Η έμπνευση μοιάζει με τον έρωτα, έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις και συχνά δεν μπορείς να πεις με σιγουριά τι ήταν αυτό που την προκάλεσε. Ένα βιβλίο, μια ταινία, ένα τραγούδι, μια εικόνα, μπορεί να σου δώσουν το έναυσμα για να γράψεις, να ζωγραφίσεις ή ακόμη και για να μαγειρέψεις κάτι. Εμένα μου ήρθε ενώ παρακολουθούσα στο τηλεοπτικό γυαλί να φτιάχνεται με συνοπτικές διαδικασίες μια πορτοκαλόπιτα. Κι ενώ στην τηλεοπτική κουζίνα επευφημούσαν τις αρετές της και το υπέροχο, ομολογουμένως, πορτοκαλένιο άρωμα της, στο δικό μου μυαλό είχε κολλήσει σαν κίτρινο χαρτάκι post-it μία και μόνο σκέψη.
Αναρωτιόμουνα αν θα μπορούσα να φτιάξω μια σιροπιαστή σοκολατόπιτα βασισμένη στην ιδέα της τηλεοπτικής πορτοκαλόπιτας που χρησιμοποιεί φύλλα κρούστας αντί για αλεύρι. Κι επειδή όταν σκέφτομαι σοκολάτα, η πράξη από τη σκέψη απέχει ελάχιστα και η κουζίνα μου από το σαλόνι μόνο λίγα βήματα, αν και μεσολάβησε και μια εσπευσμένη επίσκεψή μου στο σούπερ μάρκετ, βάλθηκα εντός ολίγου να δώσω σάρκα και οστά στην ιδέα μου ή πιο σωστά στην εμμονή μου να αναζητώ τη σοκολατένια εκδοχή κάθε συνταγής, που ευτυχώς περιορίζεται μόνο στα γλυκά.
Τελικά το πείραμά μου στέφθηκε με επιτυχία! Γιατί δε σας κρύβω ότι δεν έχουν όλα τα πειράματα στην κουζίνα μου αίσιο τέλος. Ουκ ολίγες φορές θυσιάζω υλικά και χρόνο παίζοντας με τις αναλογίες και τα υλικά των συνταγών, το οποίο στη ζαχαροπλαστική αποδεικνύεται συχνά καταστροφικό. Σε αντίθεση με τη μαγειρική που σου δίνει περιθώρια λάθους, η ζαχαροπλαστική δε συγχωρεί. Αυτή τη φορά, όμως, φάνηκε πολύ επιεικής μαζί μου. Ζουμερή και σοκολατένια, με αλλεπάλληλες πτυχώσεις θρυμματισμένων φύλλων μέσα στην αφράτη ζύμη της, πλούσια αλλά καθόλου λιγωτική, η σοκολατόπιτα ικανοποίησε στο έπακρο τις προσδοκίες μου και τον ουρανίσκο μου. Δοκιμάστε την και σίγουρα θα τη λατρέψετε! Περιμένω τις εντυπώσεις σας!
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450g)
- 2 αυγά, μεγάλα
- 1¼ κούπας καστανή ζάχαρη (250g)
- 1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι (200g)
- ¾ κούπας γάλα (180ml)
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 βανίλια
- 1 κούπα σπορέλαιο (240ml)
- 200g κουβερτούρα
- 150g καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
- 1 κούπα νερό (240ml)
- 1 κούπα σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (230g)
- ¾ κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (130g)
- 1 γεμάτη κ.σ. κακάο (10g)
- Αφήνουμε τα φύλλα εκτός ψυγείου για να ξεπαγώσουν και στη συνέχεια τα απλώνουμε ένα-ένα σε μια μεγάλη επιφάνεια (είναι σημαντικό να ξεκολλήσουμε τα φύλλα όσο είναι νωπά, γιατί διαφορετικά καθώς στεγνώνουν θα κολλήσουν μεταξύ τους). Τα αφήνουμε να σταθούν για αρκετές ώρες, μέχρι να στεγνώσουν καλά και να θρυμματίζονται με ευκολία. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να στεγνώσουμε τα φύλλα λίγα-λίγα στο φούρνο, προσέχοντας να ξεραθούν χωρίς να ροδίσουν.
