Μαντέψτε ποια επέστρεψε… ; Το ξέρω, χάθηκα αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ».
Πρέπει να ομολογήσω ότι όταν x μέρες πριν (250 για την ακρίβεια) αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα από το blog, δεν είχα ακριβώς αυτό στο μυαλό μου. Οι μέρες, όμως, έγιναν εβδομάδες και οι εβδομάδες μήνες και κάθε φορά που από τύψεις ή από νοσταλγία σκεφτόμουνα ότι «πρέπει» να επιστρέψω, έβρισκα τελικά κάποια δικαιολογία για να μην το κάνω.
Υπήρξαν στιγμές που πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη ότι ίσως το blog μου έκανε τον κύκλο του και είναι καιρός να γυρίσω σελίδα. Όμως, η απόφαση να εγκαταλείψω αμαχητί κάτι στο οποίο έχω αφιερώσει τόση αγάπη, κόπο και χρόνο, ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου. Αποφάσισα, λοιπόν, αντί να καταπιέζομαι, να βάλω μια τελεία και να επιστρέψω όταν πραγματικά μου κάνει κέφι. Στο μεταξύ, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να αξιοποιήσω αυτό το «διάλειμμα» κάνοντας πράγματα που με γεμίζουν και μου δίνουν χαρά. Αν το να μαγειρεύω και να μοιράζομαι συνταγές μαζί σας είναι ένα από αυτά, θα συνεχίσω να το κάνω.
Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα γίνω πιο συνεπής και τακτική στις αναρτήσεις μου αλλά ειλικρινά χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Νιώθω σα να συναντώ μετά από καιρό αγαπημένους φίλους. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τους μήνες της απουσίας μου, διάβαζα με χαρά τα σχόλια σας και προσπαθούσα να απαντώ όσο πιο άμεσα μπορούσα στις απορίες σας. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω όσους από εσάς επικοινωνήσατε μαζί μου για να μάθετε αν είμαι καλά.
Με μεγάλη μου έκπληξη (και ανακούφιση) συνειδητοποίησα ότι το blog μου έχει μια υπόσταση από μόνο του και συνεχίζει να υπάρχει και να μεγαλώνει, ακόμη κι όταν εγώ το παραμελώ. Ειλικρινά σας ευχαριστώ που δε με ξεχάσατε και ήσασταν εδώ τους μήνες της απουσίας μου. Μου δίνατε ένα λόγο να θέλω να επιστρέψω.
Τους μήνες που μεσολάβησαν, αναθεώρησα πολλά πράγματα. Συνειδητοποίησα ότι χρειαζόμουν απεγνωσμένα μια αλλαγή. Ήθελα περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου. Αισθανόμουν ενοχή αλλά και ανακούφιση, παραδέχομαι, που αποδεσμεύτηκα από την καθιερωμένη «υποχρέωση» της εβδομαδιαίας ανάρτησης συνταγών στο blog. Είχα το χρόνο να ανακαλύψω τι μου αρέσει πραγματικά να κάνω κι ελπίζω αυτό μου το πάθος να εξελιχθεί κάποια μέρα στη δουλειά των ονείρων μου.
Επιπλέον, έκανα ένα μεγάλο βήμα. Σταμάτησα να βρίσκω καταφύγιο στο φαγητό και πήρα τη γενναία απόφαση να υιοθετήσω ένα διαφορετικό μοντέλο διατροφής. Είναι στα σχέδια μου να αφιερώσω ένα ξεχωριστό κομμάτι του blog σε συνταγές με εναλλακτικά άλευρα και γλυκαντικά. Βλέποντας και κάνοντας…
Σήμερα, όμως, θα σας γλυκάνω. Ετοίμασα μια συνταγή που αγαπώ και δεν της λείπει τίποτα. Ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτας! Ίσως σκεφτείτε ποιος χρειάζεται μία ακόμη συνταγή για κέικ σοκολάτας; Ίσως αναρωτηθείτε τι διαφορετικό έχει το συγκεκριμένο; Αλλά αν αγαπάτε τη σοκολάτα όσο κι εγώ, είμαι σίγουρη ότι στο τέλος θα μπείτε στον πειρασμό να το δοκιμάσετε. Και σας υπόσχομαι ότι δεν θα το μετανιώσετε.
