• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Τέλεια ψημένο κοτόπουλο "πεταλούδα"… στο άψε – σβήσε!

25.09.2015

Ζουμερό, ξεροψημένο ψητό κοτόπουλο "πεταλούδα" / Juicy and crispy butterflied roasted chicken

Το κοτόπουλο είναι ένα φαγητό μπαλαντέρ. Είναι το «χαρτί» που κρύβεις στο τσεπάκι σου για όλες εκείνες τις μέρες που δεν ξέρεις τι να μαγειρέψεις… όπως σήμερα ή αύριο. Η ουδέτερη σχεδόν γεύση του αρέσει στους περισσότερους και μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα υλικά, από λαχανικά μέχρι θαλασσινά (σκέψου παέγια). Βέβαια, όταν έχεις να κάνεις με ένα ολόκληρο κοτόπουλο, πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου το χρόνο μαγειρέματος. Πολύ περισσότερο όταν έχεις δυο γιους στην εφηβεία που μοιάζουν μονίμως πεινασμένοι και χρειάζεσαι ένα κοτόπουλο κατηγορίας βαρέων βαρών. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να υπολογίζεις τουλάχιστον 90 λεπτά ψήσιμο. Αν βάλεις και την προετοιμασία και την αναμονή μέχρι να κρυώσει, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι το κοτόπουλο δεν είναι και η πιο συνετή επιλογή όταν βιάζεσαι.

Ζουμερό, ξεροψημένο ψητό κοτόπουλο "πεταλούδα" / Juicy and crispy butterflied roasted chicken

Απ’ την άλλη το κοτόπουλο «πεταλούδα», που ουδεμία σχέση έχει με το χαριτωμένο έντομο από το παιδικό τραγουδάκι, απλοποιεί πολύ τα πράγματα. Όταν αφαιρέσεις τη σπονδυλική στήλη από το κοτόπουλο (το κάνουμε εύκολα μόνοι μας ή μπορούμε να ζητήσουμε ευγενικά από τον χασάπη να το κάνει για χάρη μας) και το ανοίξεις διάπλατα σαν πεταλούδα, τότε όχι μόνο ψήνεται πολύ πιο γρήγορα αλλά και ομοιόμορφα. Επίσης, σε γλιτώνει από το να πρέπει να αναποδογυρίσεις το καυτό κοτόπουλο, κάτι που απαιτεί επιδεξιότητα και τόλμη κασκαντέρ. Με 15 λεπτά προετοιμασία και 45 με 50 λεπτά ψήσιμο, ή και λιγότερο αν το κοτόπουλο είναι μικρότερο, έχεις φαγητό στο τραπέζι!

Ζουμερό, ξεροψημένο ψητό κοτόπουλο "πεταλούδα" / Juicy and crispy butterflied roasted chicken

Το αποτέλεσμα είναι τέλεια ψημένο κοτόπουλο, με τρυφερή ζουμερή σάρκα, ακόμη και στο στήθος, και ξεροψημένη τραγανή πέτσα, να γλύφεις τα δάχτυλά σου! Πέτσα που σε αναγκάζει να ξεχάσεις τους καλούς σου τρόπους και να απλώσεις το χέρι σου για να αρπάξεις το μεγαλύτερο κομμάτι, κάτι που αποτελεί μόνιμη αιτία διαμάχης στο οικογενειακό μας τραπέζι. Σε συνδυασμό με τις μελωμένες πατάτες που έχουν ρουφήξει όλη τη γεύση και τη νοστιμιά από τους χυμούς του φαγητού και τα κρεμμύδια που έχουν καραμελώσει, είναι ένα άκρως απολαυστικό φαγητό, από αυτά που σου θυμίζουν για ακόμα μια φορά πως η νοστιμιά κρύβεται στα απλά πράγματα.

