Αυτό το γλυκό ψωμί έχει μια ιδιοτροπία. Αγαπάει τις πολύ ώριμες μπανάνες που έχουν γεμίσει καφέ φακίδες και στίγματα κι έχουν χάσει το ζωντανό κίτρινο χρώμα τους. Μην αφήσετε να σας παραπλανήσει η καφέ φλούδα τους και η άσχημη όψη τους. Όσο περισσότερο ωριμάζουν, τόσο γλυκίζουν και γεμίζουν χυμούς κι αρώματα. Η γεύση τους γίνεται πιο έντονη και είναι ιδανικές για να φτιάξετε αυτό το πεντανόστιμο ψωμί μπανάνας (banana bread).
Σε αντίθεση με τις περισσότερες συνταγές που χρησιμοποιούν δύο ή τρεις μπανάνες, η συγκεκριμένη απαιτεί πέντε μεγάλες μπανάνες, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα κιλό. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό, φρουτένιο ψωμί με έντονη γεύση και άρωμα μπανάνας σε κάθε μπουκιά και υπέροχη τριφτή ζύμη. Η συνταγή ανήκει στην κατηγορία των quick breads. Διαφέρει από ένα κλασσικό κέικ γιατί δεν χρειάζεται μίξερ ούτε πολύ ανακάτεμα, αρκεί να ενσωματωθούν τα στεγνά με τα υγρά υλικά.
- 1¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (220g)
- 1 κ.γλ. σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 5 μεγάλες πολύ ώριμες μπανάνες (περίπου 1kg)
- ½ κούπα βούτυρο (115g), λιωμένο
- 2 μεγάλα αυγά
- ¾ κούπας καστανή ζάχαρη (160g)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ½ κούπα καρύδια, καβουρδισμένα* και χοντροκομμένα (προαιρετικά)
- 4 κ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με 2 κουταλάκια κρυσταλλική ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι.
- Τοποθετούμε τις μπανάνες σ' ένα μπολ κατάλληλο για το φούρνο μικροκυμάτων, καλύπτουμε με μεμβράνη και κάνουμε μερικές οπές με τη μύτη του μαχαιριού για να φεύγει ο ατμός. Ψήνουμε σε δυνατή ένταση για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπανάνες και να βγάλουν τα υγρά τους. Βάζουμε ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα πάνω από ένα μπολ, αδειάζουμε τις μπανάνες και τις αφήνουμε για 15' να στραγγίσουν τα υγρά τους ανακατεύοντας τες κατά διαστήματα.
- Αδειάζουμε το στραγγισμένο υγρό σ΄ένα κατσαρολάκι (πρέπει να είναι ½ με ¾ της κούπας) και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, έως ότου εξατμιστεί και μείνει ¼ της κούπας. Κατόπιν, το προσθέτουμε στις μπανάνες και τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
- Στο παραπάνω μείγμα, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, την καστανή ζάχαρη και τη βανίλια και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα στα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά, μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά μας. Αποφεύγουμε το έντονο ανακάτεμα γιατί κάνει τη ζύμη κολλώδη. Αν χρησιμοποιήσουμε καρύδια, τα διπλώνουμε κι αυτά προσεκτικά μέσα στη ζύμη.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για περίπου για 55 με 70 λεπτά (εξαρτάται από το μέγεθος της φόρμας). Στα 55' ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα, βυθίζοντας την στο κέντρο, αν βγαίνει καθαρή. Αν όχι, ψήνουμε άλλα 5-10' και ελέγχουμε ξανά.
- Περιμένουμε 15' να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. Το διατηρούμε τυλιγμένο σε μεμβράνη για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Το απολαμβάνουμε χλιαρό, φρυγανισμένο ή ζεσταμένο στα μικροκύματα, με μια ιδέα φρέσκο βούτυρο.
Πηγή συνταγής: America Test Kitchen’s Ultimate Banana bread
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Anastasia Th λέει
τρελαίνομαι για μπανανόψωμο!! να αλείφεις πραλίνα πάνω και να γεύεσαι τον παράδεισο!! θα δοκιμάσω τη συνταγή σου γιατί μου αρέσει που βάζεις αρκετή μπανάνα και σίγουρα θα έχει πιο έντονη γεύση!
Nana λέει
Το συγκεκριμένο μπανανόψωμο έχει πλούσια γεύση και έντονο άρωμα μπανάνας. Πιστεύω ότι αξίζεις να το δοκιμάσεις!
Άντια λέει
Νανά, το έφτιαξα και τρελαθήκαμε! Το σέρβιρα με λίγο μέλι πάνω από κάθε φετούλα και φυσικά εξαφανίστηκε. Τι μυρωδιά, τι γλύκα, τι απόλαυση!!!
Nana λέει
Άντια μου, χαίρομαι πολύ που σας άρεσε 🙂