Ένα νόστιμο και διαφορετικό ψωμί για το πρωινό. Με σοκολάτα για όσους δεν πείθονται να φάνε ταχίνι, και ταχίνι για όσους χρειάζονται κάτι θρεπτικό για να δικαιολογήσουν την αγάπη τους για σοκολάτα. Σοκολάτα και ταχίνι συνεργάζονται για να προσφέρουν «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» και το αντίστροφο. Λιγότερες ενοχές, λοιπόν, μεγαλύτερη απόλαυση…
Για να μην αγχωνόμαστε, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ, να την αφήσουμε να φουσκώσει και κατόπιν να τη φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι το πρωί. Το πρωί πλάθουμε και ψήνουμε το ψωμί μας κι έτσι το απολαμβάνουμε φρέσκο και μυρωδάτο!
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (250g)
- ⅔ κούπας αλεύρι κίτρινο χωριάτικο (85g)
- ⅔ κούπας αλεύρι ολικής άλεσης (85g)
- 1 κούπα χλιαρό νερό (250ml)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ζάχαρη (25g)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 2 κ.γλ. ξηρή μαγιά (6g)
- 100g ταχίνι
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 2 κ.γλ. κακάο
- 150g κουβερτούρα σε σταγόνες ή
- κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
- ¼ κούπας καστανή ζάχαρη (55g)
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Προτιμάμε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο, χωρίς χλώριο νερό, προσέχοντας η θερμοκρασία του να μην υπερβαίνει τους 45°C.
- Σε μια λεκάνη για ζύμωμα, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα. Σχηματίζουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε αρχικά μ' ένα πιρούνι και στη συνέχεια, μόλις ενωθούν τα υλικά, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια. Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το ελαιόλαδο, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, λεία κι ελαστική ζύμη.
- Λαδώνουμε λίγο τη λεκάνη μας, σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το ταχίνι, το κακάο και την κανέλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Εάν το μείγμα μας βγει πολύ σφιχτό, μπορούμε να το αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την τοποθετούμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνουμε λίγο για να ξεφουσκώσει. Την ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο με πλάτος όχι μεγαλύτερο από τη φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε και μήκος τουλάχιστον 40cm. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στην ανοιγμένη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά περιθώριο 1cm. Πασπαλίζουμε με τις σταγόνες κουβερτούρας και την καστανή ζάχαρη. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό από τη μικρή πλευρά και πιέζουμε το σημείο ένωσης για να κολλήσει καλά. Τοποθετούμε το ρολό με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένη μακρόστενη φόρμα για κέικ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί, περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε το ψωμί στην τελευταία σχάρα για 30 με 35 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Ξεφορμάρουμε το ψωμί σε σχάρα και περιμένουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.
Πηγή συνταγής: Kouzinista
Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.
Αφήστε μια απάντηση