Προσωπικά, δε βαριέμαι ποτέ να δοκιμάζω καινούργιες συνταγές. Αντιθέτως, βαριέμαι απίστευτα να επαναλαμβάνω τις ίδιες. Ναι, υπάρχουν συνταγές που εμπιστεύομαι και είμαι σίγουρη ότι δεν θα με απογοητεύσουν αλλά η ιδέα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό με ιντριγκάρει και μου εξάπτει την περιέργεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κάποιες φορές να σπαταλάω αδίκως υλικά και κόπο αλλά πιστεύω ότι δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά αν δεν είσαι διατεθειμένος να ρισκάρεις ή φοβάσαι τις αποτυχίες σου. Δεν μπορείς να γίνεις καλός σε οτιδήποτε, χωρίς να κάνεις λάθη. Και δεν μιλάω μόνο για τη μαγειρική.
Αυτό το κέικ είναι όλα όσα περιμένεις από ένα κέικ σοκολάτας. Είναι τόσο καλό που αποφεύγω να το φτιάχνω γιατί οι αντιστάσεις μου εκμηδενίζονται όταν το βλέπω. Το δοκίμασα και το φωτογράφισα αρκετούς μήνες πριν και υποσχέθηκα ότι κάποια στιγμή θα το μοιραστώ μαζί σας γιατί είναι από αυτές τις συνταγές που αξίζει να έχει κανείς στο ρεπερτόριό του.
Είναι πολύ απλό στην παρασκευή του. Δεν χρειάζεται μίξερ, δεν χρειάζεται να προνοήσεις να βγάλεις το βούτυρο ή τα αυγά εγκαίρως από το ψυγείο. Eίναι από τα κέικ που μπορείς να αποφασίσεις να φτιάξεις κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Είναι πλούσιο, υγρό, με μαλακή αλλά πυκνή ψίχα που λιώνει στο στόμα. Είναι έντονα σοκολατένιο, χωρίς να είναι υπερβολικά γλυκό ή βαρύ. Το βούτυρο και ο καφές του δίνουν «βάθος» στη γεύση και το γιαούρτι το διατηρεί απίστευτα ζουμερό. Είναι ένα καθημερινό κέικ που μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό ή τον καφέ μας αλλά με μια γκανάζ σοκολάτας μπορεί να σταθεί άνετα και ως επιδόρπιο.
Χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω! Ελπίζω να τα λέμε πιο συχνά από δω και πέρα!
• Με την ίδια συνταγή μπορείτε να φτιάξετε βάση για τούρτα, μοιράζοντας το μείγμα σε δύο στρόγγυλα ταψάκια, ή cupcakes αλλά θα χρειαστεί να προσαρμόσετε ανάλογα το χρόνο ψησίματος. Αρχίστε να ελέγχετε αν είναι έτοιμο μετά από 20 με 25 λεπτά.
• Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε καφέ στη συγκεκριμένη συνταγή. Ο καφές δεν θα επηρεάσει τη γεύση του κέικ αλλά θα ενισχύσει τη γεύση της σοκολάτας. Ωστόσο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τον καφέ με νερό, χυμό, ή ακόμα και μαύρη μπύρα, αν προτιμάτε.
- λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 κ.γλ κακάο
- 1 κ.γλ. άχνη ζάχαρη
- 1¼ κούπας δυνατό καφέ φίλτρου ή νερό (300ml)
- 1 πλάκα βούτυρο αγελάδος, τεμαχισμένο (250g)
- 6 κ.σ. κακάο, άγλυκο σε σκόνη (42g)
- 2½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (310g)
- 2 κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (400g)
- 1½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 3 αυγά, μεσαίου μεγέθους (53-63g)
- 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 10% ή 2% (200g)
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις πάνω-κάτω και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω.
- Βουτυρώνουμε γενναιόδωρα μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στο κέντρο. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το κακάο με την άχνη ζάχαρη. Πασπαλίζουμε τα τοιχώματα της φόρμας με το μείγμα, ανακινώντας την για να πάει παντού. Τινάζουμε να πέσει όσο περισσεύει.
