίγουρη επιτυχία, γίνεται αδύνατον να διαλέξεις. Λίγα ή πολλά αυγά, λίγο ή περισσότερο βούτυρο, διαφορετικές ποσότητες από γάλα ή ζάχαρη, διαφορετικοί χρόνοι ψησίματος, είναι αδύνατον να βρεις δύο πανομοιότυπες συνταγές. Οπλιστείτε, λοιπόν με θάρρος και πειραματιστείτε. Η συνταγή που ταιριάζει στον καθένα ίσως είναι περισσότερο θέμα γούστου.

Όπως έχω ήδη αναφέρει στο post για το γεμιστό τσουρέκι, η «δική» μου συνταγή προέρχεται από ένα κιτρινισμένο, τσαλακωμένο και χωρίς εξώφυλλο βιβλίο μαγειρικής της μητέρας μου. Η πρωτότυπη συνταγή γραμμένη σε πολυτονικό, κατά πάσα πιθανότητα από τη Χρύσα Παραδείση (είπαμε δεν έχω κάποιο ακλόνητο στοιχείο που να το επιβεβαιώνει), υπέστη τις δικές μου μικρές τροποποιήσεις, δοκιμάστηκε, πέτυχε και τώρα τη μοιράζομαι μαζί σας. Οι ποσότητες της συνταγής είναι για δύο τσουρέκια.

Υ.Γ. Ίσως το πιο σημαντικό για την επιτυχία των τσουρεκιών, αν έπρεπε να επιλέξω ένα, είναι να χρησιμοποιήσουμε εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι από σκληρό σιτάρι. Το σκληρό αλεύρι είναι πλούσιο σε γλουτένη (πρωτεΐνη) που προσδίδει ελαστικότητα και δύναμη στη ζύμη για να διογκωθεί.

Αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι από… σπίτι / Greek Easter Bread (Tsoureki)

Τσουρέκι από… σπίτι
 
Save Print
Προετοιμασία
3 ώρες
Ψήσιμο/μαγείρεμα
20 λεπτά
Συνολικός χρόνος
3 ώρες 20 λεπτά
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά
Ποσότητα/μερίδες: 2 τσουρέκια
Υλικά
  • 4⅓ κούπες αλεύρι σκληρό (≈550g), περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη≥13g
  • + επιπλέον για το άνοιγμα
  • ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (150g)
  • 40g φρέσκια μαγιά ή 1½ φακελάκι ξηρή μαγιά (13.5g)
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι (10g)
  • ½ κ.γλ. κακουλέ (5g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 1 κούπα γάλα (240ml)
  • ½ κούπα αγελαδινό βούτυρο γάλακτος, λιωμένο (100g)
  • 2 αυγά
, σε θερμοκρασία δωματίου
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
  • 1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό ή γάλα
  • σουσάμι, παπαρουνόσπορος ή αμύγδαλο φιλέ
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε ⅓ κούπας χλιαρό γάλα (80ml). Προσθέτουμε ⅓ κούπας αλεύρι και ανακατεύουμε, ώστε να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο διάστημα αυτό το μείγμα πρέπει να φουσκώσει και να κάνει φουσκάλες.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο και προσθέτουμε κατόπιν το υπόλοιπο γάλα (⅔ κούπας=160ml), τη ζάχαρη, τα αρωματικά, το αλάτι και ανακατεύουμε. Ελέγχουμε με το δάχτυλο μας τη θερμοκρασία του μείγματος -πρέπει να είναι χλιαρό- προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
  3. Σε μια λεκάνη για ζύμωμα ή στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το παραπάνω μείγμα και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά. Ανακατεύουμε να ενωθούν και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε δόσεις (4 κούπες=500g). Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να πετύχουμε μια απαλή ζύμη που να ξεκολλάει απ' τα τοιχώματα του μπολ, περίπου 10 λεπτά. Αν ζυμώσουμε με το χέρι, ξεκινάμε διπλώνοντας τη ζύμη με μια φαρδιά σπάτουλα γιατί στην αρχή είναι υγρή και κολλάει πολύ. Καθώς συνεχίζουμε το ζύμωμα, οι ίνες της γλουτένης αναπτύσσονται, το αλεύρι απορροφά την υγρασία, η ζύμη γίνεται εύπλαστη και κολλάει λιγότερο. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε τη ζύμη για 15 λεπτά τουλάχιστον. Γι΄αυτό δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Η σφιχτή ζύμη που ζυμώνεται εύκολα χωρίς να κολλάει δε θα μας δώσει αφράτα τσουρέκια.
  4. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ευρύχωρη λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε να φουσκώσει αργά, ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 25-30°C. Γι' αυτό κάνουμε υπομονή για όσο χρειαστεί. Αφού φουσκώσει, μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη και να πλάσουμε τα τσουρέκια μας την επόμενη μέρα. Η ζύμη θα έχει σφίξει και θα πλάθεται ακόμη πιο εύκολα.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε για να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση, σκεπάζουμε τη μισή με μια πετσέτα για να μη στεγνώνει και χωρίζουμε την άλλη μισή στα τρία (για την κλασική πλεξίδα). Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε κορδόνι πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται. Πάνω σ' ένα κομμάτι λαδόκολλας πλέκουμε τα κορδόνια σε χαλαρή πλεξίδα. Μεταφέρουμε προσεκτικά την πλεξίδα με τη βοήθεια της λαδόκολλας σε λαμαρίνα. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα. Πριν βάλουμε το πρώτο τσουρέκι στο φούρνο, το αλείφουμε, προσεκτικά για να μη ξεφουσκώσει, με το χτυπημένο αυγό. Περιμένουμε να στεγνώσει και το αλείφουμε για δεύτερη φορά. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο ή αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αποφεύγουμε να το παραψήσουμε γιατί θα στεγνώσει.
  7. Το βγάζουμε από το φούρνο, (θα είναι ακόμη πολύ μαλακό αλλά, μην ανησυχείτε, θα σφίξει καθώς κρυώνει), περιμένουμε 10 λεπτά και το μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Διατηρούμε τα τσουρέκια τυλιγμένα σε μεμβράνη για να παραμείνουν αφράτα και μαλακά.
Σημειώσεις
Δε βιαζόμαστε να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι. Η σφιχτή ζύμη που ζυμώνεται εύκολα χωρίς να κολλάει δε θα μας δώσει αφράτα τσουρέκια.
3.5.3226

 Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

7 Σχόλια / Filed In: Ζύμες με μαγιά
Tagged: Πάσχα, Χριστούγεννα

Δοκιμάστε επίσης:

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka
Απίθανο γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

Μαλακό & αφράτο σπιτικό ψωμί του τοστ / Eggless milk bread (tangzhong method)
Σπιτικό ψωμί του τοστ μαλακό σαν… πούπουλο!

Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα / Cream-filled baked bomboloni
Φουρνιστοί λουκουμάδες με κρέμα (bomboloni)

Μηλόπιτα ακορντεόν με επικάλυψη κρέμας τυριού / Apple cinnamon pull apart bread with cream cheese glaze
Mηλόπιτα «ακορντεόν» με επικάλυψη κρέμας τυριού

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Θαλεια λέει

    05.02.2019 at 10:06

    Καλημερα σας, μπορουμε στο τσουρεκι να αντικαταστησουμε την ζαχαρι με μελι; Αν ναι ποσα γρ μελι θα πρεπει να βαλουμε.

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      05.02.2019 at 14:06

      Θάλεια, ο γενικός κανόνας όταν αντικαθιστούμε την κρυσταλλική ζάχαρη με μέλι είναι για κάθε 1 κούπα ζάχαρης να χρησιμοποιούμε 1/2 με 2/3 κούπας μέλι, γιατί το μέλι είναι πιο γλυκό σε γεύση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να αντικαταστήσεις τα 150 γραμμάρια ζάχαρης με μισή κούπα μέλι (180 γραμμάρια) ή και λιγότερο. Σου προτείνω, επίσης, να μειώσεις την ποσότητα του γάλακτος κατά 60ml για να ισορροπήσεις την υγρασία του μελιού. Αυτό που δεν μπορώ να πω με σιγουριά είναι πώς θα επηρεάσει το μέλι την υφή του τσουρεκιού. Γι’ αυτό θα περιμένω νέα σου! Καλή σου επιτυχία!

      Απάντηση
  2. nansu λέει

    12.10.2016 at 12:41

    Ευχαριστώ πολύ, θα γυρίσω με εντυπώσεις σύντομα.

    Απάντηση
  3. nansu λέει

    12.10.2016 at 08:10

    Καλημέρα, θα ήθελα την συμβουλή σου πριν προχωρήσω στην εκτέλεση της συνταγής.
    Σε πόσα γραμμάρια να χωρίσω το ζυμάρι για να κάνω μικρά τσουρεκάκια και τι ποσότητα noutelas να χρησιμοποιήσω στο κάθε τσουρεκάκι;
    Σε πόσο χρόνο να τα ψήσω κ σε τι βαθμούς; ( Αέρα ή αντιστάσεις ) ;
    Ευχαριστώ και συγγνώμη που σε ενοχλώ κάθε τόσο.

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      12.10.2016 at 11:40

      Καλημέρα! Θα πρέπει να χωρίσεις τη ζύμη ανάλογα με το μέγεθος που θέλεις να έχουν τα τσουρεκάκια σου, αρκεί να έχεις υπόψη σου ότι θα φουσκώσουν και θα διπλασιαστούν. Η ποσότητα της nutella είναι μάλλον θέμα προσωπικού γούστου, δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Για το ψήσιμο ακολουθείς τις οδηγίες της βασικής συνταγής (190°C, αντιστάσεις, προτελευταία σχάρα) και τα ψήνεις για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Μην τα παραψήσεις γιατί θα στεγνώσουν. Καλή σου επιτυχία! Είμαι στη διάθεση σου για ό,τι χρειαστείς!

      Απάντηση
  4. nansu λέει

    05.10.2016 at 08:36

    Καλημέρα μπορώ με την ζύμη αυτή να κάνω μικρά τσουρεκάκια και να τα γεμίσω νουτέλα;

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      06.10.2016 at 11:09

      Eννοείται ότι μπορείς! Καλή σου επιτυχία!

      Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.