Μαζί με τη σημερινή απομένουνε μόνο τρεις ημέρες μέχρι τη λήξη του πρώτου διαγωνισμού για food bloggers που διοργανώνει το BHMAgourmet. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει, προλαβαίνετε ακόμα να ψηφίσετε και να στηρίξετε τους 33 bloggers που περιμένουν τη δική σας ψήφο, διεκδικώντας το βραβείο κοινού. Περάστε, λοιπόν, μια βόλτα από εδώ για να γνωρίσετε τους φιναλίστ κάθε κατηγορίας και να ψηφίσετε. Η διαδικασία είναι απλή: κάνετε πρώτα log in στο λογαριασμό σας στο Facebook, επιλέγετε τον ή τους αγαπημένους σας σε κάθε κατηγορία και ψηφίζετε με «Like for Vote», στο κάτω μέρος της σελίδας τους (μπορείτε να ψηφίσετε από μία φορά τον κάθε διαγωνιζόμενο ανά κατηγορία). Όσο για τη δική μου υποψηφιότητα, μπορείτε να με ψηφίσετε επιλέγοντας απευθείας τα link στη δεξιά μπάρα.
Με τη σημερινή ανάρτηση, λοιπόν, κλείνει ο κύκλος των συνταγών που εντάσσονται στα πλαίσια της συμμετοχής μου στο διαγωνισμό. Θέλοντας να κάνω έναν μικρό απολογισμό, έχω να πω ότι η διαδικασία αποδείχτηκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και με ώθησε να προσπαθήσω και να δουλέψω περισσότερο, να αναμετρηθώ με τις δυνάμεις μου και σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Η όλη προσπάθεια μου θύμισε λίγο το γάιδαρο με το καρότο. Ξέρετε το δέλεαρ που κρεμάς μπροστά στο γάιδαρο για να τον κάνεις να τρέχει. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση το μαστίγιο το κρατούσα εγώ και «αυτομαστιγωνόμουν» κάθε φορά που μία συνταγή ή οι φωτογραφίες δεν με ικανοποιούσαν.
Σαν απόρροια των αναρίθμητων συνταγών που δοκίμασα, κέρδισα σαν μπόνους μερικά επιπλέον κιλά και με περιμένει δίαιτα, εννοείται μετά τις γιορτές. Στο σημείο αυτό νομίζω πως οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους ταλαίπωρους οικογενειακούς δοκιμαστές μου, δηλαδή το έτερον μου ήμισυ και τους δυο γιους μας, που τους ζάλισα με τις παραξενιές μου, που τους τάιζα γλυκά πρωί-μεσημέρι-βράδυ, που τους ανέβασα το σάκχαρο στα ύψη, που τους ανάγκαζα να δοκιμάζουν ακόμη κι όταν είχαν μπουχτίσει από το φαγητό, που τους πίεζα να μου πουν την εμπεριστατωμένη γνώμη τους, που έκαναν υπομονή όταν αργούσε το μεσημεριανό γιατί το φως εκείνη την ώρα ήταν ιδανικό για φωτογράφιση και γενικότερα που με ανέχτηκαν χωρίς να διαμαρτύρονται, τουλάχιστον όχι πολύ.
Η μεγαλύτερη αγωνία μου από την αρχή του διαγωνισμού, όμως, υπήρξε η αναμονή της δεύτερης δοκιμασίας για την κατηγορία «Best Design & Site Architecture», η οποία απαιτούσε να ετοιμάσουμε μια συνταγή στο χώρο του ΙΚΕΑ για τους επισκέπτες του καταστήματος. Αυτό σήμαινε για μένα ότι έπρεπε να μαγειρέψω μπροστά σε Κ Ο Ι Ν Ο κι όχι στον οικείο χώρο της κουζίνας μου! Περιττό να πω ότι στην ιδέα και μόνο με έπιανε σύγκρυο και με έλουζε κρύος ιδρώτας. Αν και πάντα ονειρευόμουν να μαγειρέψω σε μια όμορφη, λειτουργική και άνετη κουζίνα σαν αυτές που χάζευα στο ΙΚΕΑ, με μια τεράστια νησίδα, δύο φούρνους κι όλα εκείνα τα αξεσουάρ που κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη, πρέπει να ομολογήσω ότι το φανταζόμουν κάπως διαφορετικά.