Ζουμερό, ξεροψημένο ψητό κοτόπουλο "πεταλούδα" / Juicy and crispy butterflied roasted chicken

Η προσθήκη της μαγιονέζας στη συνταγή δεν είναι τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα γευστικών δοκιμών και πειραματισμών. Η μαγιονέζα βοηθάει το κρέας να παραμείνει ζουμερό και μαζί με τα μπαχαρικά ενισχύει γευστικά το κοτόπουλο ενώ δημιουργεί μια πεντανόστιμη, τραγανή κι αρωματική κρούστα. Αν πάλι δεν είστε φίλοι της μαγιονέζας (ή σας τελείωσε ή ξεχάσατε να αγοράσετε), μπορείτε εναλλακτικά να αλείψετε το κοτόπουλο με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο και μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα και στη συνέχεια να το πασπαλίσετε με το μείγμα μπαχαρικών. 

Ζουμερό, ξεροψημένο ψητό κοτόπουλο "πεταλούδα" / Juicy and crispy butterflied roasted chicken

Σας δίνω το λόγο μου ότι το κοτόπουλο «πεταλούδα» θα σας κάνει να δείτε το ψητό κοτόπουλο με άλλο μάτι. Επιπλέον, μια καλή συνταγή για καλοψημένο κοτόπουλο φούρνου δεν πρέπει να λείπει από το ρεπερτόριό μας. Είναι μια συνταγή πασπαρτού που προσφέρεται για αμέτρητους πειραματισμούς. Αυτοσχεδιάστε, προσθέστε ή αφαιρέστε υλικά, παίξτε με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά, συνοδέψτε το με τα λαχανικά που προτιμάτε και απολαύστε ένα διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα κάθε φορά. Με απλά, οικονομικά υλικά, εύκολη εκτέλεση και εγγυημένη επιτυχία, είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα τους αφήσει όλους χορτάτους και ικανοποιημένους.

Ζουμερό, ξεροψημένο ψητό κοτόπουλο "πεταλούδα" / Juicy and crispy butterflied roasted chicken
fiberbanner• Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον 1/2 ώρα νωρίτερα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
• Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, ώστε να μην έχει καθόλου υγρασία. (Δεν ξεχνάμε να πλύνουμε προσεκτικά τα χέρια μας, τα σκεύη και τον πάγκο της κουζίνας που ήρθαν σε επαφή με το νωπό κοτόπουλο.)
• Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος του κοτόπουλου. Για ιδανικό ψήσιμο, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ένα θερμόμετρο κρέατος με ακίδα. Βυθίζοντας το στο πιο παχύ σημείο του στήθους πρέπει να δείξει εσωτερική θερμοκρασία 74°C. Εάν δεν έχουμε θερμόμετρο, τρυπάμε στο ίδιο σημείο με ένα πιρούνι. Αν βγαίνουν διάφανα υγρά είναι ψημένο, αν τα υγρά είναι ροζ θέλει λίγη ώρα επιπλέον ψήσιμο.
• Οι πατάτες πρέπει να είναι κομμένες λεπτές (πάχος 1.5cm περίπου) για να προλάβουν να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να πάρουν χρώμα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο. Αν χρειαστούν επιπλέον χρόνο, καλύπτουμε το κοτόπουλο με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο (όχι περισσότερο από 15 λεπτά).
• Μόλις βγουν από το φούρνο, πασπαλίζουμε το κοτόπουλο και τις πατάτες με τα φρέσκα μυρωδικά. Η θερμοκρασία θα απελευθερώσει τα αρώματα τους αλλά θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια τους.

Τέλεια ψημένο κοτόπουλο "πεταλούδα"... στο άψε - σβήσε!
 
