Μήλο! Έχει βάλει σε πειρασμό τη Χιονάτη αλλά και τον Αδάμ και την Εύα. Ενέπνευσε στον Νεύτωνα το νόμο της βαρύτητας και αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα λογότυπα (το «δαγκωμένο μήλο» της Apple). Για χάρη του έχουν έχουν δημιουργηθεί αναρίθμητες συνταγές, περισσότερο γλυκές αλλά και αλμυρές. Τόσες πολλές που μπορείς να δοκιμάζεις κάθε φορά και μία διαφορετική. Όσες κι αν έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα, πάντα θα ανακαλύπτεις και μία καινούργια. Τάρτες, πίτες, κέικ, γλυκά ψωμιά, κραμπλ… Είτε είναι κόκκινο, κίτρινο ή πράσινο, είτε είναι γλυκό ή ξινό, αποτελεί ένα πολυαγαπημένο υλικό για αμέτρητες γευστικές δημιουργίες.
Για τη συγκεκριμένη συνταγή διαλέγουμε μήλα ελαφρώς γλυκόξινα κι αρωματικά. Αποφεύγουμε, όμως, τα ξινά όπως τα Granny Smith. Μια καλή επιλογή είναι τα κίτρινα μήλα Golden Delicious (Γκόλντεν), γνωστά και ως «μπανανόμηλα». Τα μήλα και το ρούμι είναι αυτά που θα δώσουν γεύση και άρωμα στο κέικ. Άλλωστε η πρωτότυπη συνταγή δε χρησιμοποιεί κανενός είδους αρωματικό αλλά η αλήθεια είναι πως μία μικρή δόση κανέλας νομίζω ότι θα του ταίριαζε. Ίσως πάλι να φταίει ότι δε χρησιμοποίησα ρούμι αλλά λικέρ (ναι, το ομολογώ!). Υποθέτω ότι το σκεπτικό είναι η ανάδειξη των αρωμάτων από το ρούμι και τα μήλα. Οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιήσουμε, όπως βανίλια ή κανέλα, υπάρχει κίνδυνος να τα επισκιάσει.
Σημαντικό είναι να κόψουμε τα μήλα σε πολύ λεπτές φέτες, οι οποίες σχεδόν θα λιώσουν όταν ψηθούν και θα δημιουργήσουν κρεμώδεις στρώσεις μέσα στην αφράτη ζύμη. Γι΄αυτό δεν τεμπελιάζουμε και δε λιγοψυχούμε. Ένα «μαντολίνο» (ειδικό εργαλείο για να κόβουμε λεπτές φέτες) σίγουρα θα μας λύσει τα χέρια. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε ένα κοφτερό μαχαίρι και τα αποθέματα της υπομονής μας. Επίσης, όσο πιο τακτοποιημένα απλώσουμε τα μήλα πάνω στη ζύμη τόσο πιο εμφανίσιμα θα είναι τα κομμάτια όταν το κόψουμε. Είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά όχι πραγματικά δύσκολη συνταγή… και να θυμάστε πως τα καλά κόποις κτώνται!
- 700g κίτρινα μήλα Golden Delicious (περίπου 5 μήλα μεσαίου μεγέθους)
- ⅓ κούπας ζάχαρη (70g)
- ½ κούπα κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (120ml)
- 1 κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
- 2 κούπες + 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300g)
- 2½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (12.5g)
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- ⅔ κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου (155g)
- 1 κούπα + 2 κ.σ. ζάχαρη (225g)
- 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
- 5 κ.σ. ρούμι (75ml)
- 5 κ.σ. κρύο νερό (75ml)
- Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε κάθε μήλο στα 8. Κόβουμε κάθε όγδοο κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες (περίπου 3mm) γιατί διαφορετικά δε θα ψηθούν σωστά.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε προσεκτικά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με έλασμα, με διάμετρο 24cm και ύψος τουλάχιστον 7cm. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ελαφρώς μεγαλύτερη φόρμα με μικρότερο ύψος.)
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ ή σ' ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα ν' ασπρίσει και ν' αφρατέψει. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά σε 4 δόσεις καθαρίζοντας ενδιάμεσα τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα και ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι πάλι σε 4 δόσεις ενώ ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Αφού προσθέσουμε και την τρίτη δόση αλευριού, προσθέτουμε το ρούμι και το νερό και στη συνέχεια το υπόλοιπο αλεύρι. Σταματάμε το ανακάτεμα, μόλις ενσωματωθεί στη ζύμη και η τελευταία δόση αλευριού.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη (μπορούμε να το υπολογίσουμε με το μάτι ή να ζυγίσουμε, το ⅓ της ζύμης αντιστοιχεί περίπου σε 320g). Απλώνουμε το ⅓ της ζύμης στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Απλώνουμε τη μισή γέμιση προσεκτικά και ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 1cm. Σκεπάζουμε τη γέμιση με άλλο ⅓ της ζύμης και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση στην επιφάνεια, χωρίς να αφήσουμε περιθώριο αυτή τη φορά. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο ⅓ της ζύμης και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο για 1½ ώρα περίπου. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο του κέικ για να δούμε αν είναι έτοιμο, πρέπει να βγαίνει καθαρή. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15 με 20 λεπτά. Στη συνέχεια, το ξεφορμάρουμε προσεκτικά και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 4 μέρες.
Βασισμένη στη συνταγή του Gaitri Pagrach-Chandra, από το βιβλίο «Warm bread and honey cake». Πηγή: Leite’s Culinaria
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Marilena λέει
Ήθελα να σου πω ότι βρήκα την συνταγή σου κατά τύχη μέσω tastespotting! Πόσο τυχερό-διότι το κέικ βγήκε φανταστικό! Το πιο ωραίο apple cake που έχω φτιάξει ποτέ! Σ’ ευχαριστώ πολύ και καλή συνέχεια με φοβερές συνταγές!! 🙂 xx
Nana Leontidou λέει
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Ελπίζω να τα ξαναπούμε!
Olives and Olive λέει
Νανά, καταρχήν η φωτογραφία σου είναι τέλεια…φαντάζομαι πως το ίδιο θα έλεγα και για τη γεύση του αν είχα ένα κομματάκι τώρα…καλή σου μέρα!!!Φιλιά!!!
Ερμιόνη λέει
Καλημέρα Νανά!
Το φθινόπωρο είναι η εποχή που τα μήλα απλά επιβάλλονται!
Μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω! Οι στρώσεις ζύμης και μήλου που εναλλάσσονται δημιουργούν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα και σίγουρα πάρα πολύ γευστικό!
Όπως είπες κι εσύ, θέλει λίγη δουλίτσα αυτό το κέικ, αλλά καταλαβαίνω ότι το αποτέλεσμα αποζημιώνει και με το παραπάνω!
Φιλιά!