Όσο περνούσαν οι μέρες, σκεφτόμουν όλα τα φοβερά και τρομερά που μπορούσαν να συμβούν και δεν με έπιανε ύπνος. Τελικά το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, πήρα τα σύνεργα μου, φόρεσα την ποδιά μου, μάζεψα όσο κουράγιο είχα και πήγα αποφασισμένη να φτιάξω τα αγαπημένα μου muffins μπανάνας στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης. Εκατό muffins αργότερα, τα οποία εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού, αποδείχτηκε ότι οι φόβοι μου ήταν εντελώς αβάσιμοι. Με την πολύτιμη βοήθεια του εξαιρετικού βοηθού μου −ευχαριστώ πολύ πολύ Παναγιώτη!− όλα πήγαν κατ΄ευχήν. Αλλά και ο chef και το προσωπικό του καταστήματος, πάντα χαμογελαστοί και πρόθυμοι, με βοήθησαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Λυπήθηκα μόνο που δεν πρόλαβαν να δοκιμάσουν τα muffins μου.
Η σημερινή ανάρτηση περιλαμβάνει κι ένα μικρό βίντεο με φωτογραφίες από την εκδήλωση καθώς και την εκτέλεση της συνταγής βήμα προς βήμα. Είναι η πρώτη μου απόπειρα να φτιάξω βίντεο και θα χαρώ πολύ αν το δείτε και μου πείτε τη γνώμη σας. Η συνταγή, όπως θα διαπιστώσετε, είναι εξαιρετικά απλή αλλά υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε τα τέλεια muffins μπανάνας. Σούπερ φουσκωτά, με θολωτή κορυφή, υπέροχα αφράτα, γεμάτα λαχταριστές σταγόνες σοκολάτας και μια κρυμμένη υγρή σοκολατένια γέμιση στο εσωτερικό τους. Δε συνηθίζω να περιαυτολογώ αλλά έφτιαξα τόσες φορές τη συγκεκριμένη συνταγή, πειραματιζόμενη ξανά και ξανά με τις αναλογίες των υλικών, ώστε να είμαι απόλυτα σίγουρη ότι δεν θα γίνουν επίπεδα, στεγνά, λαστιχωτά ή υπερβολικά υγρά και κρίνοντας από τα σχόλια όσων τα δοκίμασαν, το αποτέλεσμα με δικαίωσε.
Ο συνδυασμός μπανάνας και σοκολάτας είναι από τους πλέον αγαπημένους μου. Εδώ οι μπανάνες συνδυάζονται με σταγόνες σκούρης σοκολάτας και μια γέμιση κρέμας σοκολάτας (ΙΚΕΑ Chokladkrokant Bredbar, τη βρίσκουμε στο Σουηδικό κατάστημα τροφίμων στην έξοδο του καταστήματος) που περιέχει επιπλέον και καραμελωμένα αμύγδαλα! Για να τα φτιάξουμε χρειαζόμαστε απαραίτητα πολύ ώριμες μπανάνες, αυτές με την γεμάτη φακίδες φλούδα που συχνά πετάμε, γιατί με τη φυσική γλύκα, το έντονο άρωμα και τη ζουμερή σάρκα τους θα εμπλουτίσουν γευστικά τα muffins και θα τους χαρίσουν υπέροχη υφή, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε πολλά λιπαρά. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα έχετε μπανάνες για πέταμα, προτιμήστε να τις ξεφλουδίσετε και να τις βάλετε σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Όταν θα τις χρειαστείτε, μπορείτε να τις αφήσετε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου ή να τις αποψύξετε στα μικροκύματα.
Δείτε το βίντεο με την εκτέλεση της συνταγής βήμα προς βήμα
Για να ψήσω τα muffins χρησιμοποίησα θήκες σιλικόνης (ΙΚΕΑ Sockerkaka, σετ 9 τεμ.). Τις προτιμώ γιατί είναι εξαιρετικά αντικολλητικές, εύχρηστες, ανθεκτικές, καθαρίζονται εύκολα και επιπλέον καταλαμβάνουν πολύ λίγο χώρο, καθώς στοιβάζονται. Σημειωτέον ότι έφτιαξα εκατό muffins, λαδώνοντας τες μόνο την πρώτη φορά και χωρίς να χρειαστεί να τις καθαρίσω ενδιάμεσα! Το τελευταίο μου μυστικό είναι το ψήσιμο αρχικά σε υψηλή θερμοκρασία (220°C) και στη συνέχεια σε χαμηλότερη (175°C) που αναγκάζει τα muffins να φουσκώσουν απότομα, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό «θόλο». Τώρα που σας αποκάλυψα τα μυστικά μου, σας δίνω τη συνταγή σε δύο εκδοχές, με και χωρίς κακάο στη ζύμη. Η επιλογή είναι δική σας!
Τέλος καλό, όλα κάλα, λοιπόν! Κλείνοντας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλους τους διαγωνιζόμενους, να ευχαριστώ την ομάδα του ΒΗΜΑgourmet για την πρωτοβουλία της και την άψογη οργάνωση και υλοποίηση του διαγωνισμού, τους γενναιόδωρους χορηγούς IKEA και Unilever Hellas αλλά και όλους εσάς που με στηρίξατε σε αυτήν μου την προσπάθεια!