Save Print
Προετοιμασία
15 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
50 λεπτά
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 5 λεπτά
 
Κατηγορία: Κρέας & Πουλερικά
Ποσότητα/μερίδες: 4−6
Υλικά
  • 1 μεγάλο κοτόπουλο (1800 - 2000g)
  • 1½ κ.σ. πάπρικα, γλυκιά
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • ¼ κ.γλ. κύμινο
  • ¼ κ.γλ. τσίλι (προαιρετικά)
  • ¼ κούπας μαγιoνέζα (55g)
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή ή πικάντικη
  • 6 μέτριες πατάτες, κομμένες μακρόστενες,
  • με πάχος 1.5cm περίπου (700g)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες,
  • με πάχος 1cm περίπου
  • 1 κ.γλ. ελαιόλαδο, για τις πατάτες
  • ½ κ.γλ. αλάτι, για τις πατάτες
  • 2 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά, όπως ρίγανη,
  • ματζουράνα, θυμάρι, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
  1. Αφαιρούμε ή καψαλίζουμε τις τριχούλες από το κοτόπουλο. Το πλένουμε και το στεγνώνουμε πολύ καλά με χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε μια σταθερή επιφάνεια με το στήθος προς τα κάτω. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε δεξιά και αριστερά κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, από την ουρά προς το λαιμό. Αφαιρούμε τη σπονδυλική στήλη και αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο (στήθος προς τα επάνω). Ασκούμε πίεση με την παλάμη μας στο κόκκαλο του στήθους, έως ότου σπάσει (θα ακουστεί το χαρακτηριστικό «κρακ») και ανοίξει διάπλατα το κοτόπουλο σαν "πεταλούδα".

  2. Ετοιμάζουμε το μείγμα για το άλειμμα ανακατεύοντας σε ένα μπολ την πάπρικα, το αλάτι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, το πιπέρι, το κύμινο και το τσίλι. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Κρατάμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας από το παραπάνω μείγμα στην άκρη για τις πατάτες. Με τα δάχτυλά μας ανασηκώνουμε προσεκτικά την πέτσα του κοτόπουλου στο στήθος και τα μπούτια και αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα ανάμεσα στο δέρμα και στη σάρκα. Με το υπόλοιπο μείγμα πασαλείβουμε ομοιόμορφα το κοτόπουλο γύρω γύρω, κάνοντάς του μασάζ για να πάει παντού.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στον αέρα και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Κόβουμε τις πατάτες λεπτές για να προλάβουν να ψηθούν ταυτόχρονα. Σε ένα σουρωτήρι κάτω από την βρύση τις πλένουμε για να βγάλουν το άμυλο τους και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας για να μην έχουν υγρά. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες. Βάζουμε τις κομμένες πατάτες και τα κρεμμύδια σε ένα βαθύ μπολ και ραντίζουμε με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλάτι (1/2 κ.γλ.) και το μείγμα που έχουμε κρατήσει και ανακατεύουμε.
  5. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο ταψί με το δέρμα προς τα επάνω και απλώνουμε περιμετρικά τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45−50 λεπτά (λιγότερο αν είναι μικρότερο κοτόπουλο). Αν το κοτόπουλο αρχίσει να παίρνει χρώμα πολύ νωρίς, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C. Αν θέλουμε, τα τελευταία 5 λεπτά του χρόνου ψησίματος γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ, για να ροδίσουν οι πατάτες και να γίνει πιο τραγανή η πέτσα του κοτόπουλου. Αποσύρουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά και αφήνουνε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε μαζί με τις ψητές πατάτες και τα κρεμμύδια.
3.5.3208

 Πηγή συνταγής: Kouzinista

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

10 Σχόλια / Filed In: Κρέας & Πουλερικά
Tagged: Κοτόπουλο, Κρεμμύδια, Μαγιονέζα, Πατάτες

Δοκιμάστε επίσης:

Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα / Apricot mustard oven roasted chicken drumstics
Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

Μοσχαρίσια ρολάκια με λαχανικά & γλάσο βαλσάμικου / Balsamic glazed steak rolls
Μοσχαρίσια ρολάκια με λαχανικά & γλάσο βαλσάμικου

Μπούτια κοτόπουλου σε κρεμώδη σάλτσα με λιαστές ντομάτες και γραβιέρα / Chicken with creamy sun dried tomato sauce
Κοτόπουλο μπούτι με λιαστές ντομάτες σε κρεμώδη σάλτσα

Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο και λαχανικά / Asian chicken linguine
Ασιατικά λιγκουίνι με κοτόπουλο

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. kostas ka λέει

    05.05.2016 at 15:06

    ακολουθωντας ολες τις οδηγιες πετυχα ενα κοτοπουλο με τοσο τραγανη πετσα ,θυμιζε λιγο χασαποταβερνα ,οι πατατες τελειες δεν κολλησαν στο ταψι και για ολο το φαγητο χρησιμοποιησα μονο 6 κσ λαδι …ευχαριστω

    Απάντηση
  2. kostas ka λέει

    04.05.2016 at 22:46

    σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση ,θα δοκιμαστει αυριο η συνταγη.

    Απάντηση
  3. kostas ka λέει

    04.05.2016 at 18:26

    εψαχνα να βρω μια τετοια συνταγη απλα να ρωτησω 3 πραγματα
    1)αν δεν βαλω μαγιονεζα λετε αλειφω με λαδι μετα μουσταρδα και πασπαλιζω με μπαχαρικα ,σε αυτη την περιπτωση δεν αλειφω αναμεσα σε σαρκα και δερμα??
    2) το λαδωμα με 1 κγλ λαδι αρκει ?
    3)λιγο νερακι στο ψησιμο?
    αυτο που μουαρεσε πολυ ειναι το παντρεμα των υλικων σας και βεβαια τα αρωματικα που μπαινουν στο τελος
    ευχαριστω

    Απάντηση
    • Nana λέει

      04.05.2016 at 20:20

      Καλώς ήρθες, Κώστα!
      1. Ετοιμάζεις το μείγμα μπαχαρικών-μουστάρδας-λαδιού (ή λιωμένου βούτυρου) και αλείφεις το κοτόπουλο τόσο ανάμεσα στο δέρμα και στη σάρκα όσο και εξωτερικά.
      2. Προσθέτεις αρχικά 1 κ.γλ. λάδι, ώστε να μην κολλήσουν οι πατάτες στο ταψί. Οι πατάτες θα ψηθούν στο λίπος που θα λιώσει και θα τρέξει στο ψήσιμο από το κοτόπουλο.
      3. Δεν χρειάζεται. Η υγρασία είναι ο εχθρός της τραγανής πέτσας.
      Καλή επιτυχία!

      Απάντηση
  4. Asimina λέει

    30.11.2015 at 11:36

    Τέλειο το έφτιαξε σήμερα, τους τρελενα

    Απάντηση
    • Nana λέει

      01.12.2015 at 00:16

      Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε!

      Απάντηση
  5. TheoDORA's Kitchen Diaries λέει

    06.10.2015 at 16:09

    Φαίνεται υπέροχο! Πολύ χρήσιμη και η συμβουλή για το γρήγορο ψήσιμο. Ενώ το λατρεύω αυτό το φαγητό δεν το πολυφτιάχνω γιατί παίρνει πολύ ώρα. Τώρα όμως… Μπράβο!!!

    Απάντηση
  6. vandouli λέει

    04.10.2015 at 11:21

    Θα το δοκιμάσω σύντομα. Κάνω και εγώ μια συνταγή με κοτόπουλο πεταλούδα στο γκριλ, τέλεια!

    Απάντηση
  7. theonewithallthetastes λέει

    25.09.2015 at 22:28

    Πραγματικά δείχνει άψογο Νανά!
    Φοβερά καλοψημένο και οι πατάτες ονειρεμένες!
    Όντως συνταγή που αξίζει μια θέση στο ρεπερτόριο μας!
    Φιλιά πολλά

    Απάντηση
  8. aris λέει

    25.09.2015 at 20:12

    Μα κάθε φορά παθαίνω πλάκα με τα χρώματα των φωτογραφιών σου 🙂 !!!!!!!!!!!!!!!
    Καλό Σ/Κ !!!!!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.