Οι σαλάτες μοιάζουν με καμβά στον οποίο μπορείς να ξεδιπλώσεις τη δημιουργικότητά σου. Δεν απαιτούν μαγειρική δεξιοτεχνία αλλά προϋποθέτουν φαντασία. Δεν χρειάζονται συνταγή κι ακριβείς αναλογίες αλλά έμπνευση και τόλμη. Υλικά, υφές, γεύσεις και χρώματα αναμειγνύονται μεταξύ τους σ’ έναν γευστικό αυτοσχεδιασμό. Δεν υπάρχουν κανόνες, ούτε περιορισμοί. Μπορείς να συνδυάσεις αταίριαστα φαινομενικά υλικά και να δημιουργήσεις απρόσμενα ενδιαφέρουσες γεύσεις. Λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, όσπρια, ζυμαρικά, θαλασσινά, αλλαντικά, τυριά, μυρωδικά… μια πραγματικά ατελείωτη ποικιλία υλικών για να παίξεις και να δημιουργήσεις πρωτότυπες και λαχταριστές σαλάτες.
Η συγκεκριμένη σαλάτα, αποτέλεσμα χριστουγεννιάτικης έμπνευσης και γιορτινής διάθεσης, χαρακτηρίζεται από τα κατεξοχήν χρώματα της γιορτής. Κόκκινο και πράσινο. Δροσερά φυλλώδη λαχανικά συνδυάζονται με ζουμερά φετάκια κόκκινου και πράσινου μήλου και τραγανά κυβάκια γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς. Μια σαλάτα που συνδυάζει τις γλυκόξινες γεύσεις με την ένταση του αλμυρού blue cheese ενώ τα καβουρδισμένα καρύδια την εμπλουτίζουν σε γεύση και υφή. Τραγανή, πολύχρωμη και πλούσια υπόσχεται να δώσει χρώμα στο γιορτινό μας τραπέζι και να προετοιμάσει τους καλεσμένους μας για όσα νόστιμα θα ακολουθήσουν!
- 6 κούπες χοντροκομμένα μαρούλια (σγουρά, φριζέ, λόλα κόκκινη και πράσινη)
- ½ μήλο φούτζι, κομμένο σε λεπτά φετάκια
- ½ πράσινο μήλο, κομμένο σε λεπτά φετάκια
- 1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
- ⅓ κούπας καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα (40g)
- ¼ κούπας blue cheese, θρυμματισμένο (30g)
- 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
- ¾ κούπας χυμό μήλου (180ml)
- ¼ κούπας ελαιόλαδο (50ml)
- 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 1 κ.γλ. μουστάρδα
- ¼ κούπας blue cheese, θρυμματισμένο (30g)
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ξεκινάμε καβουρδίζοντας τα καρύδια. Τα απλώνουμε σ’ ένα ταψάκι και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 8 με 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε ή τα αλέθουμε σε χοντρά κομμάτια.
- Πλένουμε καλά τα μαρούλια, τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα. Στη συνέχεια, πλένουμε τα μήλα, αφαιρούμε τον πυρήνα και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτά φετάκια χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Τα βάζουμε σ' ένα μπολ και τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τέλος, πλένουμε την κόκκινη πιπεριά, αφαιρούμε τους σπόρους και την κόβουμε σε κυβάκια. Προσθέτουμε τα μήλα και την πιπεριά στη σαλάτα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και το θρυμματισμένο τυρί.
- Βάζουμε το χυμό μήλου σ΄ ένα κατσαρολάκι (ή σ' ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων) και το βράζουμε, μέχρι να συμπυκνωθεί στο ⅓ της αρχικής ποσότητας. Μόλις κρυώσει, το αδειάζουμε σ' ένα μπολάκι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το θρυμματισμένο τυρί. Ανακατεύουμε και νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ λίγα λεπτά πριν τη σερβίρουμε.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Cook Taste Live λέει
Η αλήθεια είναι πως δεν μας λές και φίλους με το blue cheese.. αλλά έτσι όπως το βλέπω τώρα με το μήλο σαν να μου κάνει κάτι! Ευχαριστούμε για την πρόταση!! 🙂
Nana λέει
Δοκίμασε να το αντικαταστήσεις με μια μαλακή και πικάνικη φέτα, αν και η ποσότητα του blue cheese στη σαλάτα είναι τόσο μικρή που δεν ενοχλεί. Ίσα που δίνει μια αλμυρή ένταση που ταιριάζει πολύ με τη γλυκύτητα του ντρέσινγκ.
littledeco λέει
Έχω ένα θεματάκι με το blue cheese … εάν παραλείψω αυτό το συστατικό ??? Μπορώ να βάλω κάτι άλλο ???
Nana λέει
Πιστεύω ότι μια μαλακή και πικάντικη φέτα μπορεί να το αντικαταστήσει επάξια, δίνοντας στο ντρέσινγκ την ένταση που χρειάζεται. Ίσως ακόμη και μια κυκλαδίτικη κοπανιστή.
Ερμιόνη λέει
Χαίρομαι ιδιαιτέρως που έχεις συμπεριλάβει μπλε τυράκι τόσο στη σαλάτα, όσο και στο ντρέσινγκ!
Υπέροχη πρόταση, γεμάτη χρώματα και γεύσεις!
Φιλιά
Lia Papadopoulou λέει
Νανά μου, τι όμορφη σαλάτα είναι αυτή κι γευστική?!!! Άξια βραβείου και αυτή!!! ;):) Φιλάκια πολλά!!! Να έχεις μια πολύ όμορφη και δημιουργική εβδομάδα!!!