• Για να φτιάξουμε muffins μπανάνας χρειαζόμαστε απαραίτητα πολύ ώριμες μπανάνες, με καφέ κηλίδες στη φλούδα και μαλακή σαν βούτυρο σάρκα. Μην δοκιμάσετε να φτιάξετε muffins με αγουρωπές μπανάνες, γιατί θα απογοητευτείτε.
- 85g κρέμα σοκολάτας με καραμελωμένα αμύγδαλα ΙΚΕΑ
Chokladkrokant Bredbar ή πραλίνα φουντουκιού - ⅓ κούπας γάλα, πλήρες (80ml)
- 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
- 1½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (190g)
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 μεγάλη πολύ ώριμη μπανάνα ή 1½ μικρή
- ½ κούπα ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (100g)
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. σπορέλαιο (45ml)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 100g σταγόνες σοκολάτας
- 85g κρέμα σοκολάτας με καραμελωμένα αμύγδαλα ΙΚΕΑ
Chokladkrokant Bredbar ή πραλίνα φουντουκιού - ⅓ κούπας γάλα, πλήρες (80ml)
- 2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
- 1⅓ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (170g)
- 2½ κ.σ.κακάο σκόνη, άγλυκo (18g)
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 μεγάλη πολύ ώριμη μπανάνα ή 1½ μικρή
- ½ κούπα + 2 κ.σ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (125g)
- 1 μεγάλο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κ.σ. σπορέλαιο (45ml)
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 100g σταγόνες σοκολάτας
- Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα πιάτο και βάζουμε 12 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού κρέμα σοκολάτας (ή πραλίνας φουντουκιού) σε απόσταση μεταξύ τους. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσουν καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, και βουτυρώνουμε ελαφρά τις θήκες σιλικόνης ή τις υποδοχές μιας φόρμας για muffins (ή τοποθετούμε στις υποδοχές χάρτινες θήκες).
- Σε μία κούπα ανακατεύουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας (κρατάμε λίγες στην άκρη για να πασπαλίσουμε τα muffins) και ανακατεύουμε. Σε διαφορετικό μπολ κόβουμε τη μπανάνα σε φετούλες και τις λιώνουμε, πατώντας τες με το σύρμα χειρός ή ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το γάλα, που στο μεταξύ έχει «κόψει», και ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μη μείνει αδιάλυτο αλεύρι στον πάτο του μπολ.
- Γεμίζουμε τις θήκες των muffins μέχρι τα ⅔. Βγάζουμε τη γέμιση από την κατάψυξη και τη μοιράζουμε στις θήκες. Καλύπτουμε τη γέμιση με μια κουταλιά ζύμης, γεμίζοντας τις θήκες μέχρι τα ¾. Πασπαλίζουμε τα muffins με τις σταγόνες σοκολάτας που έχουμε κρατήσει. Τοποθετούμε τις θήκες σιλικόνης σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, στους 220°C για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά, πριν τα ξεφορμάρουμε.
- Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα πιάτο και βάζουμε 12 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού κρέμα σοκολάτας (ή πραλίνας φουντουκιού) σε απόσταση μεταξύ τους. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να παγώσουν καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις, και βουτυρώνουμε ελαφρά τις θήκες σιλικόνης ή τις υποδοχές μιας φόρμας για muffins (ή τοποθετούμε στις υποδοχές χάρτινες θήκες).
- Σε μία κούπα ανακατεύουμε το γάλα με το χυμό λεμονιού και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας (κρατάμε λίγες στην άκρη για να πασπαλίσουμε τα muffins) και ανακατεύουμε. Σε διαφορετικό μπολ κόβουμε τη μπανάνα σε φετούλες και τις λιώνουμε, πατώντας τες με το σύρμα χειρός ή ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το γάλα, που στο μεταξύ έχει «κόψει», και ανακατεύουμε έντονα, μέχρι να αφρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι, προσέχοντας να μη μείνει αδιάλυτο αλεύρι στον πάτο του μπολ.
- Γεμίζουμε τις θήκες των muffins μέχρι τα ⅔. Βγάζουμε τη γέμιση από την κατάψυξη και τη μοιράζουμε στις θήκες. Καλύπτουμε τη γέμιση με μια κουταλιά ζύμης, γεμίζοντας τις θήκες μέχρι τα ¾. Πασπαλίζουμε τα muffins με τις σταγόνες σοκολάτας που έχουμε κρατήσει. Τοποθετούμε τις θήκες σιλικόνης σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε, στη μεσαία σχάρα, στους 220°C για 5 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά, πριν τα ξεφορμάρουμε.
• Προσθέτουμε χυμό λεμονιού στο γάλα γιατί αυτό θα αντιδράσει με τη μαγειρική σόδα, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα που θα βοηθήσει τα muffins να φουσκώσουν περισσότερο και να γίνουν πιο αφράτα.