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τον καφέ (ή το νερό), το βούτυρο και το κακάο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να γίνει το μείγμα χλιαρό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά με ένα σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε το μείγμα βουτύρου-κακάο στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να προκύψει ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί το πρώτο, πριν προσθέσουμε το επόμενο. Ρίχνουμε το γιαούρτι και τη βανίλια και ομογενοποιούμε.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα*. Σβήνουμε την πάνω αντίσταση και ψήνουμε το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 25 λεπτά. Στην συνέχεια, γυρνάμε τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις πάνω-κάτω και ψήνουμε για άλλα 20-25 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης (αυτός είναι ο τρόπος που εγώ προτιμώ να ψήνω τα περισσότερα κέικ, γιατί έχω διαπιστώσει ότι έτσι φουσκώνουν πιο ομοιόμορφα, χωρίς σκασίματα). Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 15 λεπτά. Στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Σοφία λέει
Ο τίτλος είναι πέρα για πέρα αληθινός! Είναι ονειρεμένο! Ανακάλυψα πριν μήνες τη συνταγή και το φτιάχνω συνέχεια! Το καταπληκτικό με αυτό το κέικ είναι ότι δε στεγνώνει και είναι το ίδιο υπέροχο ακόμη και μέρες μετά (αν μείνει ?).
Stella λέει
Το φτιάχνω τρία χρόνια τώρα είναι υπέροχη συνταγή και έχει ξετρελανει πολύ κόσμο μπράβο υπέροχο. Συγχαρητήρια
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ, Στέλλα, που δοκίμασες τη συνταγή μου και για τα κάλα σου λόγια!
Σοφία λέει
Το κέικ σου εκπληκτικό!!!!! Σ ευχαριστώ πολύ πολύ!!!! Νάσαι πάντα καλά και να μη χάνεσαι!
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ, Σοφία, να ‘σαι καλά!
Μαρία λέει
Σε ανακάλυψα σχετικά αργά αλλά δεν έχει καμία σημασία, οι συνταγές είναι εξαιρετικές. Θέλω να κάνω τούρτα γενεθλίων κ αναζητώ το τέλειο κέικ. Έχω δοκιμάσει το υγρό σοκολατένιο κ άρεσε πολύ. Ποίο θα μου πρότεινες όμως για την τούρτα αυτό ή το υγρό σοκολατένιο;
Ευχαριστώ
Kouzinista λέει
Μαρία, σε ευχαριστώ που δοκίμασες τη συνταγή μου και για τα καλά σου λόγια! Το κέικ σοκολάτας με γιαούρτι είναι μεν πιο πλούσιο σε γεύση αλλά τείνει να σφίγγει στο ψυγείο. Από την άλλη, το υγρό σοκολατένιο κέικ είναι πιο εύκολο στην παρασκευή του, το έχεις ήδη δοκιμάσει και παραμένει υγρό και μαλακό, ακόμη και μετά την παραμονή του στο ψυγείο. Ελπίζω να βοήθησα. Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά στον εορτάζοντα! Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, είμαι στη διάθεσή σου.
Τόνια λέει
Απλά υπέροχο !!! Το έχω ήδη φτιάξει 4-5 φορές, σήμερα μάλιστα έβαλα και γλάσο απο πάνω, θεϊκό !!!
Αύριο θα φτιάξω το ψωμί-πίτσα από τις συνταγές σου.
Εγώ που δεν το έχω με την κουζίνα ιδιαίτερα, μόνο κατ’ανάγκη, είμαι σίγουρη ότι με τις υπέροχες συνταγές σου θα αφήσω όλη την οικογένεια κατάπληκτη!!!!
Ευχαριστώ για τις υπέροχες συνταγές σου και νά σαι πάντα καλά!!
Τόνια
Kouzinista λέει
Σ’ ευχαριστώ πολύ που δοκίμασες τη συνταγή μου, Τόνια, και άφησες τις εντυπώσεις σου! Καλή επιτυχία σε ό,τι δοκιμάσεις! Να ‘σαι καλά!
Τογια Μαρια λέει
Το κεικ υπεροχο με χαρακτηρα και πλουσια γευση! Σας ευχομαι απο καρδιας να εχετε υγεια, εμπνευση και παθος με οτι καταπιανεστε!
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ, Μαρία!!!
