Ο Νοέμβριος κοντεύει να τελειώσει, όμως, το σκηνικό του καιρού θυμίζει περισσότερο άνοιξη παρά τέλη φθινοπώρου. Δεν μπορείς να αποφασίσεις τι πρέπει να φορέσεις για να βγεις, μακρύ μανίκι ή κοντό, να βάλεις ζακέτα ή θα ζεσταθείς, μήπως να πάρεις μπουφάν ή τζάμπα θα το κουβαλάς; Η φύση μοιάζει να έχει μπερδευτεί κι αυτή με τα καμώματα του καιρού. Οι τριανταφυλλιές είναι ανθισμένες και οι θάμνοι με τα άγρια βατόμουρα έχουν ακόμη μικρούς αλλά ζουμερούς καρπούς, πράγμα αφύσικο για την εποχή. Λένε «όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα», υποθέτω ότι κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνεις όταν σου δίνει βατόμουρα!
Ο καλός μπαμπούλης μου, που δεν πτοείται από τα μυτερά τους αγκάθια και που ξέρει πόσο πολύ μου αρέσουν, μου μάζεψε αρκετά και τα έβαλα πάλι στην κατάψυξη. Συνήθως με τα πρώτα Αυγουστιάτικα βατόμουρα κάνω μαρμελάδα και φυλάω τα υπόλοιπα στην κατάψυξη για τις γλυκές μου δημιουργίες. Η οξύτητα τους ισορροπεί τη γλύκα, κάνοντάς τα θαυμάσια πρώτη ύλη για γλυκά κάθε είδους. Μπαίνουν σε τραγανές τάρτες, αφράτα muffins, ζουμερά κέικ, εύκολα κραμπλ, φρουτένια παγωτά, δροσερά επιδόρπια σε ποτήρι. Μπορούμε, όμως, να φτιάξουμε και νόστιμες σως ή γλυκόξινα, πικάντικα τσάτνει που συνοδεύουν υπέροχα αλλαντικά, τυριά και ψητά κρέατα.
Αν τώρα συνδυάσετε τα ώριμα, χυμώδη βατόμουρα, με τη γλυκόξινη γεύση, τα μικροσκοπικά κι ελαφρώς ενοχλητικά κουκουτσάκια, το ζωντανό μωβ χρώμα και τους χυμούς τους που όταν ψήνονται μεταμορφώνονται σε σιρόπι, με ξηρούς καρπούς και κανέλα, θα φτιάξετε ένα από τα πιο νόστιμα, ζουμερά και φρουτένια κέικ που έχετε δοκιμάσει. Αν αγαπάτε τα κέικ με φρούτα και αναζητάτε ένα εύκολο, διαφορετικό κέικ που θα συντροφεύσει απολαυστικά τον πρωινό ή απογευματινό σας καφέ ή τσάι, φτιάξτε το και θα με θυμηθείτε.
Τα βατόμουρα πρωταγωνιστούν και με την γλυκιά, αλλά και υπόξινη γεύση τους, χαρίζουν φινέτσα στο κέικ, προσθέτοντας δροσιά και φρεσκάδα. Τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και η κανέλα, σε ρόλο κομπάρσου, δίνουν επιπλέον άρωμα και νοστιμιά. Είναι υγρό, ελαφρύ, με «τρυφερή», ντελικάτη υφή, με τη ζύμη να έχει νοτίσει από την επαφή με το φρούτο που προσφέρει απλόχερα τη νοστιμιά του και το χρώμα του στο κέικ. Η σως βατόμουρου το συμπληρώνει τέλεια, τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση, κάνοντας ακόμη πιο έντονη την παρουσία του φρούτου.
Είναι από αυτά τα κέικ που είναι αδύνατον να σταματήσεις στο ένα κομμάτι, που ψάχνεις αφορμή να τσιμπολογήσεις κάθε φορά που μπαίνεις στην κουζίνα, που δεν νιώθεις άσχημα αν φας λίγο παραπάνω, γιατί στο κάτω κάτω τα βατόμουρα ανήκουν στις αποκαλούμενες υπερ-τροφές και σου κάνουν καλό. Μην στεναχωριέστε, δεν χρειάζετε να πάρετε τα βουνά αναζητώντας βατόμουρα, μπορείτε να βρείτε κατεψυγμένα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορείτε, ακόμη, να φυτέψετε βατομουριές σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας ή σε κάποια γωνία του κήπου σας. Είναι ανθεκτικά φυτά, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και θα σας χαρίσουν πολυάριθμους νόστιμους καρπούς το καλοκαίρι.
