Θα ξεκινήσω ζητώντας προκαταβολικά συγγνώμη. Πρώτον, γιατί έχουν μεσολαβήσει 2 ολόκληροι μήνες από την τελευταία φορά που ανέβασα συνταγή με σοκολάτα, πράγμα εντελώς αδικαιολόγητο και ανεπίτρεπτο που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης. Και δεύτερον, γιατί διάλεξα τη συγκεκριμένη στιγμή για να επανορθώσω φτιάχνοντας το απόλυτο σοκολατένιο κέικ, του τύπου πιο σοκολατένιο πεθαίνεις. Ξέρω, ξέρω θα με βομβαρδίσετε με τα κλασικά κλισέ της εποχής “είναι καλοκαίρι… πώς θα βγω στην παραλία… είμαι σε δίαιτα… ορκίστηκα να μην φάω γλυκό μέχρι…” και με το δίκιο σας. Δεν το κάνω επίτηδες, το ορκίζομαι. Προσπάθησα με νύχια και με δόντια να δείξω αυτοσυγκράτηση και να μην παρασυρθώ αλλά ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου.
Από τη μία η γοητεία της μαύρης σοκολατένιας θεάς, απ’ την άλλη η έμφυτη περιέργεια – το λες και λαιμαργία – της blogger που αψηφά τη λογική και τις θερμίδες, ήρθε και «η κακιά μέρα από το πρωί φαίνεται» που ήταν η σταγόνα που ξεχείλησε το ποτήρι. Και θα μπορούσα να σκεφτώ ένα εκατομμύριο ακόμη δικαιολογίες για να σας πω ή απλά να παραδεχτώ το προφανές: η κατάσταση απαιτούσε απεγνωσμένα σοκολάτα. Και πριν καλά καλά το καταλάβω το κέικ ήταν ήδη στο φούρνο και ήταν πολύ αργά πια για να κάνω πίσω.
Το τρυπάτο σοκολατένιο κέικ, poke cake το αποκαλούν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, είναι όρος δικής μου επινόησης και προφανώς δεν υφίσταται σε κανένα λεξικό ή βιβλίο ζαχαροπλαστικής. Γιατί τρυπάτο; Μα γιατί έχει τρύπες, φυσικά! Πέρα τούτου δεν είναι παρά ένα νορμάλ κέικ, λευκό ή σοκολατένιο, το οποίο τρυπάμε στην επιφάνεια με τη λαβή μίας ξύλινης κουτάλας(!) και στη συνέχεια το περιχύνουμε με κάποιο υγρό, συνηθέστερα ζαχαρούχο γάλα ή κρέμα ζαχαροπλαστικής ή ακόμη και ζελέ. Το κακό τριτώνει με την επικάλυψη που μπορεί να είναι σαντιγί ή κάποιο γλάσο και ακολουθούν διάφορα καλούδια για διακόσμηση. Εννοείται πως υπάρχουν αμέτρητες εκδοχές του poke cake αλλά η κεντρική ιδέα είναι πάντα η ίδια.
Στη συνταγή που ακολουθεί έχουμε να κάνουμε με ένα κέικ σοκολάτας που περιχύνεται με ένα υπερνόστιμο μείγμα ζαχαρούχου-σοκολάτας, το οποίο του δίνει συνεκτική αλλά συνάμα ζουμερή υφή και ξεχύνεται καθώς βυθίζεις το κουτάλι σου στο εσωτερικό του. Η επικάλυψη, μια αέρινη σαντιγί ντυμένη κι αυτή στο χρώμα της σοκολάτας, μεταμορφώνει το τρυπάτο κέικ σε πάστα/τούρτα/επιδόρπιο, πείτε το όπως θέλετε. Το κέικ τρώγεται δροσερό από το ψυγείο, απευθύνεται αυστηρά σε μανιώδεις λάτρεις της σοκολάτας και θα ήταν ψέμα αν ισχυριζόμουν ότι είναι ισορροπημένα γλυκό, ελαφρύ κι άλλα παρόμοια. (Αρκεί να μετρήσετε πόσες φορές είπα τη λέξη σοκολάτα μέχρι τώρα.)