Κωνσταντίνα λέει
Το κέικ είναι υπέροχο!!! Το έχω φτιάξει αρκετές φορές κι όσοι το έχουν δοκιμάσει ξετρελαθηκαν!!! Πραγματικά έχω ενθουσιαστεί με το blog σου, κι εννοείται όσες συνταγές έχω δοκιμάσει είναι υπέροχες!!! Επειδή βλέπω ότι η τελευταία ανάρτηση συνταγής σου είναι από το 2017 ήθελα να ρωτήσω αν θα έχουμε τη χαρά να δούμε κι άλλες αναρτήσεις σου??
Kouzinista λέει
Αχ, Κωνσταντίνα μου, μακάρι να μπορούσα να σου απαντήσω! Τα λόγια σου με κάνουν πολύ χαρούμενη και μου θυμίζουν το λόγο που ξεκίνησα αυτό το blog. Σε ευχαριστώ πολύ, πολύ!!!
Κωνσταντίνα λέει
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!! Εύχομαι να διαβάσουμε καινούργια συνταγή σου σύντομα!!! Μέχρι τότε θα απολαμβανουμε τις ήδη υπάρχουσες!!!
Τζενη λέει
Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να το δώσω στα παιδιά μου που τρελαίνονται για σοκολάτα!! Είμαι σιγουρη πως ο καφές το απογειώνει αλλά κάνει για τα παδιά? Φοβάμαι πως αν τον αντικαταστήσω με χυμό πορτοκάλι θα χάσει πολύ το κέικ και θα γίνει ενα συνηθισμένο κέικ σοκολάτας!
Kouzinista λέει
Τζένη, για μια πιο φιλική προς τα παιδιά εκδοχή, μπορείς να αντικαταστήσεις τον καφέ με νερό. Αντίθετα, με το χυμό πορτοκάλι δε θα επηρεάσει γευστικά το κέικ και η υφή του θα παραμείνει η ίδια. Δεν ξέρω αν θα γίνει ένα συνηθισμένο κέικ σοκολάτας. Πιστεύω ότι το βασικό μυστικό της νοστιμιάς του είναι το βούτυρο αγελάδος και το γιαούρτι. Ελπίζω να το δοκικάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου!
Georgia λέει
Μπορώ να αντικαταστήσω το γιαούρτι με γάλα;
Kouzinista λέει
Γεωργία, αν αντικαταστήσεις το γιαούρτι με γάλα, αυτό θα επηρεάσει τη σύνθεση του μείγματος αλλά και την υφή του κέικ. Αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι με τις συνταγές ανάλογα με τα υλικά που έχεις διαθέσιμα, κάτι που κάνω πολύ συχνά κι εγώ, μπορείς να το δοκιμάσεις. Πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό. Θα σου πρότεινα, όμως, να προσθέσεις μόνο 1/2 κούπα γάλα (120ml). Καλή επιτυχία!
Μαρία λέει
Απλά υπέροχο! Κρατιέται ζουμερό και αφράτο για μέρες!
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ, Μαρία!
Χρυσα λέει
Το κέικ έγινε ίδιο με τις φωτογραφίες. Παρέμεινε τρυφερό και απίστευτα νόστιμο για πολλές μέρες. Πραγματικά ονειρεμένο. Αν και δεν τρελαίνομαι για κεικ, με αυτό εδώ ξεμυαλιστηκα.
Kouzinista λέει
Να ‘σαι καλά, Χρύσα!
Σοφία λέει
Καλησπέρα σας!
Το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου;
Ευχαριστώ
Kouzinista λέει
Σοφία, δεν παίζει ρόλο γιατί θα λιώσουμε το βούτυρο. Καλή σου επιτυχία!
Θεοδώρα λέει
Το πιο τέλειο κέικ με διαφορά μακάρι να μπορούσα να στείλω μια φωτογραφία από το αποτέλεσμα!!???
Ελενα λέει
Πόση άχνη στο κέικ?δεν γράφετε στα υλικά αλλά έχει στην εκτέλεση
Kouzinista λέει
1 κουταλάκι του γλυκού, αναφέρεται στα υλικά πάνω-πάνω (για το πασπάλισμα της φόρμας).
Νατασα λέει
Έφτιαξα το κέικ σήμερα και είναι το πιο ωραίο κέικ που έχω φτιάξει. Έχω ενθουσιαστεί με τη σελίδα σου! Δεν πρέπει να το αφήσεις αυτό που κανείς..
