• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Γερμανικό κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα

07.08.2013

Γερμανικό κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα / Plum cake

Η μεγάλη ποικιλία των καλοκαιρινών φρούτων συνοδεύεται από μια αστείρευτη ποικιλία τρόπων να τα αξιοποιήσεις και να τα απολαύσεις. Αμέτρητες συνταγές, κάθε μια διαφορετική, εύκολες, γρήγορες ή πολύπλοκες, ένα παιχνίδι υλικών και γεύσεων, με πρωταγωνιστές πάντα τα φρέσκα φρούτα. Τώρα, λοιπόν, που τα φρούτα βρίσκονται στα καλύτερα τους, γλυκά, ζουμερά κι αρωματικά, ας τα απολαύσουμε με όσους περισσότερους τρόπους μπορούμε!

Για τη συγκεκριμένη συνταγή διαλέγουμε βανίλιες. Οι βανίλιες ή τα δαμάσκηνα, με τη γλυκιά ή ευχάριστα γλυκόξινη γεύση τους και τη ζουμερή σάρκα, δημιουργούν ένα κέικ που ισορροπεί ανάμεσα στο γλυκό και το ξινό. Τα ψημένα φρούτα νοτίζουν ευχάριστα τη ζύμη και της προσδίδουν ένα ακαταμάχητο ρόδινο χρώμα. Ένα κέικ κατάλληλο για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες που διανύουμε, γευστικό, φρουτένιο κι αρωματικό.

Για να το φτιάξουμε θα χειαστούμε crème fraîche. Η créme fraîche έχει πιο πυκνή υφή από την κρέμα γάλακτος κι ελαφρώς υπόξινη γεύση. Μπορούμε να την βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ αλλά μπορούμε πολύ εύκολα να την παρασκευάσουμε και μόνοι μας. Θα χρειαστούμε 200ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά και όχι υψηλής παστερίωσης ή μακράς διάρκειας), μία κουταλιά γιαούρτι και 48 ώρες υπομονή! Για να επιταχύνουμε τη διαδικασία ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος για να γίνει χλιαρή (40ºC). Σ’ ένα βαζάκι ανακατεύουμε τη χλιαρή κρέμα γάλακτος με το γιαούρτι, το σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι η κρέμα να πήξει ελαφρά. Θα χρειαστούν 24 με 36 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Όταν είναι έτοιμη, την ανακατεύουμε μ’ ένα κουτάλι, κλείνουμε το βαζάκι και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 8-12 ώρες, πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι και 10 ημέρες. Απλό, εύκολο… αλλά χρονοβόρο.

Γερμανικό κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα / Plum cake

Γερμανικό κέικ με βανίλιες ή δαμάσκηνα
 
Save Print
Προετοιμασία
30 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
60 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 30 λεπτά
 
Κατηγορία: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 12
Υλικά
  • 750g βανίλιες, κομμένες σε χοντρές φέτες (κατά προτίμηση με κόκκινη σάρκα)
  • ⅔ κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (150g)
  • ⅔ κούπας ζάχαρη (130g)
  • 4 αυγά
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (5g)
  • 2 κ.σ. μέλι (50g)
  • 2 κ.γλ. κανέλα
  • 150g crème fraîche
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε μια στρόγγυλη φόρμα με έλασμα και διάμετρο 24 ή 26cm.
  2. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις βανίλιες, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Κόβουμε κάθε κομμάτι στα δύο ή στα τρία, ανάλογα με το μέγεθος που έχουν οι βανίλιες.
  3. Κοσκινίζουμε σ' ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και το αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει. Με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα, προσθέτουμε δύο από τα τέσσερα αυγά και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σταματάμε το μίξερ και καθαρίζουμε τα τοιχώματα με μια σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να ενσωματωθεί στη ζύμη.
  4. Απλώνουμε τη μισή ζύμη ομοιόμορφα στη βουτυρωμένη φόρμα και στρώνουμε το ⅓ από τις κομμένες βανίλιες πάνω στη ζύμη. Σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζύμη και απλώνουμε τις υπόλοιπες βανίλιες στην επιφάνεια.
  5. Αναμειγνύουμε σ' ένα μπολ τα υπόλοιπα δύο αυγά με το μέλι και την κανέλα. Προσθέτουμε την crème fraîche και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Περιχύνουμε με το μείγμα ομοιόμορφα την επιφάνεια του κέικ.
  6. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 60 λεπτά περίπου. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο, ανάλογα με το φούρνο. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο του κέικ, αν βγαίνει στεγνή είναι έτοιμο. Μεταφέρουμε την φόρμα σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει, πριν το ξεφορμάρουμε. Το σερβίρουμε, αν θέλουμε, με ροζέτες σαντιγί.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: bild der frau

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

7 Σχόλια / Filed In: Κέικ, Cupcakes & Muffins
Tagged: Creme fraiche, Βανίλιες, Δαμάσκηνα, Φρούτα

Δοκιμάστε επίσης:

Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας που λιώνει στο στόμα / Dreamy chocolate fudge bundt cake
Ονειρεμένο κέικ σοκολάτας με γιαούρτι

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake
Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Μαγικό σουφλέ λεμονιού με δύο στρώσεις / Lemon soufflé pudding cake
Μαγικά σουφλέ λεμονιού

http://terzopoulosbooks.com/index.php/cooking/megeiriki-kai-zaxaroplastiki-detail
Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι & σταγόνες σοκολάτας + GIVEAWAY!

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Μαρισ λέει

    24.10.2020 at 18:37

    Ενδιαφέρουσα συνταγή γίνεται με αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα?

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      11.12.2020 at 19:48

      Μπορείς να το δοκιμάσεις αλλά το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
  2. emil λέει

    17.09.2016 at 11:01

    Γεια σας. Έχω μια ερώτηση: Μιας και δεν έχω φόρμα με έλασμα μπορώ να την κάνω σε ταψί, στρώνοντας στον πάτο λαδόκολλα; Έχω πολλές βανίλιες και η συνταγή φαίνεται ιδανική!

    Απάντηση
    • Kouzinista λέει

      19.09.2016 at 20:04

      Καλησπέρα, και συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντησή μου. Φυσικά και μπορείς. Απλά η κουμπωτή φόρμα κάνει πιο εύκολο το ξεφορμάρισμα. Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
  3. Marion λέει

    01.10.2014 at 10:13

    Υπέροχο κέικ! Πρόσθεσα και βανίλια στη ζύμη για επιπλέον άρωμα. Το έψησα σε 26άρα φόρμα και ήταν δύσκολο να χωρίσω τη ζύμη σε δύο δόσεις, γι αυτό τα έκανα όλα σε μια στρώση ζύμη-φρούτα-κρέμα ευτυχώς χωρίς να χαλάσει κάτι στην όψη ή στη γεύση 🙂 φούσκωσε πολύ και έγινε πολύ εμφανίσιμο!!

    Απάντηση
    • Nana λέει

      01.10.2014 at 16:16

      Πολύ χαίρομαι που σου πέτυχε και σου άρεσε η συνταγή. Σ’ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για τα καλά σου λόγια!

      Απάντηση
  4. Evi λέει

    09.08.2013 at 01:36

    Μμμμ έχω βανίλιες στην κουζίνα! Και έψαχνα πώς να τις αξιοποιήσω! 🙂

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.