Η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό κομμάτι είναι αρκετό πλούσιο και ικανό να καταλαγιάσει τη λαχτάρα σου για σοκολάτα και να ζωγραφίσει ένα χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη σου για ώρα. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει και αποφασίζει μόνος του. Η φύση, βλέπετε, έχει προνοήσει και για να μην κάνουμε υπερβολές, σκέφτηκε τις θερμίδες. Σας προειδοποιώ, μην πέσετε στην παγίδα να τις μετρήσετε. Ενίοτε χρειάζεται να κακομαθαίνεις τον εαυτό σου και να του επιτρέπεις μικρές ή μεγάλες απολαύσεις. Δεν συμφωνείτε;
• Για να πετύχει η σαντιγί πρέπει η κρέμα γάλακτος να είναι πλήρης σε λιπαρά κι όχι light και καλά παγωμένη στο ψυγείο. Καλό, επίσης, είναι το μπολ που θα την χτυπήσουμε να είναι κρύο. Προσέχουμε να μην την χτυπήσουμε υπερβολικά και «κόψει». Αν συμβεί αυτό, σταματάμε αμέσως το χτύπημα και προσθέτουμε 1−2 κουταλιές παγωμένη κρέμα γάλακτος (αχτύπητη) και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει ξανά.
- 1 κούπα νερό, βραστό (240ml)
- ¾ κούπας κακάο άγλυκο σε σκόνη (65g)
- 2¾ κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική (350g)
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
- 1½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 3 αυγά, μέτρια
- 1 κούπα γάλα (240ml)
- ½ κούπας σπορέλαιο (120ml)
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 150g σοκολάτα κουβερτούρα, τεμαχισμένη
- 40Οml κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά, κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο
- ⅓ κούπας κακάο άγλυκο σε σκόνη (28g)
- ½ κούπα ζάχαρη άχνη (65g)
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- σιρόπι & σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και τοποθετούμε τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 22x32cm περίπου ή λίγο μικρότερο.
- Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κακάο στο βραστό νερό και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το σπορέλαιο και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός ή με το σύρμα για 2 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το διαλυμένο στο νερό κακάο και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
- Ψήνουμε το κέικ για 35 με 40 λεπτά ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, αυτή να βγαίνει καθαρή. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο και την τεμαχισμένη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων στη μέγιστη ισχύ για 1 λεπτό περίπου. Το βγάζουμε από το φούρνο και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται ζεσταίνουμε για 15 δευτερόλεπτα ακόμη ή μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Εναλλακτικά, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο μαζί με την τεμαχισμένη σοκολάτα, σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να προκύψει ένα λείο μείγμα.
- Όταν το κέικ γίνει χλιαρό, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος της λαβής μιας ξύλινης κουτάλας σχηματίζουμε τρύπες (24 ή και περισσότερες) σε όλη την επιφάνεια του κέικ και φτάνοντας μέχρι τον πάτο του ταψιού. Περιχύνουμε το μείγμα ζαχαρούχου-σοκολάτας ομοιόμορφα πάνω στο κέικ, φροντίζοντας να γεμίσουμε τις τρύπες. Αφήνουμε να κρυώσει 1 ώρα περίπου σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να κρυώσει καλά, 3-4 ώρες περίπου.
- Όσο κρυώνει το κέικ ετοιμάζουμε τη σαντιγί σοκολάτας. Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αρχίσει να πήζει και να γίνει σαν γιαούρτι. Πασπαλίζουμε με την άχνη και το κακάο, ρίχνουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να πήξει, να αφρατέψει και να σχηματιστούν κορυφές που να στέκονται.
- Απλώνουμε τη σαντιγί ομοιόμορφα πάνω στο κρύο κέικ, γαρνίρουμε, αν θέλουμε, με σιρόπι και σταγόνες σοκολάτες και το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Προσαρμογή συνταγής: Life Love and Sugar
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Ειρήνη λέει
Καλησπέρα το ταψί στο οποίο θα βάλω το μείγμα θα το βουτυρωσω θα ρίξω αλεύρι η θα το ρίξω σε χαρτί ψησίματος
Kouzinista λέει
Ειρήνη, αρκεί να βουτυρώσεις καλά το ταψί. Αν φοβάσαι ότι θα σου κολλήσει, μπορείς επιπλέον να το αλευρώσεις.
Μαρία λέει
Καλησπέρα σας! Φοβερό το κεικ! Υπέροχη συνταγη και για παντεσπάνι νομίζω! Μια ερώτηση μόνο θα ήθελα να κάνω. Το μείγμα ζαχαρούχου κουβερτούρας μου έγινε πηχτό σε σημείο να μη διεισδύει στις τρύπες! Έλιωσα την κουβερτούρα σε μπεν Μαρι Κ στη συνέχεια έριξα το ζαχαρούχο! Τι μπορεί να πήγε στραβά; παρόλα αυτά πολύ νόστιμο αν και ελαφρώς αποτυχημένο στη σύνθεση!
