Οι μπανάνες συναντιούνται με το κακάο και την καραμέλα σ΄ ένα ζουμερό, σοκολατένιο κέικ που γίνεται πανεύκολα, δε χρειάζεται μίξερ και είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα κέικ που γίνεται πιο νόστιμο και υγρό όσο μένει καθώς οι γεύσεις και τα αρώματα δένουν περισσότερο. Η ζύμη του είναι αφράτη και τριφτή, με έντονη γεύση κακάο και διακριτική γεύση μπανάνας ενώ το γλάσο καραμέλας που την περιλούζει αρκεί για να απογειώσει γευστικά ακόμη και το πιο αδιάφορο ή άνοστο κέικ.
Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε μπανάνες, μαυρισμένες, παραωριμασμένες και μαλακές. Οι πολύ ώριμες μπανάνες με τη γεμάτη φακίδες φλούδα τους και τη γλυκιά, μαλακή σαν βούτυρο σάρκα είναι ιδανικές για κέικ, μάφινς, γλυκά ψωμιά (quick breads), smoothies ακόμη και σοκολατάκια. Το άρωμα τους και η γλύκα τους εντείνεται όσο ωριμάζουν, γι’ αυτό σε καμία περίπτωση δεν τις πετάμε όσο αποκρουστικές κι αν φαίνονται. Αν δεν σκοπεύουμε να τις χρησιμοποιήσουμε άμεσα, τις ξεφλουδίζουμε, τις τοποθετούμε μέσα σε σακουλάκια τροφίμων και τις βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τις χρειαστούμε.
Μην δοκιμάσετε να φτιάξετε κέικ ή ψωμί με αγουρωπές μπανάνες, γιατί θα απογοητευτείτε. Αν δεν έχουμε ή δεν μπορούμε να βρούμε ώριμες μπανάνες, μπορούμε να τις βοηθήσουμε να ωριμάσουν πιο γρήγορα. Βάζουμε τις μπανάνες σε μια χαρτοσακούλα μαζί με ένα ολόκληρο μήλο, αχλάδι ή μια ντομάτα, κλείνουμε καλά τη χαρτοσακούλα και την αφήνουμε εκτός ψυγείου. Κάνουμε υπομονή 1-2 ημέρες και οι μπανάνες μας θα έχουν ωριμάσει. Αν βιαζόμαστε περισσότερο, τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα, ανάβουμε το φούρνο στους 100°C και περιμένουμε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο κίτρινο χρώμα, αν θέλουμε να τις φάμε, ή περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει η φλούδα τους, αν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε κάποια συνταγή. Οι μπανάνες που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι εντελώς άγουρες και πρασινωπές.
Για το γλάσο καραμέλας, απλά δεν έχω λόγια. Χωρίς να χρειαστεί να παιδευτούμε, να βράσουμε με τις ώρες, να καραμελώσουμε τη ζάχαρη και να ανησυχούμε μήπως πικρίσει, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλάσο. Η σκούρη καστανή ζάχαρη θα δώσει καραμελένιο χρώμα και γεύση στο γλάσο κι αυτό είναι όλο. Ένα γλάσο που είναι παχύρευστο όσο χρειάζεται για να μην τρέχει, απλώνεται εύκολα, παραμένει γυαλιστερό και μαλακό και ταιριάζει σε κέικ, μηλόπιτες, κρέπες, παγωτά… και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νου σας!
- 1¾ κούπας ζάχαρη (350g)
- 2 κούπες αλεύρι (250g)
- ¾ κούπας άγλυκο κακάο (65g)
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1½ κ.γλ. σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 2 αυγά, μεγάλα
- 1 κούπα πολτοποιημένες ώριμες μπανάνες (2 μέτριες ή 3 μικρές μπανάνες)
- 1 κούπα νερό, ζεστό (240ml)
- ½ κούπα γάλα (120ml)
- ½ κούπα σπορέλαιο (120ml)
- 200ml κρέμα γάλακτος
- ⅓ κούπας σκούρη καστανή ζάχαρη (75g)
- 1½ κ.σ. βούτυρο (20g)
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κ.γλ. χοντρό αλάτι (προαιρετικά)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς μία φόρμα για κέικ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι ένα ταψάκι με διαστάσεις 23x33cm αλλά θα χρειαστεί να το ψήσουμε λιγότερο, περίπου 40 λεπτά.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δηλαδή τα αυγά, τον πολτό μπανάνας, το νερό, το σπορέλαιο και το γάλα. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν (το μείγμα που θα προκύψει θα είναι αραιό). Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα που έχουμε ετοιμάσει.
- Ψήνουμε το κέικ για 50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στη φόρμα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν προσθέσουμε το γλάσο.
- Όταν έχει σχεδόν κρυώσει το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σ΄ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά ενώ ανακατεύουμε κατά διαστήματα (όσο περισσότερο πήζει το μείγμα, τόσο συχνότερα φροντίζουμε να το ανακατεύουμε). Μόλις το μείγμα γίνει παχύρευστο, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το κέικ με το ζεστό γλάσο.
Το κέικ βασίζεται στη συνταγή: joy of baking
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αγγη λέει
Καλησπέρα σας!το έφτιαξα και είναι εξαιρετικό!θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω ως βάση για τουρτα?με κρέμα ζαχαροπλαστικής μπανανα?Ευχαριστώ
Kouzinista λέει
Εννοείται ότι μπορείς. Πολύ ωραία ιδέα!
ΜΑΡΙΑ λέει
Νοστιμοτατο και πολυ ευκολο!!! Ευγε!!
Eleni {The Foodie Corner} λέει
Υπέροχο! Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός των γεύσεων και η καραμέλα από πάνω το μετατρέπει από ένα ωραίο κέικ σε ένα πραγματικό επιδόρπιο. Και το αλατάκι για μένα είναι υποχρεωτικό 😉 Οι φωτογραφίες σου είναι καταπληκτικές.
Nana λέει
Ελένη, καλώς ήρθες στην κουζίνα μου κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Αγγελική Ν λέει
Μπανάνα, σοκολάτα, καραμέλα, ονειρεμένες γεύσεις! Και οι φωτογραφίες σου… ονειρικές. Νανά μου, καλησπέρα από Αφρική!!!
mookies λέει
Υπέροχα σοκολατένιο! Η μπανάνα και η καραμέλα το συμπληρώνουν άψογα.
Καλή εβδομάδα
Elliniko Xreos λέει
Όνειρο το κέικ σου! Πραγματική αμαρτία!
Χρύσα {myblissfood} λέει
Το κέικ ακόμα και μόνο του φαίνεται λαχταριστό! Όσο για την καραμέλα, όντως συμπληρώνει τέλεια πολλά άλλα γλυκά, αλλά νομίζω και μόνη της, με το κουταλάκι…. yummy!
Olives and Olive λέει
Oh my God!!! :):) Τέλειο κέικ..Μπανάνα, σοκολάτα, καραμέλα, τι άλλο να ζητήσει κανείς?!!! Νανά μου, καλημέρα!!!
Anastasia Th λέει
ουαου!!!!! τελειο το κεικ!! σοκολατα κ μπανανα ειναι σιγουρα φοβερος συνδυασμος και η καραμελα θα το απογειωσει…. και μονο που βλεπω τις φωτο μου τρεχουν τα σάλια!
Ερμιόνη λέει
Φαίνεται πραγματικά υπέροχο!
Ο συνδυασμός σοκολάτας-μπανάνας είναι αγαπημένος και αυτό το γλάσο
καραμέλας με σκοτώνει έτσι όπως το βλέπω να ρέει!
Φιλιά!