- Αφού έχουν στεγνώσει τα φύλλα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι με διάμετρο 28cm ή ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 23x33cm (στη δεύτερη περίπτωση ίσως χρειαστεί να προσαρμόσουμε το χρόνο ψησίματος).
- Σπάμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί μαζί με το σπορέλαιο ή στο φούρνο μικροκυμάτων ζεσταίνοντας σε πλήρη ισχύ για 1 λεπτό. Περιμένουμε λίγο για να λιώσει η κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν δεν έχει λιώσει εντελώς, ζεσταίνουμε το μείγμα για 30 δευτερόλεπτα ακόμη και ανακατεύουμε, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύουμε το γιαούρτι, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη βανίλια. Προσθέτουμε το μείγμα του γιαουρτιού λίγο-λίγο στο μπολ με τα αυγά ενώ ανακατεύουμε με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Θρυμματίζουμε τα φύλλα ένα-ένα σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια και τα προσθέτουμε λίγα-λίγα στο παραπάνω μείγμα ενώ ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή καλύτερα με το γάντζο του μίξερ. Ανακατεύουμε καλά για να υγρανθούν ομοιόμορφα και να μη δημιουργηθούν μάζες κολλημένων φύλλων μέσα στο μείγμα. Προσθέτουμε τα καρύδια, αν χρησιμοποιήσουμε, και ανακατεύουμε, ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα μέσα στη ζύμη.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνουμε τη σοκολατόπιτα για 50 με 60 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμη.
- Όσο ψήνεται η σοκολατόπιτα, ετοιμάζουμε το σιρόπι για να προλάβει να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει τα δύο είδη ζάχαρης και το κακάο. Ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί το κακάο και να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια βράση και απομακρύνουμε από τη φωτιά.
- Μόλις είναι έτοιμη η σοκολατόπιτα, τη βγάζουμε από το φούρνο και την περιχύνουμε κουταλιά-κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Περιμένουμε να το απορροφήσει και να κρυώσει, πριν σερβίρουμε.
Εμπνευσμένη από τη συνταγή για πορτοκαλόπιτα του Pastry Chef Βασίλη Σακελλαρίου από την εκπομπή: Chef Στον Αέρα
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Γεωργία λέει
Φαίνεται τέλεια !!!!!
Τον φούρνο τον προθερμαίνεις στις αντιστάσεις ή στον αέρα;
Kouzinista λέει
Γεωργία, προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις. Καλή επιτυχία!
katerina's cooking lab λέει
Πολύ ωραία φωτογράφιση……μου τρέχουν τα σάλια!
Μπράβο Νανά
spoon-stories λέει
Πω πω…!!
Olives and Olive λέει
Έμεινα με το στόμα ανοιχτό, όταν πρωτοαντίκρυσα αυτή τη σοκολατόπιτα!!! Νομίζω ότι την ερωτεύτηκα!!!
Anastasia Th λέει
σαν εκλεπτυσμένη πατσαβουρόπιτα!!! απο τις φωτο και μονο φαινεται λαχταριστή και αρχοντική!!! θα την κάνω οπωσδήποτε!
Αγγελική Ν λέει
Πραγματικά Νανά η ζαχαροπλαστική θέλει ακρίβεια και δεν συγχωρεί! Όμως οι φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι τα κατάφερες με μεγάλη επιτυχία! Μπράβο! Φαίνεται υπέροχη!
Πολλά φιλάκια
Ερμιόνη λέει
Τι να πω βρε Νανά μου που δεν το λένε ήδη οι φωτογραφίες σου!
Εξαιρετική φωτογράφιση και μια συνταγή που με κάνει να θέλω να τρέξω στην κουζίνα και να τη φτιάξω τώρα. Αυτός ο έρωτας/εμμονή με τη σοκολάτα είναι κακό πράγμα τελικά (πλάκα κάνω εννοείται)!
Φιλιά!