• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Ψωμί με σκόρδο και παρμεζάνα

22.03.2013

Ψωμί ακορντεόν με σκόρδο και παρμεζάνα / Garlic Parmesan Pull-Apart BreadΕίναι νόστιμο, παιχνιδιάρικο και πρωτότυπο. To σχήμα του το κάνει ακαταμάχητα προκλητικό. Φύλλα ζύμης διαδέχονται το ένα το άλλο δημιουργώντας ένα ακανόνιστο σχήμα. Ανάμεσα στις στρώσεις κρύβονται αλμυρά ή γλυκά υλικά. Για να το φας πρέπει να τραβήξεις τα φύλλα της ζύμης ένα-ένα. Μοιάζει σα να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο, μόνο που οι σελίδες του τρώγονται.

Πρωτοσυνάντησα μια γλυκιά εκδοχή αυτού του ψωμιού, το Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread, στο Joy’s blog. Το δοκίμασα κι ενθουσιάστηκα. Αποφάσισα να προσαρμόσω τη συνταγή και να κάνω μια αλμυρή εκδοχή του. Το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία. Πειραματιστείτε κι εσείς με τη βασική συνταγή, αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει και δημιουργείστε αμέτρητες γευστικές παραλλαγές!

Ψωμί ακορντεόν με σκόρδο και παρμεζάνα / Garlic Parmesan Pull-Apart Bread

Υ.Γ. Η ζύμη για γλυκά ψωμιά είναι λίγο διαφορετική. Αλλάζει η ποσότητα της ζάχαρης από 2 κουταλάκια του γλυκού σε ¼ της κούπας και του αλατιού από 1½ κουταλάκι του γλυκού σε ½. Επιπλέον προσθέτουμε μία βανίλια για να αρωματίσουμε τη ζύμη.

Ψωμί με σκόρδο και παρμεζάνα
 
Save Print
Προετοιμασία
2 ώρες
Ψήσιμο/μαγείρεμα
35 λεπτά
Συνολικός χρόνος
2 ώρες 35 λεπτά
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά / Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 8-10
Υλικά
  • 2¾ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (345g)*
  • 2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1½ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. μαγιά στιγμής
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • ⅓ κούπας πλήρες γάλα
  • ¼ κούπας νερό
  • 2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
  • 3 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 50g μαύρες ανάλατες ελιές, ψιλοκομμένες
  • 50g τριμμένη παρμεζάνα
  • 50g λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει εντελώς το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 45–50°C.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά στο μπολ του μίξερ και ανακατεύουμε με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και με το χέρι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά και ανακατεύουμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Τοποθετούμε το γάντζο στο μίξερ και ζυμώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί το πρώτο, πριν προσθέσουμε το επόμενο.
  5. Συνεχίζουμε το ζύμωμα στη χαμηλή ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά. Αν η ζύμη είναι πολύ υγρή και κολλάει, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι κάθε φορά μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα το μπολ (θα συνεχίσει να κολλάει στον πάτο). Θέλουμε η ζύμη να παραμείνει ελαφρώς υγρή, αφράτη αλλά να μην κολλάει πολύ.
  6. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ζυμώνουμε για λίγο και διαμορφώνουμε τη ζύμη σε μπάλα. Κατόπιν την τοποθετούμε σ' ένα λαδωμένο μπολ, το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
  7. Εν τω μεταξύ, λιώνουμε σ' ένα κατσαρολάκι το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο.
  8. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 30x50cm (η ζύμη θα είναι αρκετά λεπτή).
  9. Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με την παρμεζάνα, τη ρίγανη, τις λιαστές ντομάτες, τον μαϊντανό, τις ελιές και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Κόβουμε με ροδέλα πίτσας τη μεγάλη πλευρά της ζύμης σε 6 ίσες λωρίδες. Στοιβάζουμε τις λωρίδες τη μία πάνω στην άλλη και κόβουμε ξανά σε 6 ίσα μέρη.
  11. Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα με διαστάσεις περίπου 13x23cm και τοποθετούμε σε σειρά τις 6 στοίβες της ζύμης. Όσο πιο "ατημέλητα" τοποθετημένα είναι τα φύλλα της ζύμης, τόσο πιο ενδιαφέρον θα είναι το τελικό σχήμα του ψωμιού μας. Γι' αυτό χαλαρώστε…
  12. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C. Καλύπτουμε τη φόρμα με μια πετσέτα και αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά, δεν είναι απαραίτητο να διπλασιαστεί.
  13. Ψήνουμε το ψωμί για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  14. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα για περίπου 15 λεπτά. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε προσεκτικά το ψωμί από τα τοιχώματα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στη σχάρα. Αναποδογυρίζουμε ξανά και σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Συμπληρώνουμε αλεύρι όσο πάρει, μέχρι να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
3.5.3208

Προσαρμογή συνταγής: Joy the baker

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

Αφήστε το σχόλιό σας. / Filed In: Ζύμες με μαγιά, Ορεκτικά & Σνακ
Tagged: Ελιές, Λιαστές Ντομάτες, Παρμεζάνα

Δοκιμάστε επίσης:

Ψωμί με γεύση πίτσας χωρίς ζύμωμα / No knead pizza bread
Ψωμί∼πίτσα στη φόρμα… χωρίς ζύμωμα!

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού / Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella
Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο / Garlic knots
Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka
Απίθανο γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.