• Home
  • Blog
  • Συνταγές
  • About
  • Επικοινωνία
    • Συνεργασίες

Kouzinista

Made with love by Nana

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο

28.04.2013

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο / Garlic knotsΑπό τη στιγμή που άρχισα να ζυμώνω το δικό μου ψωμί, συνειδητοποίησα ότι το ζυμάρι είναι ένα μαγικό, ζωντανό υλικό. Όσο το ζυμώνεις αλλάζει μορφή, δομή, αποκτά συνοχή, ωριμάζει. Η μαγιά ή το προζύμι, η ζάχαρη, το μέλι, το αλάτι, το αλεύρι, κάθε συστατικό που προσθέτουμε στη ζύμη, τη μεταμορφώνει. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι το «χειρότερο» ψωμί που έχω φτιάξει με τα χεράκια μου, είναι νοστιμότερο απ΄όσα έτοιμα έχω δοκιμάσει. Είναι κι αυτή η υπέροχη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού που σου γαργαλάει τη μύτη, που σε δικαιώνει για τον κόπο που έχεις καταβάλλει και σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Άλλωστε το επιβεβαιώνουν και ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Brittany στη Γαλλία, ότι το άρωμα του φρέσκου ψωμιού επηρεάζει θετικά την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων!

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο / Garlic knots

Για να φτιάξουμε αυτούς τους μικρούς, αφράτους, ψωμένιους κόμπους δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία ούτε πολύωρο ζύμωμα. Για να επιτύχουμε μια μαλακή κι ανάλαφρη υφή, χρειάζεται να ζυμώσουμε απαλά για 5 με 7 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια χρειάζεται να περιμένουμε υπομονετικά να φουσκώσει η ζύμη, κατόπιν να πλάσουμε τους κόμπους κάπως σα να δένουμε τα κορδόνια μας, να τους φουρνίσουμε και να τους περιχύσουμε ζεστούς με ελαιόλαδο αρωματισμένο με σκόρδο, φρέσκο μαϊντανό, θυμάρι και ρίγανη. Απλά ακαταμάχητοι! Γίνονται εύκολα, γρήγορα και συνοδεύουν υπέροχα μακαρονάδες, τρώγονται ως ορεκτικό ή σνακ, και είναι τόσο νόστιμοι που είναι δύσκολο να φας μόνο έναν.

Υ.Γ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως βάση την αγαπημένη σας ζύμη για πίτσα ή ψωμί και οποιοδήποτε αλεύρι προτιμάτε.

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο / Garlic knots

Μυρωδάτα ψωμάκια με σκόρδο
 
Save Print
Προετοιμασία
1 ώρα 50 λεπτά
Ψήσιμο/μαγείρεμα
25 λεπτά
Συνολικός χρόνος
2 ώρες 15 λεπτά
 
Κατηγορία: Ζύμες με μαγιά / Ορεκτικά & Σνακ
Ποσότητα/μερίδες: 20-25 (ανάλογα το μέγεθος)
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
  • 1 κούπα αλεύρι κίτρινο χωριάτικο (125g)
  • 1 κούπα αλεύρι ολικής (130g)
  • 1¼ κούπας χλιαρό νερό (300ml)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9g)
ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.γλ. ρίγανη
  • 2 κ.γλ. θυμάρι
  • 2 κ.γλ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Προτιμάμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο, χωρίς χλώριο νερό. Προσέχουμε η θερμοκρασία του νερού να μην υπερβαίνει τους 45°C γιατί θα καταστραφούν οι ζυμομύκητες και δεν θα φουσκώσει η ζύμη.
  2. Σε μια λεκάνη για ζύμωμα, κοσκινίζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε το αλάτι. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε αρχικά μ' ένα πιρούνι και στη συνέχεια, μόλις ενωθούν τα υλικά, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
  3. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, λεία κι ελαστική ζύμη. Δεν το παρακάνουμε, 5 με 7 λεπτά ζύμωμα είναι αρκετά για τη συγκεκριμένη ζύμη. Αν δείτε ότι η ζύμη σας είναι υγρή και κολλάει (διαφορετικά αλεύρια έχουν διαφορετική συμπεριφορά), προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι. Αν πάλι γίνει πολύ σφιχτή, ραντίστε την με λίγο νερό και ξαναζυμώστε. Όσο πιο μαλακή είναι η ζύμη, τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα ψωμάκια.
  4. Λαδώνουμε λίγο τη λεκάνη μας, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες βάρους (με μέγεθος περίπου όσο χωράει στη χούφτα μας) και τις σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μη στεγνώσουν.
  6. Αλευρώνουμε κάθε μπαλίτσα και την πλάθουμε σε κορδόνι μήκους 30cm. Σχηματίζουμε τους κόμπους φέρνοντας χιαστί το ένα άκρο πάνω από το άλλο έτσι ώστε να σχηματιστεί μια θηλιά και κατόπιν περνάμε το ίδιο άκρο κάτω και μέσα από τη θηλιά. Τέλος γυρνάμε και στερεώνουμε τα δύο άκρα στο κάτω μέρος του κόμπου. Στην αρχή φαίνεται λίγο πολύπλοκο αλλά δεν είναι. Είναι προτιμότερο να πλάσουμε τους κόμπους χαλαρά, για να διατηρήσουν το σχήμα τους και μετά που θα φουσκώσουν.
  7. Τοποθετούμε του κόμπους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τους σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τους αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν, περίπου 30 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Ψήνουμε τους κόμπους για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  9. Στο μεταξύ σ΄ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και τα αρωματικά. Μόλις βγάλουμε τους κόμπους από το φούρνο, τους αλείφουμε με ένα πινέλο με το αρωματικό ελαιόλαδο και τους πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι.
3.5.3208

Βασισμένη στη συνταγή: good food blog

 

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.

 
   

Αφήστε το σχόλιό σας. / Filed In: Ζύμες με μαγιά, Ορεκτικά & Σνακ
Tagged: Σκόρδο

Δοκιμάστε επίσης:

Ψωμί με γεύση πίτσας χωρίς ζύμωμα / No knead pizza bread
Ψωμί∼πίτσα στη φόρμα… χωρίς ζύμωμα!

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού / Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella
Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Ψωμί ακορντεόν με σκόρδο και παρμεζάνα / Garlic Parmesan Pull-Apart Bread
Ψωμί με σκόρδο και παρμεζάνα

Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα / Chocolate babka
Απίθανο γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Όλες οι νέες αναρτήσεις στο email σας;

ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΕΣΚΕΣ

  • Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    Εύκολη τούρτα μωσαϊκό με πραλίνα φουντουκιού

    22.07.2016
  • Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    Παγωτό κανταΐφι (χωρίς παγωτομηχανή)

    08.07.2016
  • Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    Γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερίκοκα

    30.06.2016
  • Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    Τρυπάτο σοκολατένιο κέικ ψυγείου

    24.06.2016
  • Blog
  • Συνταγές
  • Επικοινωνία

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Θέλετε να λαμβάνετε όλες τις νέες αναρτήσεις στο email σας;

Show me your love!

Facebook Pagelike Widget

Theme by 17th Avenue · Powered by WordPress & Genesis · ©2016 kouzinista.gr · Design by kouzinista.