Το ταχίνι μπορεί να μας φέρνει στο μυαλό περιόδους νηστείας αλλά χάριν της υψηλής διατροφικής του αξίας, αξίζει να το δούμε με άλλο μάτι. Περιέχει φυτικές πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και συγκριτικά με άλλα γλυκά, ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση και ενισχύει τον οργανισμό. Αυτά όσον αφορά τη θεωρία…
Ας έρθουμε στην πράξη. Αυτά τα στριφογυριστά ψωμάκια, μοσχομυρίζουν κανέλα και σουσάμι και κρύβουν μέσα στις σπείρες τους μια λαχταριστή γέμιση από ταχίνι και καστανή ζάχαρη. Ίσως την επόμενη φορά δοκιμάσω να προσθέσω και ξηρούς καρπούς ή κομματάκια αποξηραμένων φρούτων. Είναι υγιεινά και θρεπτικά, κατάλληλα για νηστεία, ιδανικά για πρωινό ή σνακ, χαρίζουν ενέργεια και δύναμη. Ακόμη κι αν αντιπαθείτε το ταχίνι, σας απωθεί το χρώμα του ή η υφή του, τολμήστε να τα δοκιμάσετε.
- 220ml χλιαρό νερό (λίγο λίγοτερο από 1 κούπα)
- 25g νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή
- 2¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280g)
- 1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης (125g)
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 200g ταχίνι (1 κ.σ. για κάθε στριφτάρι)
- 100g καστανή ζάχαρη (2 κ.γλ. για κάθε στριφτάρι)
- κανέλα
- καστανή ζάχαρη, κανέλα & σουσάμι (για το πασπάλισμα)
- Tαχίνι (προαιρετικά)
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι, μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός. Καλύπτουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος, μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνεια φουσκάλες.
- Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, με το αλάτι και την κανέλα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι και το μείγμα της μαγιάς.
- Ζυμώνουμε, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική κι εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον αλεύρι. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και πλάθουμε ένα-ένα τα κομμάτια της ζύμης σε μπαστουνάκια. Στη συνέχεια, τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρόστενες λωρίδες με πλάτος 4cm.
- Στο κέντρο κάθε λωρίδας απλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας ταχίνι, δύο κουταλάκια του γλυκού καστανή ζάχαρη και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
- Τυλίγουμε τη λωρίδα σε ρολό, ώστε να σχηματιστεί ένα μακρύ κορδόνι, και το στριφογυρίζουμε χαλαρά σε σχήμα σπιράλ (σαλιγκάρι) και το πατάμε ελαφρώς με την παλάμη μας για να πλατύνει.
- Πασπαλίζουμε τα σαλιγκάρια με καστανή ζάχαρη, κανέλα και σουσάμι και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για 25 με 30 λεπτά, έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν.
- Αν θέλουμε, μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα περιχύνουμε με ταχίνι.
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
anastasia th λέει
τελεια!! αν και δν ειμαι φαν του ταχινιου θα τα δοκιμασω απο περιεργεια!