Για κάποιο λόγο, οι τάρτες φρούτων μου φέρνουν στο μυαλό φρούτα σε συσκευασία δώρου. Ένα δώρο, όμως, που απολαμβάνεις τόσο το περιεχόμενο όσο και το περιτύλιγμα. Ένα περιτύλιγμα τριφτής, τραγανής ζύμης που μοσχομυρίζει βούτυρο και κρύβει μέσα του ζουμερά, φρέσκα φρούτα.
Στις τάρτες έχεις την ελευθερία να πειραματιστείς με όποιο συνδυασμό φρούτων σου αρέσει. Τα φρούτα όταν ψήνονται πραγματικά μεταμορφώνονται, τόσο σε υφή όσο και σε γεύση. Μαλακώνουν, καραμελώνουν, απελευθερώνουν τα αρώματα τους και η γεύση τους αλλάζει και αποκτά μια διαφορετική ένταση. Ακόμη και τα χνουδωτά, κακομούτσουνα κυδώνια που δεν τρώγονται ωμά, όταν ψηθούν γίνονται υπέροχα. Η στυφάδα τους εξαφανίζεται, αποκτούν ένα βαθύ πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και αναδύουν ένα μοναδικό άρωμα.
Για τη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να επιλέξουμε ροδάκινα, νεκταρίνια ή βερίκοκα ή συνδυασμό και των τριών. Αν χρησιμοποιήσουμε μόνο βερίκοκα, θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη περισσότερη ζάχαρη, ¼ έως ½ κούπα, γιατί τα βερίκοκα είναι πιο όξινα. Διαλέγουμε φρέσκα, ώριμα φρούτα, σφιχτά κι αρωματικά (ή αξιοποιούμε φρούτα που δεν προλαβαίνουμε να τα καταναλώσουμε εγκαίρως). Μην αφήσετε τα πολλά βήματα της συνταγής να σας αποθαρρύνουν. Είναι μια συνταγή που θέλει το χρόνο της αλλά σε ανταμείβει με τη γεύση της.
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
- 1 κ.γλ. αλάτι (6g)
- 3 κ.σ. ζάχαρη (40g)
- ½ κούπα+1 κ.σ. βούτυρο, παγωμένο (125g)
- ⅓ κούπας φυτίνη, παγωμένη (75g)
- 1 αυγό
- 1 κ.γλ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο (5ml)
- 4 κ.σ. νερό, παγωμένο (60ml)
- 1½ κιλό ανάμεικτα φρούτα, ώριμα και σφιχτά (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα)
- ½ κούπας ζάχαρη (100g)
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ (35g)
- ελάχιστο αλάτι
- 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
- ¼ κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.σ. βούτυρο, σε κομματάκια (12g)
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1 κ.γλ. ζάχαρη, για το πασπάλισμα
- Βάζουμε το βούτυρο και τη φυτίνη στην κατάψυξη για μισή ώρα. Αφού παγώσουν καλά, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια μέσα σ' ένα μπολ ή τα τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Επιστρέφουμε το μπολ στην κατάψυξη, μέχρι να το χρειαστούμε. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και τη φυτίνη και τρίβουμε το μείγμα με τα δάχτυλα, ώστε να σχηματιστούν χοντρά τρίμματα.
- Χτυπάμε ελαφρά το αυγό, με το ξύδι και 4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό και το προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας με τα χέρια. Χωρίς να ζυμώνουμε, μαζεύουμε τα τρίμματα και σχηματίζουμε δύο μπάλες ζύμης, τη μία λίγο μεγαλύτερη από την άλλη. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή και σκορπάει, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά νερό (ελέγχουμε πατώντας ένα κομματάκι ζύμης ανάμεσα στα δάχτυλα). Η ζύμη πρέπει να είναι ανώμαλη, όχι λεία, με τα κομματάκια βουτύρου να διακρίνονται. Πατάμε με την παλάμη μας κάθε μπάλα ζύμης να πλατύνει και τυλίγουμε κάθε κομμάτι με μεμβράνη. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα περίπου, πριν τη χρησιμοποιήσουμε. (Εναλλακτικά, αν έχουμε επεξεργαστή τροφίμων μεγάλης χωρητικότητας, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να ετοιμάσουμε τη ζύμη.)
- Βγάζουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης από το ψυγείο και το τοποθετούμε πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα. Αλευρώνουμε και την πάνω επιφάνεια της ζύμης και καλύπτουμε με μεμβράνη ή ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας. Έτσι μπορούμε να την ανοίξουμε εύκολα σε φύλλο χωρίς να κολλάει. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη, ανοίγουμε ένα στρογγυλό ομοιόμορφο φύλλο με διάμετρο μεγαλύτερη από τον πάτο της ταρτιέρας προκειμένου να καλύψει και τα τοιχώματα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη με τη βοήθεια της λαδόκολλας και την αναποδογυρίζουμε μέσα στην ταρτιέρα. Στρώνουμε τη ζύμη, ώστε να καλύψει τον πάτο αλλά και τα τοιχώματα και κόβουμε τη ζύμη που τυχόν περισσεύει. Σκεπάζουμε την ταρτιέρα με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Με τον ίδιο τρόπο, ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το άνοιγμα της ταρτιέρας. Το καλύπτουμε επίσης με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φρούτα. Ξεφλουδίζουμε μόνο τα ροδάκινα. Κόβουμε τα φρούτα σε φέτες ή κυβάκια και τα βάζουμε σ' ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το λεμόνι, την κανέλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να καθίσει για 10 με 15 λεπτά και κατόπιν την αδειάζουμε μέσα στην ήδη ανοιγμένη βάση της τάρτας σχηματίζοντας ένα λοφάκι στο κέντρο της. Σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου στην επιφάνεια και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ζύμης. Φροντίζουμε οι άκρες του πάνω φύλλου να καλύψουν τα πλαϊνά τοιχώματα του κάτω φύλλου σαν καπάκι. Πιέζουμε για να κολλήσουν και σχηματίζουμε το διακοσμητικό τελείωμα περιμετρικά. Αν θέλουμε, με τη ζύμη που μας περίσσεψε, σχηματίζουμε διακοσμητικά φυλλαράκια για να τη στολίσουμε.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τη ζάχαρη. Μ' ένα μαχαίρι χαράζουμε την τάρτα σε τέσσερα σημεία γύρω από το κέντρο για να διαφεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε την τάρτα στην τελευταία σχάρα του φούρνου στους 200°C για 20 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνουμε για άλλα 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και η γέμιση ν΄αρχίσει να κοχλάζει μέσα από τις σχισμές. Αν οι άκρες της τάρτας ροδίσουν πολύ νωρίς, κόβουμε ένα δαχτυλίδι από αλουμινόχαρτο και τις σκεπάζουμε.
- Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα για 1½ με 3 ώρες, πριν την κόψουμε. Η ζεστή τάρτα, αν και είναι ιδιαίτερα νόστιμη, δε μπορεί να κοπεί σε ευπαρουσίαστα κομμάτια γιατί η γέμιση είναι υγρή και χρειάζεται να κρυώσει για να πήξει. Σερβίρουμε με ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια.
• Αν προτιμάτε τις πιο γλυκές γεύσεις, προσθέστε ¼ έως ½ κούπα ζάχαρη επιπλέον.
Η ζύμη βασίζεται στη συνταγή από το: all recipes & η γέμιση στη συνταγή από το: smitten kitchen
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση