• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Μεθυσμένο κέικ μήλου

15.10.2013

Μεθυσμένο κέικ μήλων / Drunken apple cakeΜήλο! Έχει βάλει σε πειρασμό τη Χιονάτη αλλά και τον Αδάμ και την Εύα. Ενέπνευσε στον Νεύτωνα το νόμο της βαρύτητας και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα (το «δαγκωμένο μήλο» της Apple). Για χάρη του έχουν έχουν δημιουργηθεί αναρίθμητες συνταγές, περισσότερο γλυκές αλλά και αλμυρές. Τόσες πολλές που μπορείς να δοκιμάζεις κάθε φορά και μία διαφορετική. Όσες κι αν έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα, πάντα θα ανακαλύπτεις και μία καινούργια. Τάρτες, πίτες, κέικ, γλυκά ψωμιά, κραμπλ… Είτε είναι κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο, είτε είναι γλυκό ή ξινό, αποτελεί ένα πολυαγαπημένο υλικό για αμέτρητες γευστικές δημιουργίες.

Μεθυσμένο κέικ μήλων / Drunken apple cake

Για τη συγκεκριμένη συνταγή διαλέγουμε μήλα ελαφρώς γλυκόξινα κι αρωματικά. Αποφεύγουμε, όμως, τα ξινά όπως τα Granny Smith. Μια καλή επιλογή είναι τα κίτρινα μήλα Golden Delicious (Γκόλντεν), γνωστά και ως «μπανανόμηλα». Τα μήλα και το ρούμι είναι αυτά που θα δώσουν γεύση και άρωμα στο κέικ. Άλλωστε η πρωτότυπη συνταγή δε χρησιμοποιεί κανενός είδους αρωματικό αλλά η αλήθεια είναι πως μία μικρή δόση κανέλας νομίζω ότι θα του ταίριαζε. Ίσως πάλι να φταίει ότι δε χρησιμοποίησα ρούμι αλλά λικέρ (ναι, το ομολογώ!). Υποθέτω ότι το σκεπτικό είναι η ανάδειξη των αρωμάτων από το ρούμι και τα μήλα. Οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιήσουμε, όπως βανίλια ή κανέλα, υπάρχει κίνδυνος να τα επισκιάσει.

Μεθυσμένο κέικ μήλων / Drunken apple cake

Σημαντικό είναι να κόψουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες, οι οποίες σχεδόν θα λιώσουν όταν ψηθούν και θα δημιουργήσουν κρεμώδεις στρώσεις μέσα στην αφράτη ζύμη. Γι΄αυτό δεν τεμπελιάζουμε και δε λιγοψυχούμε. Ένα «μαντολίνο» (ειδικό εργαλείο για να κόβουμε λεπτές φέτες) σίγουρα θα μας λύσει τα χέρια. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και τα αποθέματα της υπομονής μας. Επίσης, όσο πιο τακτοποιημένα απλώσουμε τα μήλα πάνω στη ζύμη τόσο πιο εμφανίσιμα θα είναι τα κομμάτια όταν το κόψουμε. Είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά όχι πραγματικά δύσκολη συνταγή… και να θυμάστε πως τα καλά κόποις κτώνται!

Μεθυσμένο κέικ μήλων / Drunken apple cake

Μεθυσμένο κέικ μήλου
 
Save Print
Προετοιμασία
30 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
1 ώρα 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος
2 ώρες
 
Κατηγορία: Επιδόρπια / Κέικ, Cupcakes & Muffins
Ποσότητα/μερίδες: 10-12
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 700g κίτρινα μήλα Golden Delicious (περίπου 5 μήλα μεσαίου μεγέθους)
  • ⅓ κούπας ζάχαρη (70g)
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (120ml)
  • 1 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
  • 2 κούπες + 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300g)
  • 2½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (12.5g)
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • ⅔ κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (155g)
  • 1 κούπα + 2 κ.σ. ζάχαρη (225g)
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • 5 κ.σ. ρούμι (75ml)
  • 5 κ.σ. κρύο νερό (75ml)
Εκτέλεση
  1. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε κάθε μήλο στα 8. Κόβουμε κάθε όγδοο κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες (περίπου 3mm) γιατί διαφορετικά δε θα ψηθούν σωστά.
  2. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε προσεκτικά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με έλασμα, με διάμετρο 24cm και ύψος τουλάχιστον 7cm. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ελαφρώς μεγαλύτερη φόρμα με μικρότερο ύψος.)
  4. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά σε 4 δόσεις καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα και ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι πάλι σε 4 δόσεις ενώ ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Αφού προσθέσουμε και την τρίτη δόση αλευριού, προσθέτουμε το ρούμι και το νερό και στη συνέχεια το υπόλοιπο αλεύρι. Σταματάμε το ανακάτεμα, μόλις ενσωματωθεί στη ζύμη και η τελευταία δόση αλευριού.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη (μπορούμε να το υπολογίσουμε με το μάτι ή να ζυγίσουμε, το ⅓ της ζύμης αντιστοιχεί περίπου σε 320g). Απλώνουμε το ⅓ της ζύμης στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Απλώνουμε τη μισή γέμιση προσεκτικά και ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 1cm. Σκεπάζουμε τη γέμιση με άλλο ⅓ της ζύμης και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση στην επιφάνεια, χωρίς να αφήσουμε περιθώριο αυτή τη φορά. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ⅓ της ζύμης και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
  6. Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο του κέικ για να δούμε αν είναι έτοιμο, πρέπει να βγαίνει καθαρή. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 4 μέρες.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή του Gaitri Pagrach-Chandra, από το βιβλίο «Warm bread and honey cake». Πηγή: Leite’s Culinaria

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

4 Σχόλια / Filed In: Επιδόρπια, Κέικ, Cupcakes & Muffins
Tagged: Μήλα, Ρούμι, Φρούτα

Δοκιμάστε επίσης:

Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου / Chocolate poke cake
Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

Μαγικό σουφλέ λεμονιού με δύο στρώσεις / Lemon soufflé pudding cake
Μαγικά σουφλέ λεμονιού

Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη
Μους-κέικ σοκολάτας χωρίς γλουτένη

Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας με αβοκάντο & πορτοκάλι / Vegan chocolate-orange avocado cake
Νηστίσιμη τούρτα σοκολάτας

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Marilena λέει

    28.10.2013 at 20:14

    Ήθελα να σου πω ότι βρήκα την συνταγή σου κατά τύχη μέσω tastespotting! Πόσο τυχερό-διότι το κέικ βγήκε φανταστικό! Το πιο ωραίο apple cake που έχω φτιάξει ποτέ! Σ’ ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια με φοβερές συνταγές!! 🙂 xx

    Απάντηση
    • Nana Leontidou λέει

      28.10.2013 at 20:27

      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Ελπίζω να τα ξαναπούμε!

      Απάντηση
  2. Olives and Olive λέει

    17.10.2013 at 09:22

    Νανά, καταρχήν η φωτογραφία σου είναι τέλεια…φαντάζομαι πως το ίδιο θα έλεγα και για τη γεύση του αν είχα ένα κομματάκι τώρα…καλή σου μέρα!!!Φιλιά!!!

    Απάντηση
  3. Ερμιόνη λέει

    15.10.2013 at 08:39

    Καλημέρα Νανά!
    Το φθινόπωρο είναι η εποχή που τα μήλα απλά επιβάλλονται!
    Μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω! Οι στρώσεις ζύμης και μήλου που εναλλάσσονται δημιουργούν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα και σίγουρα πάρα πολύ γευστικό!
    Όπως είπες κι εσύ, θέλει λίγη δουλίτσα αυτό το κέικ, αλλά καταλαβαίνω ότι το αποτέλεσμα αποζημιώνει και με το παραπάνω!
    Φιλιά!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.