• Από τη στιγμή που θα προσθέσουμε τα στεγνά υλικά στη ζύμη δεν παραχτυπάμε το μείγμα, για να μη γίνουν σφιχτά τα muffins.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Κυριακή λέει
Καλησπερα. Τα muffins βγήκαν πεντανόστιμα!!Είναι από τα καλύτερα που έχω φάει!! Τόσο αφράτα και γευστικά απλά αντιμετώπισα δύο μικρά προβλήματακια. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες,τις ποσότητες αλλα και και τους χρόνους ψησίματος αλλά φούσκωσαν φλατ και όχι θολωτά. Τι μπορεί να φταίει? Επίσης η κρέμα σοκολάτας που έβαλα στο κέντρο έπεσε στον πάτο παρόλο που την είχα βάλει στην κατάψυξη 3 ώρες περίπου. Ευχαριστώ πολύ.
Kouzinista λέει
Κυριακή, από τη στιγμή που ακολούθησες το συγκεκριμένο τρόπο ψησίματος, με τις θερμοκρασίες και τους χρόνους, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κρέμα έπεσε στον πάτο, αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι το μείγμα σου ήταν πιο ρευστό απ’ όσο έπρεπε. Αν ζύγισες όλα τα υλικά σου με ζυγαριά ακριβείας, ίσως αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν η ποσότητα της μπανάνας. Το μείγμα της ζύμης των muffins πρέπει να είναι αρκετά πυκνό, πιο πυκνό από μια κλασική ζύμη κέικ. Χαίρομαι, πάντως, που σου άρεσαν κι ελπίζω η επόμενη προσπάθεια σου να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία!!!
Κυριακή λέει
Αυριο φεύγουμε εκδρομή και τα φτιάχνω τώρα για πρωινό. Σ’ ευχαριστώ πολύ μάλλον όντως έφταιγαν οι μπανάνες γιατί αυτή τη φορά μου βγήκε πιο πυκνό. Σ’ ευχαριστώ πολύ!!!
nansu λέει
Καλημέρα, την έχουμε λατρέψει οικογενειακώς την συνταγή σάς, νόστιμη και επιτυχής.
Ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορώ να τα διατηρήσω τώρα το καλοκαίρι;;
Μπορώ να τα βάλω στο ψυγείο;
Ευχαριστώ!!
Kouzinista λέει
Ο καλύτερος τρόπος για να συντηρήσεις τα muffins είναι να τα τοποθετήσεις στην κατάψυξη (διατηρούνται μέχρι και 3 μήνες). Πρώτα τα τυλίγεις ένα-ένα σε μεμβράνη τροφίμων και κατόπιν τα βάζεις μέσα σε σακουλάκια τροφίμων ή σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, έτσι ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους. Όταν θέλεις να τα καταναλώσεις, τα αφήνεις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να ξεπαγώσουν. Εναλλακτικά, αν διαθέτεις φούρνο μικροκυμάτων, μπορείς να τα ξεπαγώσεις ζεσταίνοντας τα στη μέγιστη ένταση για περίπου 30 δευτερόλεπτα το καθένα. (Αν η μεμβράνη που τα έχεις τυλίξει δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων, φρόντισε προηγουμένως να την αφαιρέσεις.) Μπορείς να τα ξεπαγώσεις και σε φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 170°C, ζεσταίνοντας τα για 8-12 λεπτά, αφού πρώτα αφαιρέσεις τη μεμβράνη και στη συνέχεια τα τυλίξεις σε αλουμινόχαρτο.
Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, είμαι στη διάθεση σου.
Nansu λέει
Γειά σας,μπορώ να αντικαταστήσω το σπορέλαιο με καλαμποκέλαιο ή μαργαρίνη;;
Ευχαριστώ!!
Konstantina λέει
Μας ανοίγεις την όρεξη! άψογες οι φωτογραφίες!
Beauty Follower λέει
Μμμμ αγαπημενες γευσεις σε μαφιν!
Καλό μεσημέρι 🙂
http://beautyfollower.blogspot.gr
theonewithallthetastes λέει
Καλημέρα Νανά!
Το υπέροχα θολωτό σχήμα των μάφινς σου, σε συνδυασμό με τις άφθονες σοκολατένιες σταγόνες και τη λαχταριστή γέμιση, με ενθουσιάζουν!
Ούτως ή άλλως τα μάφινς είναι τεράστια αδυναμία και αυτές οι εκδοχές τους είναι πράγματι ιδανικές για πρωινό!
Φιλιά πολλά
aris λέει
Καλημέρα Νανά! Κάθε φορά που μου έρχεται mail με το νέο σου post λάμπει η οθόνη μου 🙂 !!!