- 1½ κούπα βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα,
αποψυγμένα & καλά στραγγισμένα (210g) - ½ κούπα αμύγδαλα ή καρύδια, καβουρδισμένα
& χοντροαλεσμένα (45g) - 3 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (37g)
- 1½ κ.γλ. κανέλα
- 2⅓ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (290g)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 230g Βιτάμ Κλασικό, κομμένο σε κύβους,
μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου - 1¼ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (250g)
- 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 1 κούπα κεφίρ ή ξινόγαλο
- 1 κούπα βατόμουρα, φρέσκα ή κατεψυγμένα
& αποψυγμένα (140g) - 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (25g)
& χοντροαλεσμένα, για το γαρνίσισμα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Αλείφουμε με μαργαρίνη μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τα τοιχώματα, τινάζοντας να πέσει το περίσσιο.
- Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεσαίο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα, με το εξάρτημα "φτερό" (ή το μίξερ χειρός), τη μαργαρίνη, με τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια για 2 λεπτά, καθαρίζοντας συχνά τα τοιχώματα του μπολ με μια σπάτουλα. Με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού με το κεφίρ (ή το ξινόγαλο) και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Απλώνουμε το ⅓ της ζύμης μέσα στη φόρμα και σκορπάμε τη μισή ποσότητα της γέμισης στην επιφάνεια, αφήνοντας περίπου 1cm περιθώριο από τα τοιχώματα της φόρμας. Καλύπτουμε με άλλο ⅓ της ζύμης και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τη ζύμη που έχει απομείνει και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
- Σβήνουμε την πάνω αντίσταση του φούρνου και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 30 λεπτά. Στην συνέχεια ψήνουμε για άλλα 25−35 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και τοποθετούμε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω στη σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα.
- Για τη σως βατόμουρου. Αλέθουμε τα βατόμουρα στο μπλέντερ ή στο multi. Σουρώνουμε τον πολτό τους σε ψιλό συρµάτινο σουρωτήρι, για να αποµακρύνουµε τα σπόρια. Αδειάζουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει, μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Περιχύνουμε το κέικ με τη σως και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
• Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα βατόμουρα ή κατεψυγμένα. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα, τα αφήνετε να ξεπαγώσουν σε ένα τρυπητό για να στραγγίζουν τα υγρά τους. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα σμέουρα, που μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Πηγή συνταγής: Betty Crocker
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Cookouvagia λέει
Πρέπει να είναι εξαιρετική η συνταγή σου Νανά…
Από αυτό που βλέπω νομίζω δεν υπάρχουν περιθώρια αμφισβήτησης!
Θα δοκιμάσω να αντικαταστήσω την κοινή ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας.
Ελπίζω να μην υπερκαλύψει τη γεύση των φρούτων.
Θα το μάθω σύντομα.
Πολλά μπράβο για την υπέροχη δουλειά που έχεις κάνει γενικότερα 🙂
TheoDORA's Kitchen Diaries λέει
Απολαυστικότατο! Ο τέλειος τρόπος να ξεκινάς τη μέρα. 🙂
Beauty Follower λέει
Τι ωραι οπου ειναι απο μεσα!
theonewithallthetastes λέει
Πω πω βρε Νανά τι υπέροχες φωτογραφίες! Πόσο ζωντανές και όμορφες!
Το κέικ ειδικά σε τομή δείχνει φανταστικό.
Τι τυχερή που είσαι που μαζεύει βατόμουρα ο καλός μπαμπούλης! Ζηλεύω!
Μπράβο και καλή επιτυχία εύχομαι ολόψυχα!
neanikon λέει
Θα συμφωνήσω με την Αγγελική. Τα λόγια είναι περιττά !! Τι να πει κανείς; Tα βατόμουρα γράφουν τόσο πολύ στις φωτογραφίες, αλλά και στην γεύση.. Είμαι σίγουρος πως δημιουργούν μία αντίθεση που απογειώνει το γλυκό!
Αγγελική λέει
Το ξέρεις το τραγούδι: Τα λόγια είναι περιττά;; Κάτι τέτοιο μπορώ να πω αλλά όχι για να χωρίσω αλλά να ανταμώσω με το κέικ σου!
Να’ναι καλά ο μπαμπάς σου που σου μαζεύει τέτοιες λιχουδιές!
Είμαι μεγάλη φαν των κέικ και η συνταγή σου θα μπει σίγουρα στην λίστα με τα αγαπημένα.
Καλό σαββατοκύριακο, σε φιλώ!!