Kouzinista λέει
Mαρία, ήταν προτιμότερο να λιώσεις τη σοκολάτα μαζί με το ζαχαρούχο. Η προσθήκη του ζαχαρούχου στη ζεστή σοκολάτα, λόγω της διαφορετικής θερμοκρασίας, την ανάγκασε να πήξει. Θα μπορούσες να ζεστάνεις το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ξαναγίνει ρευστό. Χαίρομαι τουλάχιστον που η γεύση του σε αποζημίωσε!
ΛΩΡΑ λέει
Η κρέμα γάλακτος θα είναι κρύα από την κατάψυξη ή από το ψυγείο?
Ελισάβετ λέει
Σε κάποια φωτογραφία φαίνεται στον πάτο του κέικ να είναι πιο σκούρο σαν να έχει βάση. Τι ακριβώς είναι αυτό? Γτ θέλω να το φτιάξω ΤΩΡΑ
Kouzinista λέει
Είναι ο πάτος του κέικ που έχει ποτίσει από το μείγμα ζαχαρούχου-σοκολάτας. Για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση είμαι στη διάθεσή σου! Καλή επιτυχία!
Ολγα λέει
Καλησπέρα δεν έχω ταψάκι θα μπορούσα να το κάνω σε πυρεξ ;
Kouzinista λέει
Φυσικά, αρκεί να έχει περίπου τις ίδιες διαστάσεις.
Αλεξια λέει
Το γλυκο ειναι φανταστικο,Εγω το εψησα σε ταψι Νο25-30
Απλα η κρεμα γαλακτος μου βγηκε πολυ σφιχτη αφου προσθεσα το κακαο με την αχνη γιατι συνέβη.?
Kouzinista λέει
Αλεξία, υποθέτω ότι χτύπησες την κρέμα γάλακτος περισσότερο απ’ ότι χρειαζόταν. Πρέπει να προσθέσεις την άχνη και το κακάο μόλις αποκτήσει υφή σαν ένα ελαφρύ γιαουρτιού για να έχει το περιθώριο να σφίξει.
Χρύσα λέει
Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!!
Χρύσα λέει
Καλημέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω στον πάτο του ταψιού λαδόκολλα ετσι ωστε μετα να το μεταφέρω σε δίσκο γιατι θέλω να το κάνω τούρτα. Αν το κάνω αυτο θα πρέπει να γεμίσω μετά το κεικ σωστα??? Ευχαριστώ!!
Kouzinista λέει
Ναι, είναι προτιμότερο να βάλεις λαδόκολλα που θα σε διευκολύνει στο ξεφορμάρισμα και να περιχύσεις το κέικ με το μείγμα ζαχαρούχου-σοκολάτας μετά που θα το μεταφέρεις στην πιατέλα που θα το σερβίρεις.
Σου εύχομαι καλή επιτυχία κι ελπίζω να το απολαύσετε!
Σταυρούλα Βασιλάτου λέει
Ευχαριστώ πάρα πολύ!Θα κάνω πειραματισμούς και κάπου θα το βρω!
Σταυρούλα Βασιλάτου λέει
Καλησπέρα και πάλι!Το έφτιαξα..ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ!Θέλω να το ξαναφτιάξω για έναν φίλο που γιορτάζει αύριο.Το μόνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής.Μου φούσκωσε πολύ στο κέντρο..με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ όμορφο.Τί θα μπορούσα να κάνω για το αποφύγω;
Kouzinista λέει
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε! Αυτό που έχω να σου προτείνω είναι ο τρόπος που εγώ ψήνω τα περισσότερα κέικ. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και τοποθετώ τη σχάρα στη δεύτερη θέση από κάτω. Όταν βάζω το κέικ στο φούρνο, σβήνω την πάνω αντίσταση και ψήνω το κέικ μόνο με την κάτω αντίσταση για 25 λεπτά περίπου. Στην συνέχεια, ψήνω για άλλα 15 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις πάνω−κάτω ή μέχρι βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ αυτή να βγαίνει καθαρή, χωρίς υπολείμματα ζύμης. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει ο φούρνος σου να έχει τη δυνατότητα ψησίματος μόνο με την κάτω αντίσταση. Διαφορετικά, μπορείς να δοκιμάσεις να το ψήσεις στις αντιστάσεις πάνω-κάτω αλλά στην τελευταία σχάρα ή να το ψήσεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία (170°C). Χρειάζεται να κάνεις μερικές δοκιμές γιατί κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Αν πάλι σου φουσκώσει ανομοιόμορφα, μπορείς όταν κρυώσει το κέικ να αφαιρέσεις το κεντρικό λοφάκι με ένα μαχαίρι, να αλέσεις αυτό το κομμάτι στο μούλτι να γίνει ψίχουλα και να διακοσμήσεις την επιφάνεια του κέικ. Καλή επιτυχία!