Kouzinista λέει
Σε ευχαριστώ πολύ!!! Χαίρομαι που σου άρεσε!!!
Μάγδα λέει
Καλώς όρισες!! Χάρηκα πολύ που είδα ανάρτησή σου και εκτιμώ την ειλικρίνειά σου σε όσα είπες. Εύχομαι με ό,τι καταπιάνεσαι τώρα να σου δίνει χαρά και ικανοποίηση και πάντα θα χαίρομαι να διαβάζω νέες σου αναρτήσεις.
Όσο για το κέικ, πάντα χρειαζόμαστε άλλη μια συνταγή για κέικ σοκολάτας, και πάντα θέλω να δοκιμάζω συνεχώς συνταγές, οπότε μπαίνει στη λίστα.
Χρύσα λέει
Όσο κι αν ευχαριστήθηκα να βλέπω αυτό το κέικ (το οποίο θέλω τόσο μα τόσο να δοκιμάσω), η χαρά μου για το γεγονός ότι ξαναδιαβάζω ανάρτησή σου είναι πολύ μεγαλύτερη!
Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν χαζεύω ατελείωτα αυτές τις λαχταριστές σου φωτογραφίες!
Μην ξαναχαθείς για τόσο, μας λείπεις!
dolmadaki λέει
τελειο το κεικ!!! αφρατο σοκολατενιο! μ αρεσει η τσαχπινια του καφε! οι φωτογραφιες εξαιρετικες!
Ερμιόνη λέει
Χαίρομαι πάρα πολύ που τα ξαναλέμε εδώ.
Πραγματικά μου έλειψαν οι συνταγές, οι φωτογραφίες, τα κείμενα…
Χαίρομαι πολύ που είσαι καλά και που επέστρεψες ανανεωμένη, αισιόδοξη και κατασταλαγμένη.
Και τι επιστροφή! Σοκολατένια!
Ελπίζω κι εγώ να τα λέμε και πάλι συχνά 🙂
Σε φιλώ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ λέει
Όπως σου είχα πει το έφτιαξα σήμερα. Έγινε τέλειο, ζουμερό, αφράτο, δεν έχω λόγια. Όποια συνταγή σου έχω φτιάξει είναι φοβερή. Σε ευχαριστώ πολύ που τις μοιράζεσαι μαζί μας. Ελπίζω να μην μας ξεχάσεις πάλι τόσο μεγάλο διάστημα.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ λέει
Καλώς όρισες! Είναι η πρώτη φορά που σου γράφω, σε παρακολουθούσα όμως ανελλιπώς. Χαίρομαι πάρα πολύ που επέστρεψες και κυρίως που είναι όλα καλά για σένα. Το Σάββατο θα φτιάξω το υπέροχο κέικ σου και θα σου πω εντυπώσεις. Να είσαι πάντα καλά!!
Penelope λέει
Καλώς την!
Νανά, θα σου πω, ότι πραγματικά έλειψες σ’ αυτή την «σφαίρα» που ονομάζεται μπλοκόσφαιρα και ειδικά στην ενότητα των ανθρώπων που αγαπούν τις γεύσεις και τους πειραματισμούς προς τέρψη ματιών και όχι μόνον 🙂
Τα διαλείμματα τα έχουμε κάνει νομίζω οι περισσότεροι που γράφουμε…αισθανόμενοι/νες κούραση κατά καιρούς ή όποια άλλα συναισθήματα. Αλλά όταν κάτι το κάναμε με αγάπη και του αφιερώσαμε χρόνο…θέλουμε και πάλι να το «συναντήσουμε» είναι σχεδόν βέβαιο.
Καλώς ήρθες πίσω λοιπόν με σούπερ-ντούπερ σοκολατένια απόλαυση, όπως άλλωστε μας είχες αφήσει…
Χαιρετισμούς πολλούς.
Δέσποινα λέει
Πολύ χαίρομαι που επέστρεψες! Πραγματικά μας είχες λείψει!
Γιώτα λέει
Τι ωραία που έγραψες πάλι. Κι εγώ προς τιμήν σου θα κάνω το κέικ σου αύριο.
Να περνάς καλά! Να ξεκουράζεσαι! Και όποτε αποφασίσεις να γυρίσεις εμείς εδώ είμαστε.
Φιλιά πολλά,
Γιώτα