Σταυρούλα Βασιλάτου λέει
Καλησπέρα και πάλι!Δηλαδή τις τρύπες τις κάνουμε μεγάλες ε;Είπα να ρωτήσω πριν το φτιάξω γιατί το φοβήθηκα λίγο!Ευχαριστώ!!
Kouzinista λέει
Μην φοβάσαι καθόλου. Οι τρύπες είναι καλό να είναι μεγαλούτσικες (διάμετρο 5-6 χιλιοστά), ώστε να γεμίσουν με το μείγμα ζαχαρούχου-σοκολάτας. Μεγαλύτερες τρύπες σημαίνει απλά περισσότερο σιρόπι στο εσωτερικό του κέικ.
Penelope λέει
Χριστός και Παναγία!!!!
Και γράφω μ’ ένα χέρι… (λόγω ανωτέρας βίας) έχω πάθει σοκ, Νανά.
Εξαιρετική εμφάνιση και άκρως ωραία ιδέα για τούρτα σοκολατένια.
Εύγε σου.
Αφροδίτη λέει
Καλησπέρα!!!!! Η συνταγή απλά ονειρική ??!!!! Θα ήθελα όμως κάποιες διευκρινίσεις γτ δεν φημίζονται για τα γλυκά μου (δυστυχώς ???) . Το κέικ στο κέντρο εάν φουσκώσει, οταν ψηθεί, θα πρέπει να το κόψουμε ώστε να είναι επίπεδο; Γτ εγώ όταν κάνω κέικ σε ταψί κ όχι σε φόρμα του κέικ μου φουσκώνει πιο πολύ στην μέση ??? Κ σε οτι αφορά τις τρύπες που κάνουμε στο κέικ στο βήμα 6 στην συνταγη γίνεται με την λαβή της κουτάλας από την μερια δλδ που κρατάμε την κουτάλα!!! Σωστά ;;; Περιμένω την απάντηση σας !!!!! Ευχαριστώ!!!
Kouzinista λέει
Καλησπέρα και καλώς ήρθες!
Η συγκεκριμένη ζύμη είναι πολύ υγρή και το κέικ φουσκώνει ομοιόμορφα. Αν τυχόν το κέικ σου φουσκώσει ανομοιόμορφα δεν είναι απαραίτητο να το κόψεις, μπορείς να καλύψεις την ατέλεια με τη σαντιγί. Για να κάνεις τις τρύπες θα χρησιμοποιήσεις το πίσω μέρος της λαβής της κουτάλας. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς, είμαι στη διάθεση σου. Καλή επιτυχία!
αρης λέει
Υπέροχες φωτογραφίες Νανά! Άψογο food photography!! Και πιο λαχταριστό δεν γίνεται!!!!! 🙂
Ερμιόνη λέει
Ώστε αυτό είναι λοιπόν το poke cake. Ως όρο τον έχω συναντήσει αρκετές φορές σε ξενόγλωσσα blogs, αλλά δεν είχα ενδιαφερθεί να μάθω τι είναι.
Μπράβο λοιπόν Νανά γιατί ναι μεν μας δημιουργείς τρελές λιγούρες, αλλά τουλάχιστον μας λύνεις τις απορίες!
Η προτελευταία φώτο, που δείχνει το μίγμα ζαχαρούχο-σοκολάτας απλά με ισοπέδωσε 🙂
Ότι πρέπει για τους φανατικούς σοκολατομανείς σαν και εμάς!
Σε φιλώ
dolmadaki λέει
ερωτευτηκα!!!!!!!!!! υπεροχο !! ονειρικο!! και ακρως σοκολατενιο!! πανευκολο κεικ κ τσαχπινικο το ζαχαρουχο σα σιροπι !! την αποθηκευσα να τη δοκιαμσω !! εμας τους λιχουδες δε μας ενδοιαφερουν οι θερμιδες 😛
Δέσποινα λέει
Τέλειο! Μπήκε στη λίστα μου!